Acronis TrueImage 9.1

Du har installert haugevis av programmer og alle de siste driverne - og PCen fungerer optimalt, helt til husets yngstemann installerer et virusinfisert spill som sletter vitale data og gjør alt ustabilt. Hva gjør du da?


Det høres kanskje ut som en ønskedrøm, men har du det rette verktøyet, og i tillegg har vært føre var og laget en såkalt speilbildefil av harddisken mens alt var såre vel, går det faktisk som en lek å gjenopprette alt, og det behøver faktisk ikke å ta mer enn noen få minutter.

System Restore er ikke nok

Bruker du Windows XP, har du allerede muligheten til å gjenopprette PCen til en tilstand da alt virket, ved hjelp av det innebygde programmet Systemgjenoppretting. Men denne løsningen gjenoppretter ikke alle filer, for eksempel kan du vinke adjø til musikk- og videofiler som eventuelt har gått tapt. Ønsker du en 100%-løsning, trenger du derfor uansett et tredjepartsverktøy.

Vi har tidligere omtalt annet gratisprogrammet DriveImage XML og Norton Ghost fra Symantec. Spesielt sistnevnte er en populær speilbildeløsningen for hjemme-PCer. Ulempen er at siste versjon av programmet krever at du setter inn en CD i PCen din hver gang du skal gjenopprette dataene. Er du like distré som undertegnede, er det slett ikke sikkert du finner CDen når du trenger den.

Etter vår mening er det en skandale at Symantec, etter oppkjøpet av DriveImage fra Powerquest, valgte å basere nye versjoner av Norton Ghost på dette programmet, og ikke det opprinnelige, stabile og lynkjappe Ghost som Symantec kjøpte fra New Zealandske Binary Research Limited i 1998. Heldigvis følger Norton Ghost 2003 med i pakka når du kjøper gjeldende versjon 10.0, og det duger godt selv i 2006. Les vår test her.

Acronis TrueImage 9.1

Men Acronis TrueImage er et godt alternativ, og er blant annet bedre enn Ghost 2003 på nettverksstøtte. Nylig kom programmet i ny versjon, Workstation 9.1, riktig nok først og fremst myntet på bedriftsmarkedet. Versjon 9.0 er siste forbrukerversjonen. Det er noen forskjeller mellom 9.0 og 9.1, disse kan du lese om senere i denne omtalen.


Forlater ikke Windows

TrueImage er etter vår mening en av de mest brukervennlige speilbildeløsningene. Grensesnittet passer svært godt i et Windows XP-miljø, og programmet kan lage et speilbilde av hele harddisken din mens Windows kjører - også mer eller mindre umerkbart i bakgrunnen til faste tidspunkt, dersom du skulle ønske det. Du kan faktisk jobbe mens programmet kopierer dataene i bakgrunnen.

Speilbildefilen lagres enten til en annen harddisk, ledig partisjon (som ikke er med i speilbildet), CD, DVD, minneplugger, nettverksstasjoner eller til et skjult område på harddisken kalt "Secure Zone". Sistnevnte er absolutt å anbefale, da også speilbildefilen blir beskyttet mot for eksempel virus eller utilsiktet sletting.

Gjenopprette alt fra Windows?

Programmet har også et DOS-modus, som det svitsjer til automatisk dersom du skal gjenopprette den aktive systempartisjonen. Andre partisjoner kan gjenopprettes uten å forlate Windows. Nytt i versjon 9.1 er muligheten til å gjenopprette hele harddisken mens Windows kjører, en patentert teknikk som Acronis har kalt "Snap Restore". Det krever imidlertid at speilbildet ligger i Secure Zone, at hele harddisken gjenopprettes, og at du må ta en omstart av PCen når prosessen er ferdig. Støtte for 64-bits Windows er også nytt i Workstation 9.1.

DOS-moduset har et tilnærmet likt grafisk grensesnitt som i Windows, og styres ved hjelp av mus. Du kan både skrive og lese til NTFS-partisjoner, CD/DVD, nettverk, samt eksterne lagringsenheter tilkoblet parallellport/USB2.0/Firewire, uten behov for ekstra drivere - selv om du opererer fra DOS.

Når du installerer TrueImage får du spørsmål om du ønsker å lage en oppstarts-CD med DOS-utgaven av programmet. Det anbefales sterkt, for da kan du gjenopprette data selv når Windows nekter å starte.

Fort gjort

Vi laget et speilbilde av en 15 GB C-partisjon (6 GB brukt), og la filen på D-partisjonen (samme harddisk). Det tok 6 minutter, og den komprimerte speilbildefilen ble på 2,8 GB. Avhengig av hvor rask harddisk du har, og hvor du velger å legge speilbildefilen, vil hastigheten variere. Du kan for eksempel legge filen på en nettverksstasjon, eller direkte på CD/DVD. Får den ikke plass på én plate, så fortsetter den bare på neste - automatisk.

Acronis TrueImage 9.1


Etter at du har laget et speilbilde av en hel partisjon/harddisk, kan du i ettertid lage såkalte "incremental backups", dvs speilbildefiler som kun inneholder endringene siden forrige speilbildefil. Dermed kan du ha fiks ferdige oppsett fra mange forskjellige datoer, som hver kun beslaglegger et begrenset antall megabytes. Da vi testet programmet viste deg seg imidlertid at disse tilleggsoppsettene beslagla langt større plass enn hva logikken skulle tilsi, så her har utviklerne fortsatt et stykke å gå.

Overskriver alt

Husk at ved gjenoppretting overskrives alle data på harddisken/partisjonen. Det betyr at dokumenter, bilder og lignende som ble opprettet etter at speilbildefilen ble laget, blir overskrevet. En løsning kan være å lagre denne typen data på andre partisjoner eller nettverksstasjoner - og selvsagt sørge for å alltid ha sikkerhetskopier i bakhånd.

Dersom du kun trenger å gjenopprette enkelte filer, kan du montere en speilbildefil som egen stasjon i Utforsker! Dermed er det bare å bla/søke gjennom mappene til du finner filene, og dra og slippe disse dit du ønsker.

TrueImage har også andre funksjoner, blant annet kan du kopiere alt harddiskinnholdet fra én disk til en annen, nyttig for eksempel når du har kjøpt en ny og større harddisk. Partisjonsforhold (og størrelse) kan du også bestemme selv under kopieringen. Veivisere tar deg gjennom prosessene, og det hele er både pent, oversiktlig og intuitivt.

Noen forbedringspunkter

Vi testet Acronis TrueImage 9.1 på flere PCer, og opplevde på en av dem at PCen låste seg da den skulle starte i DOS-moduset av programmet. Dette har vi også opplevd i tidligere versjoner av TrueImage, men som regel har det etter hvert dukket opp fikser som har forbedret kompatibiliteten.

Den andre svakheten er at dersom du, fra Windows, velger å gjenopprette den aktive systempartisjonen, må du gjenta instruksene når programmet entrer DOS-modus. Dette gjelder imidlertid kun dersom du bruker forbrukerversjonen 9.0. I versjon 9.1 slipper du å gjenta denne prosessen.


For mer informasjon om TrueImage og andre Acronis-produkter, kan du besøke hjemmesidene til den norske distributøren Intranet Drift. Prisen for Workstation 9.1 er 543 kroner + mva. En demoversjon kan lastes ned fra Acronis.com. Anbefales!