Adobe Premiere Elements mot Sony Vegas Movie Studio HD

Når du har vokst ut av gratisprogrammer, hva velger du? Adobe eller Sony?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forbrukerne tar i dag opp enorme mengder med video, siden omtrent alt som har skjerm kan også ta opp video. Vi ser også mer på video enn noen gang tidligere, i mange forskjellige medier og situasjoner.

Men skal du fortelle noe med video, enten det er en 20-sekunders snutt på Facebook eller et helaftens 3D-epos, så må det redigeres. Eller rettere sagt - det bør redigeres.

Enkel videoredigering følger med enten du kjøper Mac eller PC, men hvis man setter lista litt høyere må man bla opp for å få et bedre verktøy.

To giganter

Vi har kikket på to av de mest anerkjente programmene i den rimelige klassen: Adobe Premiere Elements og Sony Vegas Movie Studio HD.

Begge koster under tusenlappen og kan lastes ned og prøves ut før du kjøper, vi har gjort det.

Hva er viktig?

Hva som er viktig vil variere med hva slags prosjekter det er snakk om, hvor kreativ man vil være, hvor abstrakt eller konkret formspråket er, om det er musikk, drama eller dokumentar osv. Men selv rimelige redigeringsprogrammer er nå såpass bredt anlagt, at de klarer de fleste utfordringene uansett.

Vi satt opp noen grunnleggende viktige punkter som vi mener gjelder uansett, både når det gjelder rene spesifikasjoner, egenskaper og utførelse.

Videokilder
Begge programmene støtter alle de vanligste enhetene, her er det ingen generell forskjell og begge får godkjent.

Adobe Premiere Elements
Adobe Premiere Elements Vis mer
Sony Vegas Movie Studio
Sony Vegas Movie Studio Vis mer
Filformater
Her er også begge programmene svært kapable og spiser alt som kommer fra kurante kilder og mere til.

Spor
Premiere Elements har ikke noen egentlig begrensning på antall spor, mens Sony Vegas Movie Studio stopper på 10 videospor. I praksis har dette liten betydning, hvis du bare bruker 10-kameraer eller mindre...

Lydhåndtering
Her er det stor forskjell. Vegas Movie Studio håndterer surround, mens Premiere Elements nøyer seg med stereo.

Vegas Movie Studio har også all lydkontroll til venstre for tidslinjen med individuell panorering og volum pluss effekter osv. lett tilgjengelig. Her er Sony helt overlegen.

Tekster, overganger og bildeeffekter
Her er det mer enn nok å ta av og det er begrensningens kunst som gjelder. Begge er vinnere og vel så det.

Sluttformater
Når du har redigert ferdig vil du gjerne kunne kverne ut filmen i alle kurante og aktuelle formater, fra epostvedlegg til brenning av en Blu-ray med menyer. Begge programmene fikser dette uten problemer.

Publisering på nett
Begge programmene støtter direkte opplasting til YouTube, du velger kvalitet/format, legger inn brukernavn og passord og programmet ordner resten. Skal du laste opp til andre nettsteder lagrer du videoen som fil. Så må du ordne med opplastningen på egen hånd med opplastingsfunksjonene til tjenesten.

Bruksegenskaper

Ut fra egenskapene å dømme er det altså temmelig hipp som happ hva man velger. Men etter å ha holdt på med begge programmene en ukes tid er det klart hvilket som er vår favoritt.

Begge programmene har et behagelig design, med grå bakgrunn som skåner øynene. Du kan variere størrelsen på felter, spor og vinduer, i Sony Vegas Movie Studio kan du flytte om på det meste og dessuten lagre forskjellige vindusoppsett som du veksler mellom med tastekommandoer. Har du to skjermer kan du bruke den ene skjermen til forhåndsvisning i fullskjermsmodus.

Adobe Premiere Elements
Adobe Premiere Elements Vis mer
Sony Vegas Movie Studio
Sony Vegas Movie Studio Vis mer
Sony Vegas Movie Studio
Sony Vegas Movie Studio Vis mer


Å jobbe med Sony Vegas Movie Studio er rett og slett svært behagelig, fra a til å. Programmet startet opp i løpet av 4-5 sekunder, men Adobe Premiere Elements kverner og kverner. Det tar omtrent 5 ganger så lang tid å starte opp Adobe, på vår testmaskin med en "gammel" 4-kjerners Q6600 på 2,4 GHz tar det mellom 25 og 30 sekunder fra en OCZ Vertex2 SSD. Har du en treg harddisk som systemdisk kan du gange denne tiden med minst 4, da merkes det.

Denne forskjellen preger også bruken av de to programmene generelt. Mens du i Vegas Movie Studio kan dra videofiler rett fra filmapper og inn på tidslinjen, må du i Premiere dra dem først inn i prosjektområdet, så derfra til tidslinjen.

På Vegas Movie Studio har du automatisk kryssfading når du trekker video/lydklipp oppå andre klipp på samme spor, i Premiere Elements må du gjøre dette manuelt for alle klippene.

Vegas Movie Studio har også de samme kommandoer som ellers i Windows, skal du velge flere klipp bruker du Ctrl og Shift på samme måte som når du velger filer i utforsker. Dette går igjen i alt man gjør, brukerflaten er gjennomført konsekvent som man forventer i Windows.

I Vegas Movie Studio har du også flere praktiske redigerinsgrep, som ripple, hvor du automatisk får med deg alt som ligger etter når du flytter et klipp forover eller bakover på tidslinjen.

I trimmevinduet kan du bare klippe på frames i Premiere Elements, mens i Vegas Movie Studio får du opp lydkurven og kan klippe på lydinformasjonen.

Adobe Premiere Elements
Adobe Premiere Elements Vis mer
Sony Vegas Movie Studio
Sony Vegas Movie Studio Vis mer
Konklusjon

Sony Vegas Movie Studio HD
Sony Vegas Movie Studio HD Vis mer


Begge programmene gir omtrent de samme mulighetene, og lar deg redigere og publisere med langt større kontroll enn gratisprogrammene. Er råmaterialet godt er det ikke programmene som setter begrensningene.

Men vår favoritt er Sony Vegas Movie Studio, det jobber lettere, er raskere og mer direkte og gir bedre følelse av kontroll over prosessen.

Ikke minst hvis du er opptatt av lyd og musikk, da er Sony en soleklar vinner.

Prøv selv

Begge programmene kan lastes ned og prøves ut gratis i 30 dager.

Adobe Premiere Elements 9 koster fra rundt 850 kroner og du kan kan du laste ned prøveversjonen her. Sony Vegas Movie Studio HD Platiunum 10 Production Suite koster fra rundt 900 kroner og du kan laste ned prøveversjonen her.

Testresultat

Adobe Premiere Elements 9 fullversjon

Terningkast 5

Allsidig og funksjonsrikt redigeringsprogram. Klarer det aller meste på bildesiden, håndterer kilder, utformater og brenning.

Tungdrevet, ikke støtte for surround, begrenset håndtering av lyd.

Testresultat

Sony Vegas Movie Studio 10 HD Production Suite

Terningkast 6

Meget allsidig program, håndterer enheter, formater og brenning med glans. Støtter surround og ganske avansert lydredigering.

Ingen spesielle
Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!