Grensesnittet er til forveksling likt Photoshop, men programmet er grunnleggende forskjellig.
Grensesnittet er til forveksling likt Photoshop, men programmet er grunnleggende forskjellig.Vis mer

Adobe Illustrator i ny utgave

Adobe har markedsdominans med bildeprogrammet Photoshop. Selskapet selger også illustrasjonsprogrammet Illustrator, men det har ikke hatt den samme suksessen. Nå lanseres Illustrator 8, som er tiltenkt alle som vil lage proffe illustrasjoner. Her får du en oversikt over de viktigste nyhetene i programmet.

Forskjellen på Photoshop og Illustrator er helt grunnleggende. Photoshop jobber med punktgrafikk, som betyr at alt gjengis i enkelte kvadratiske punkter. Illustrator jobber med vektorer, og det innebærer at tegnede objekter beskrives med en matematisk formel. Det gjør programmet velegnet til tegninger av ulike slag fordi hvert enkelt objekt kan redigeres individuelt, og fordi objektene kan skaleres og endres akkurat slik du vil.

Grensesnittet i Illustrator er nå tilpasset slik at det skal være så likt Photoshop som overhodet mulig. Det gjør overgangen for Photoshop-brukere minimal. Integrasjonen til Photoshop er også blitt mye tettere. Bruker du lag i tegningen din, kan du til og med eksportere direkte til lagdeling i Photoshop.

Dette skal gjøre Illustrator mer intuitivt

Nytt Tegneverktøy: Det nye tegneverktøyet gjør det lettere med frihåndstegning. Programmet har fått en slags "intelligens" som lager mindre noder. Du kan også rette buer og linjer ved å tegne over en gang til i den formen du vil. Dette er betydelig raskere enn å redigere de enkelte punktene.

Bedre utvalgsverktøy: Nå kan du velge et objekt, og manipulere det på samme måte som i de fleste andre grafikkprogrammer på markedet.

Glatteverkøty: Med glatteverktøyet kan du rette ut linjer i tegninger (fjerne uønskede kanter og "humper").

Dette skal gjøre deg mer produktiv

Actions-palett: Actions-paletten er et slags makrospråk for Illustrator (finnes også i Photoshop) som lar deg spille inn tastetrykk og kommandoer, og spille dem av igjen ved behov.

Forbedret Eyedropper-verktøy: Lar deg plukke opp egenskapene til et objekt og overføre disse til et annet. Hvis du f.eks. har satt opp en skrifttype med en spesiell størrelse og farge, kan du plukke opp disse egenkapene og overføre til en annen tekstblokk. Du kan velge hvilke egenskaper du vil overføre.

Bedre overganger mellom objekter: Bedre kontroll med overganger fra et objekt til et annet. Postscript 3 sørger for at overgangene er helt jevne.

Navigasjonsfelt: På samme måte som i Photoshop er det kommet en liten rute hvor du kan navigere rundt i tegningen på en langt enklere måte.

Kreative funksjoner

Det er også kommet til ulike funksjoner som skal hjelpe deg å bli litt mer kreativ. Du vil blant annet finne bedre verktøyer for å tegne mer naturlige linjer. Du kan tegne med små figurer og mye annet rart.

Blanding av farger i alle mulige retninger er også en funksjon som er laget for at du skal kunne hente ut enda litt mer kreativitet. Du kan f.eks. klikke på et ankerpunkt, og fargene vil spre seg utover som vannfarger på et vått underlag. Disse effektene er helt redigerbare.

Illustrator 8 vil være tilgjengelig i engelsk versjon i oktober, og norsk versjon er ventet i november. Prisen vil være 3.350 (eksl. mva.) for den engelske versjonen og 4.350 for den norske. Prisen for å oppgradere en engelsk versjon blir 1.200 mens det vil koste 1.500 å oppgradere en norsk.