Adobe Photoshop Elements

Photoshop Elements er navnet på den nye ”lett”-versjonen av Photoshop 6.0. Vi har sett på dette programmet, og her kan du lese om våre inntrykk.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Photoshop har i mange år vært det foretrukne verktøyet for profesjonelle bildebehandlere. Vanlige brukere som ikke har så krevende behov har imidlertid stort sett holdt seg unna, og gjerne brukt mer brukervennlige programmer som for eksempel Paint Shop Pro. Det er dette brukersegmentet Adobe vil nå kapre, og lanserer derfor Photoshop Elements. Det er ikke første gangen et slikt lavprisprodukt kommer fra de kanter – Adobe har tidligere lansert Photoshop LE, men uten å kapre noe særlig markedsandeler. Nå prøver de altså igjen.

Lettere å bruke

Utviklerne har satset på å gjøre programmet mer brukervennlig, og dette synes fra første øyeblikk. I det du åpner programmet, dukker det opp et vindu midt på skjermen, som gir deg flere klare valg: Du kan lage et nytt bilde, åpne et eksisterende bilde, lime inn innhold, importere bilder fra et digitalt kamera eller skanner, eller få mer informasjon og hjelp. Vinduet er fargerikt og med tydelige ikoner.

Mange nye hjelpefunksjoner
Mange nye hjelpefunksjoner Vis mer

Til høyre finner vi de tre velkjente funksjonsvinduene, men innholdet er annerledes enn i Photoshop 6.0. I det øverste vinduet får du korte forklaringinger av hva alle verktøyene gjør. Med andre ord, hvis du for eksempel klikker på skriftknappen, dukker det opp en liten beskrivelse av hvordan funksjonen virker.

Det midterste vinduet gir deg tilgang til en rekke oppskrifter (”recipes”). Disse er rett og slett forklaringer på hvordan du får utført de mest populære funksjonene, som å legge til tekst i bildet, korrigere fargene, rense bildet eller legge til spesialeffekter. Alt forklares steg for steg, og vi synes at denne funksjonen er kjempepraktisk.

Det siste vinduet gir oss den vanlige oversikten over lag, men også muligheten til å legge på effekter med ett klikk. Når du jobber med et lag, kan du rett og slett legge på skygge, lys og diverse fargeeffekter bare ved å klikke på den funksjonen du vil ha. Meget enkelt. Det gir selvfølgelig ingen mulighet til for eksempel å justere på mengden av skygge, men har du dårlig tid, er dette en perfekt funksjon.

Ett klikk er nok

Flere nyheter finner vi øverst på skjermen. Der har nemlig flere av funksjonene som tidligere lå i vinduene til høyre, havnet. Tilgangen til dem er også blitt enklere. Nå får du nemlig en rekke skilleark, som gjør det mulig å:

 • Bla gjennom bildefiler i alle dine lokale- og nettverksdisker, enkelt og oversiktlig

 • Legge til filtre, med et lite bilde som lar deg se hvordan filteret ser ut på forhånd

 • Legge til spesialeffekter på samme måte som filtre

 • Skifte farger

 • Slette tidligere utførte funksjoner i ”history”-vinduet
 • Enkel tilgang til filtre
  Enkel tilgang til filtre Vis mer

  Det er spesielt filter- og effektskillearkene som er virkelig praktiske. Du får alt i et vindu, i stedet for å måtte bla gjennom flere menyer, og kan tydelig se hvordan effekten faktisk ser ut, for du i det hele tatt begynner å bruke den.

  Det har også dukket opp en ny meny, som kalles for ”Enhance”. Der finner du verktøy som forbedrer fargekvaliteten på bildene dine – du kan raskt justere kontrasten, lysstyrken og fargene.

  Ikke alt er med

  Det er ingen overraskelse at en del av den mer avanserte funksjonaliteten til Photoshop 6.0 er blitt tatt ut, for eksempel kan du ikke jobbe med bilder i CMYK-formatet, eller bruke de mer avanserte lag-funksjonene.

  Vi synes uansett at Photoshop Elements gir svært mye valuta for pengene, og vi ble overrasket over hvor mye mer brukervennlig alt er blitt. Programmet innfører ikke spesielt mange nye funksjoner, men kommunikasjonen mellom programmet og brukeren er blitt radikalt forbedret – og det liker vi!

  Photoshop Elements koster 980 kroner inkludert moms, og kan kjøpes hos Adobe.