Adobe lanserer Photoshop-light

For mange som er interessert i bildebehandling, er fullversjonen av Photoshop et altfor dyrt og komplisert program. Derfor kommer Adobe med en rimeligere og mer brukervennlig utgave av det populære programmet.

De aller fleste som er interessert i bildebehandling har vært innom Photoshop en eller annen gang. Programmet har tross alt blitt en industristandard for denne type arbeid. Mange mindre erfarne hjemmebrukere opplever likevel Photoshop som alt for dyrt, for tungvint og for avansert, og holder seg til programmer som for eksempel Paint Shop Pro.

Det er akkurat disse brukerne Adobe nå vil kapre med Photoshop Elements. Det nye programmet bygger på Photoshop 6.0-kjernen, men legger vekt på ett område – enkel behandling av bilder fra skanner eller digitale kameraer.

Internett og utskrift

Ifølge Adobe selv, retter Photoshop Elements seg mot “amatørfotografer, hjemmebrukere og halv-proffe". Dette betyr at utviklerne har fjernet noen av de mest avanserte funksjonene som bare brukes av profesjonelle, og videreutviklet de funksjonene som er viktigst for hverdagslig bildebehandling. Også en del nyheter er blitt lagt til:

 • En såkalt ”oppskriftspalett” viser hvordan man gjennomfører komplisert redigering og forklarer alt skritt for skritt.
 • En panoramafunksjon lager bilder ved å automatisk sette sammen flere fotografier.
 • En ny filteroversikt gjør det enklere å legge til et stort antall filtre.
 • Nye verktøy for å optimalisere bilder som skal legges ut på Internett.
 • Funksjoner som mange bruker til etterbehandling av bilder, som fjerning av ”røde øyne”, fargekorrigering og tekstfunksjoner er også blitt forbedret og gjort enklere.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Photoshop Elements kommer i butikkene i løpet av andre kvartal 2001, og vil være tilgjengelig både for Windows og Mac. Prisen vil ligge på ca. 1.000 kroner, i samme prisleie som Paint Shop pro.

  Vi kommer selvsagt tilbake med en test av produktet så snart det kommer i butikkene.