Adobe Photoshop CS3 beta

FØRSTEINNTRYKK: Adobe har nettopp sluppet betaversjonen av Photoshop CS3. Her er noen grunner til å laste den ned!

Verdens mest brukte bildebehandlingsprogram videreutvikles stadig, og for første gang lar utviklerne publikum delta i testingen av programmet. Derfor kan nå hvem som helst laste ned en betaversjon som fungerer i 48 timer, for å sjekke ut hva som er nytt og eventuelt komme med tilbakemelding til utviklerne. Har du en gyldig lisens på Photoshop CS2, er det ikke noe tidsbegrensning på CS3 beta, men husk at beta er beta, og at det nok vil være småfeil og ustabiliteter her og der (den lekker blant annet minne som en sil!).

Vi har prøvekjørt CS3 beta siden sist fredag og er til nå meget fornøyde med oppgraderingen hvis vi ser bort fra de vanlige problemene med at det er en betaversjon vi tester. Her er noen av nyhetene vi setter mest pris på (språkryttere får være overbærende med bruken av engelske uttrykk, men vi tror det ville ha vært forvirrende å prøve oss på oversettelser):

Quick selection

Dette er definitivt en av de hotteste nyhetene i denne versjonen. Med quick selection-verktøyet har det blitt veldig lett å markere det du vil klippe ut eller utføre operasjoner på, ved at du rett og slett "maler" over objektet. Tar verktøyet med for mye, fjerner du deler etterpå med alt-knappen, og så blir det mer og mer presist. I kombinasjon med det nye "Refine edges"-verktøyet, der du har langt større kontroll over selections og kan forhåndsvise utvalget uten bakgrunnen etc., er det mye lettere å gjøre utvalg i CS3.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjekk filmsnutten under for å se hvordan verktøyet fungerer i praksis - kjappere får du ikke klippet ut et objekt!


Bedre sort/hvitt-konvertering

Mange går på image-mode-grayscale når de skal konvertere bilder til sort/hvitt, men dette er på ingen måte den beste måten å gjøre det på. Nytt denne gangen er et langt bedre verktøy for konvertering til sort/hvitt, der du selv kan velge hvordan fargefilteret skal fungere, i tillegg til at konverteringen legger seg som et adjustment layer som du derfor kan finjustere på i etterkant.

Det nye brukergrensesnittet

Ingen stor revolusjon her, men stikkordet er "less is more". Nå har du færre vinduer med verktøy å forholde deg til, som gir mer plass til bildet du holder på å redigere. Adobe har allikevel gjort vinduene lett tilgjengelige via snarveier som alltid er tilgjengelige - på den måten føler vi at vi både får i pose og sekk.

Adobe Photoshop CS3 beta


Enda bedre curves

Eksperter vil sette pris på denne - en av Photoshops store styrker har vært curves-verktøyet, som på en svært effektiv måte har latt brukeren stille kontraster, fargemetning, sortnivå, høylysnivå etc. Nå har den blitt enda bedre, blant annet ved å vise histogram i bakgrunnen og varsle deg hvis du er i ferd med å klippe farger. I tillegg kommer verktøyet med en del forhåndsdefinerte kurver som gjør det lettere for nybegynnere å få en forståelse av det.

Smart filters

Nå kan du påføre filtre på et layer eller deler av layeret slik at dette blir en ikke-destruktiv prosess du lett kan angre på et senere tidspunkt.

Auto blend og Auto align

Disse to nye funksjonene er svært velkomne for de som driver med fotomanipulering. Legg to bilder som er så vidt forskjellige i hvert sitt layer, så sørger auto align for å plassere dem slik at de ligger "korrekt" over hverandre. Kjekt hvis du tar en serie med bilder av en gruppe mennesker, men der ikke alle ser i kameraet og smiler hver gang.

Under får du en liten demonstrasjon. To bilder er tatt cirka samtidig, men ikke helt av det samme. Auto align gjør da at de ulike bildene settes rett over hverandre, og dermed vil elementer fra det underste bildet vises når du sletter fra laget over. På samme måte kan auto blend sørge for at fargene blir like på de to bildene.


Camera RAW

For fotoentusiasten har Camera RAW blitt vesentlig oppgradert; modulen som lar deg behandle bilder i råformat fra digitalkameraer. Blant annet er shadow/hightlight-funksjonen implementert slik at du kan gjenvinne detaljer i høylysene uten å redusere eksponeringen eller i skyggene uten å øke eksponeringen (fill light/recovery), og du kan faktisk også behandle JPEG-bilder i Camera RAW. Saturation-justeringen har også blitt utvidet med en ny funksjon, kalt vibrance, som gjør at du nå kan velge å påvirke umettede farger i større grad enn de mettede, slik at du slipper at det som allerede er mettet blir overmettet.

I tillegg er en rekke andre punkter forbedret - Bridge har blitt mye bedre enn før og fått elementer fra Lightroom med sammenligning av bilder, innzooming etc., og verktøy som kloning og lys/kontrast har blitt oppgradert, i tillegg til at utskriftsvinduet har blitt forbedret. Programmet skal etter sigende også være mye raskere enn CS2 (på vår maskin lekker betaen såpass mye minne at det går tregere).

Adobe Photoshop CS3 beta


Vårt råd hvis du vurderer oppgradering er selvsagt å prøve selv. Du kan laste ned en versjon som fungerer i to dager (eller så lenge du vil hvis du har gyldig CS2-nøkkel).

Det gjør du fra denne siden: Adobe Photoshop CS3 beta.