Adobe Premiere Elements 3.0

Videoredigeringsprogrammet Premiere Elements har blitt oppgradert, den er nå oppe i versjon 3 og byr på flere gode nyheter. Vi har testet.

Publisert
Sist oppdatert

Adobe Premiere Elements består som navnet tyder på, av elementer fra den store versjonen - Premiere Pro. Programmet er både en fullverdig versjon for med nok av muligheter for de fleste, pluss en innfallsport til den store versjonen. Planen er jo å venne nye brukere til grensesnittet i den store versjonen, slik at denne blir valgt dersom kravende vokser.

Elements har vokst seg godt til i løpet av de siste versjonene. Den nyeste versjonen byr på flere muligheter i alle trinn i prosessen med støtte for flere formater både inn og ut.

Redigeringsverktøyene har også blitt langt mer brukervennlige og har flere muligheter.

Til slutt er det flere muligheter når det gjelder format for det endelige resultatet, både flashvideo og mobile enheter som iPod og PSP er støttet direkte.

Vi har testet en betaversjon av Adobe Premiere Elements 3.0 , her er våre inntrykk.

Installasjon og oppsett

Installasjonen var uproblematisk og det var ikke nødvendig med noen omstart. Installasjonen legger beslag på 3,2 GB, mens versjon 2 brukte 2,7 GB. Versjon 1 brukte bare 860 MB - mye har skjedd underveis.

Nå håndterer Premiere Elements overføring av data fra HDV-kameraer i tillegg til DV og forskjellige USB/PCI-enheter (med wdm-drivere). Andre aktuelle formater som MJPEG fra vår Ixus 800 IIs var også velkommen.

Adobe  Premiere Elements 3.0


Denne fleksibiliteten er viktig spesielt for programvare beregnet på vanlige forbrukere. Det er så mange formater fra de forskjellige apparatene at å begrense seg til analog video og DV er håpløst. Og ja, det går utmerket å blande forskjellige formater i samme prosjekt!

Programvinduene er fleksible, og du kan endre plassering over en eller flere skjermer.

Smart redigering

Det smarteste i denne versjonen er det nye redigeringsvinduet. Du kan fremdeles jobbe i vanlig proporsjonal tidslinje, og ta tak i endene i hvert klipp for å justere start og lengde på tradisjonelt vis. Monitorvinduet spilttes og du ser hvordan overgangen til forrige/neste klipp blir.

Adobe  Premiere Elements 3.0


I den alternative redigeringsvisningen, som kalles Sceneline, er hvert klipp bare representert med startbildet.

Adobe  Premiere Elements 3.0


Men når du velger et klipp, zoomes en del av tidslinjen, som nå er under monitorvinduet, og zoomfaktoren tilpasses bredden på vinduet helt automatisk! Om klippet er 2 sekunder eller flere minutter langt, så får du uansett tilgang til begge "håndtakene" for å justere start/lengden på klippet. Også her blir monitorvinduet splittet mellom gjeldende og neste/forrige klipp.

Adobe  Premiere Elements 3.0


Dette er langt enklere å gjøre enn å forklare, og de fleste vil skjønne det umiddelbart. Vi synes dette er den smarteste løsningen for denne delen av redigering vi har sett hittil. Det er bedre enn i Premiere Pro, hvor du har et eget monitorvindu med håndtak i tillegg til hovedmonitor.

Effekter, justering av farger og teksting er selvsagt på plass. Her gjelder stadig regelen om at less is more...

Eksport og DVD-brenning

Du kan nå eksportere til iPod og PSP, til Flash og til Windows Media. HD-format er støttet opp til 1080i og du kan brenne DVD med interaktive menyer.

Adobe  Premiere Elements 3.0
Adobe  Premiere Elements 3.0
Adobe  Premiere Elements 3.0


Vi var spente på Flash-eksporten, men den viste seg å være ulidelig treg. Et originalklipp på 48 562KB med varighet 13 sek tok 3 min 42 sek å kverne til en Flashvideo på 864K på vår AMD DualCore 3800+. Kvaliteten var akseptabel, ikke mer enn det.

Andre formater ble håndtert i et mindre langdrygt tempo, men denne delen av programmet imponerte oss generelt ikke.

Utgaven vi tester er en presse-beta, så alt er ikke helt i mål enda. Vi regner med å kunne teste fullversjonen når den dukker opp senere i høst.

Konklusjon

Adobe Elements 3.0 ser svært lovende ut, med et stort repertoar når det gjelder formater både på input og output-siden.

Redigeringen er den desidert sterkeste delen av programmet, med kanskje det mest behagelige grensesnittet vi hittil har vært borti.

Eksportdelen er den minst imponerende, men vi kan jo håpe at det skjer noe her før programmet slippes. Ellers finnes det jo andre verktøy, gratis til og med, for konvertering av video i de fleste formater.

Prisen på programmet er 890 kroner og den leveres bare på engelsk, sannsynligvis i løpet av oktober.

En pakkeløsning med båe Premiere og Photoshop Elements 3.0 vil ligge på 1 325 kroner. Det vil også bli mulig å oppgradere fra tidligere versjoner til en lavere pris.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer