Adobe Photoshop 6 (beta)

Photoshop er nesten enerådende i markedet for proff bildebehandling, og nå kommer pakken i versjon 6. Vi har fått tak i en betaversjon, og her kan du lese om nyhetene og se de første skjermbildene.

Det kan slett ikke være lett å oppgradere et program som allerede er så omfattende som Photoshop. Ved oppgraderingen til versjon 5.5 klarte utviklerne likevel å legge til viktige funksjoner, og det spørs om de ikke har klart det denne gangen også.

Nyheter i grensesnittet

Adobe har aldri blitt berømmet for brukervennlighet, men Photoshop 6 inneholder noen elementer som trekker i riktig retning. Hvis du velger et verktøy i "verktøykassen" til venstre, vil du nå få opp alle relevante innstillinger til verktøyet i en linje øverst på skjermen.

De samme innstillingene kan du få frem også i Photoshop 5.5, men da må du dobbeltklikke på verktøyet. Det at du må dobbeltklikke for å få frem innstillingene er vel egentlig et typisk eksempel på hva som har gjort tidligere versjoner så lite brukervennlige...

En annen litt fiks funksjon i den nye linjen er at du kan dra elementer fra de ulike palettene opp i den for å få en slags nedrekksmenyer i stedet for løse paletter på skjermen. Selv bruker vi f.eks. hovedsakelig palettene "History" og "Layers". Med disse fast plassert øverst, slipper vi å ha alle de løse palettene flytende rundt på skjermen.

Klikk her for å se et skjermbilde av de nye elementene i grensesnittet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vektorbasert grafikk

Frem til nå har all grafikk i Photoshop vært basert på punktgrafikk. Punktgrafikk er enkelt forklart grafikk hvor bildet består av en rekke punkter med forskjellig farge som til sammen danner et bilde. Flere punkter er lik høyere oppløsning.

Vektorgrafikk bygger derimot på et annet prinsipp, hvor linjer, kurver og bokstaver beskrives matematisk, og tegnes opp på skjerm og papir ut fra denne formelen. I praksis betyr dette at oppløsningen på filen er uten betydning, siden grafikken er beskrevet matematisk. Du kan f.eks. skrive ut en bokstav over 8 kvadratmeter hvis du ønsker det.

Photoshop 6 har fått støtte for vektorgrafikk både når det gjelder tekst og ulike former som kvadrater, linjer og sirkler. En av de store fordelene med dette i produksjonsfasen, er at alt kan endres etter at det er satt på plass i bildet. Til nå har det bare vært mulig å endre tekst i et bilde. Bokstavene og formene forblir vektorgrafikk også ved utskrift, og det betyr at plakatmakere og andre vil kunne gjøre hele produksjonen i Photoshop.

Klikk her for å se et skjermbilde av vektorfunksjonene.

Nye web-effekter

Hadde menyer og pynt på Internett vært det samme uten 3D-effekter? Nå gjør i alle fall Adobe jobben med å lage slik pynt enda enklere. Etter at du har laget en tekst eller isolert et motiv på et lag, kan du pynte med en mengde effekter av typen drop-shadow, bevel osv. Det som kan være spesielt praktisk, er at disse effektene kan lagres i en egen "Styles"-palett for hurtig gjenbruk i andre bilder som trenger det.

Klikk her for å se noen eksempler på slike effekter og hvordan de kan lagres som Styles.

Knus trynet på sjefen!

Er du blant dem som sloss med sjefen på julebordet, kan du ta en runde med kommandoen "Liquify" før du drar, og unngå fadesen. Hvis du kjenner programmet Kais Power Goo, skjønner du utmerket hva dette dreier seg om. Funksjonene i Liquify lar deg nemlig førstørre, forminske, dra og strekke i et bilde, og det blir kanskje aller mest morsomt hvis du prøver det på en du kjenner.

Hva funksjonen har å gjøre i Photoshop er vi ikke helt sikre på, men morsomt er det i alle fall.

Klikk her for å se direktøren i DinSide få seg en omgang med knapper og mus.

Bedre styring av lag

Alle som har jobbet med Photoshop en stund, vet hvor viktig det er å legge saker og ting i lag. På den måten blir det lett å redigere noe etter hvert.

Photoshop 6 har fått et betydelig antall nye funksjoner rundt dette med lag, og du kan nå f.eks. organisere lagene i grupper, og det er spesielt praktisk for de store uoversiktelige prosjektene. Du kan også fargekode lagene for å finne dem kjapt igjen. I tillegg er det en rekke nyheter for å gjøre lag-gymnastikken mer effektiv.

Bedre tekstfunksjoner

For noen versjoner siden var tekstfunksjonene i Photoshop knapt tilstedeværende, men med Internett har behovet meldt seg med full tyngde.

Det var en vesentlig oppgradering å få muligheten til å redigere tekst som allerede var lagt inn i versjon 5, men nå tilbyr Adobe en rekke nye tekstegenskaper.

For det første kan du nå redigere teksten direkte på skjermen (som i en tekstbehandler). Du kan også legge på ulike effekter på enkeltbokstaver eller hele teksten uten å miste muligheten for å redigere etterpå.

Det er også etter hvert kommet god kontroll over vesentlige ting som linjeavstand og ulike justeringer, som også er samlet i en egen palett. Men ikke vent deg for mye. Du kan f.eks. ikke strekke tekstblokker slik du kan i Pagemaker.

Samarbeidsfunksjoner

Nå har også Photoshop fått ulike funksjoner som skal gjøre det enklere å jobbe på et prosjekt sammen med andre. Du kan f.eks. hente ut et bilde, og låse det for redigering når du jobber med det. Etter at du har lagret, kan nestemann hente det frem for redigering. Du kan også legge inn lydkommentarer og tekstkommentarer som andre som jobber med det samme bildet kan lese eller høre på.

Det er også kommet en "Preset Manager", som gjør det enklere å hente opp ulike biblioteker med farger, pensler, flytende overganger, lagstiler, mønstre, konturer og ulike former.

Veiledende priser og levering

Photoshop inneholder også pakken ImageReady 3.0, og har fått en enda tettere integrasjon med dette programmet. ImageReady 3.0 er en kraftig pakke for å lage web-grafikk, f.eks. interaktive menyer og kart.

Engelsk versjon av Adobe Photoshop 6.0 for Macintosh OS 8.5, 8.6, og 9.0, Windows 98, Windows NT 4.0, Windows ME og Windows 2000 kan leveres i oktober. Norsk versjon kommer i desember. Full versjon av Photoshop 6.0 kommer til å koste ca 6.600 for engelsk versjon og ca 8.600 for norsk versjon. Oppgradering fra tidligere versjoner av Photoshop til versjon 6.0 koster 2.100 kroner for engelsk versjon og 2.700 kroner for norsk versjon. Samtlige priser er eksklusive moms og gjelder ikke for Photoshop Limited Edition.