Actima 44X max

Taiwanske Actima er en av de som fortsatt satser på CD-ROM. Selv om DVD er meget populært lever CD-ROM-leseren fortsatt i beste velgående. Likevel lever ikke Actima helt opp til potensialet til en 44X-leser.

 Foto: Oliver Mann
Foto: Oliver Mann Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.
 Foto: Erik Andersen
Foto: Erik Andersen Vis mer

På en perfekt CD-plate er dette en virkelig lynrask CD-ROM-leser. I ren sekvensiell ytelse blir den bare slått av Aopens 48X-leser. Det er helt naturlig grunnet forskjellen i rotasjonshastighet. Derfor er det trist at begge disse leserne er så feige som de er.

LES OGSÅ:

8X på CD-R-plater

I likhet med Aopen bremser Actima helt opp på CD-R-plater. Denne hastigheten er et bevisst valg fordi mange av de Taiwanske produsentene har slitt med dårlige CD-R-plater i mange år. Vi er svært uenige i dette valget og anbefaler heller den strategien som brukes av blant annet Pioneer. Sett heller ned hastigheten ved problemer og la de gode CD-R-platene leses på full fart.

Sliter med feil på platen

På vår originale test-CD-plate er det nå to problemområder. Derfor bruker vi hovedsakelig CD-R-plater til å teste med siden de enkelt kan erstattes med nye når det oppstår slitasje. Som grafen viser befinner det ene problemområdet seg på ca. 200 MB og det andre helt på slutten. Actima sliter enda mer enn Aopen på denne platen, det medfører at gjennomsnittet er lavere enn det ville ha vært på en perfekt CD.

CD-R-platen er helt perfekt, men målingene er ikke særlig interessante på grunn av denne tullete begrensningen på 8X. Det resulterer i en begrensning i rippeytelsen også siden vår test musikk-CD også er en CD-R-plate. Ytelsen holder seg jevnt på 8X. Det er ikke så verst i seg selv. Det er likevel mulig at ytelsen er bedre på en vanlig CD, men ikke helt sikkert siden ripping med 8X er vanlig blant Taiwan-produsentene. Når leseren først har dette lavgiret for CD-R-plater, er det naturlig at det også brukes for musikk-CDer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg viser våre målinger at aksesstiden er på hele 109 millisekunder. Det er ikke spesielt imponerende. Du finner en oversikt over alle målingene her.

Konklusjon

For deg som trenger en rask CD-ROM-leser til spill og programinstallasjon er dette et godt kjøp takket være den meget lave prisen. Hvis du har litt mer krevende behov og f.eks. har en CD-brenner, blir CD-R-ytelsen alt for dårlig.

Grunnen til at vi trekker frem CD-R-ytelsen og problemet med slitasje på platen, skyldes at det er nettopp problemplatene som er irriterende å vente på. De perfekte platene er raske nok på de aller fleste moderne CD-ROM-lesere. Det er ingenting som er så irriterende som å sitte å vente på en CD-plate som hakker og en motor som starter, stopper og akselererer hele tiden.

Actima har forøvrig også en 50X CD-ROM-leser. Den ser vi frem til å teste hvis den kommer til Norge.