Acronis Drive Monitor

Harddisken lever ikke evig, men når bør den egentlig byttes? Det kan dette programmet hjelpe deg med å avgjøre.

Hvis PC-en reagerer med absolut tystnad når du trykker på power-knappen, er det lett å rive seg i håret og tenke at innholdet er tapt for alltid. Det er heldigvis sjelden tilfelle. For selv om strømforsyningen dør, prosessoren tar kvelden eller hovedkortet og minnebrikkene kortsluttes som følge av mengder av gammelt støv og smuss, ligger dataene med stor sannsynlighet heldigvis fortsatt trygt på harddisken.

Skru den løs og koble den til USB-porten via en spesialkabel, og du kan kopiere ut dokumenter, bilder, musikk, filmer og alt annet du måtte ha liggende av verdifullt materiale, til en annen PC.

Men hva om harddisken ryker? Da er du ofte ille ute, hvis du ikke har vært flink å sikkerhetskopiere dataene jevnlig, vel og merke.

Overvåkes døgnet rundt

De fleste nye PC-er og alle nyere harddisker har såkalt S.M.A.R.T.-støtte (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology). I korte trekk er dette en teknologi som overvåker harddisken(e) i PC-en, og forutser mange fysiske problemer. Mekanisk slitasje er et godt eksempel, dette er hovedårsaken til 60% av alle harddisk-havarier.

Men for å tolke overvåkningsdataene ordentlig, kreves programvare som er skreddersydd til oppgaven. Det er her Acronis Drive Monitor kommer inn i bildet. Dette er et lite program som kjører i bakgrunnen i Windows, og så snart S.M.A.R.T.-sensorene oppdager noen som helst problemer med harddisken(e), vil du bli varslet umiddelbart.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis du ikke er hjemme på det aktuelle tidspunktet, kan programmet automatisk sende deg et varsel pr epost.

Acronis Drive Monitor

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det er ikke lite data om tingenes tilstand som kan hentes ut

Uansett hvor alvorlig feilen er, vil det være smart å kopiere dataene dine til en ny harddisk så snart som mulig. Kostnadene er ikke lenger store. For eksempel koster i skrivende stund en 500 GB harddisk tilsvarende vår egen rundt 350 kroner i flere nettbutikker.

Programmet varsler deg også om når det er på tide å sikkerhetskopiere data, kanskje ikke så rart all den tid at Acronis er en stor leverandør av slik programvare. Men det tar de penger for.

Gratisprogram

Acronis Drive Monitor er derimot gratis, og fungerer i Windows XP og nyere. Du kan laste det ned fra denne siden.

Les mer om S.M.A.R.T.-teknologien her.

Få også med deg denne: Lynraskt bytte til ny harddisk

Artikkelen har også vært publisert tidligere på DinSide.no. Oppdatert og republisert julaften 2010.