Acrobat 4.0 er på vei

Adobe melder nå at Acrobat 4.0 vil lanseres i mars. Den nye versjonen blir enklere å bruke, og har mange spennende og nyttige nyheter, med spesiell vekt på støtte for ulike internett-funksjoner.

Med Adobe Acrobat kan du flytte dokumenter fra maskin til maskin uten at utseendet endrer seg. Dokumentet lagrer til og med skrifttyper, slik at mottakeren ikke trenger å ha noe installert. Dokumentene kan flyttes mellom Mac, Unix eller PC som alle har samme mulighet for å lese dokumentene. Programmet som brukes til å lese filene er gratis og lett å installere.

Versjon 3.0 kom på markedet høsten 1996, og nå kommer endelig versjon 4.0.

Direkte støtte for Office-dokumenter

Nytt i Acrobat 4.0 er at du kan lagre Acrobat-filer direkte fra Office-programmene dine. Arbeider du i Acrobat, kan den hente inn en rekke forskjellige dokumenttyper og konvertere disse direkte der. Du kan til og med kombinere forskjellige dokumenter fra helt ulike kilder, og lage én enkelt PDF-fil (som er formatet som Acrobat-filer lagres i).

Acrobat har også støtte for å lage PDF-filer direkte fra skannede dokumenter.

Acrobat ikke lenger statisk

I versjon 4.0 vil det være mulig å merke tekst i Acrobat Reader, og skrive kommentarer til denne. Dessuten vil du kunne hente ut bilder, tekst og tabeller direkte fra Reader, og bruke disse i andre dokumenter og programmer.

Samtidig har Adobe lagt en ny funksjon som gjør det mulig for opphavsmannen til et dokument å legge inn sikkerhetssperrer, slik at konfidensiell informasjon ikke kan hentes ut av en PDF-fil.

Lag kopi av web-tjenester

Ekstra spennende for mange, er det at du med versjon 4.0 av Acrobat kan lage nøyaktige blåkopier av hele web-tjenester eller enkelte web-sider. Denne funksjonen kalles 'Web Capture', og er gjør jobben helt automatisk.

4.0 støtter skjemaer

I den nye versjonen av Acrobat skal det være god støtte for skjemaer. Disse skjemaene skal kunne fylles ut av mottakeren av et Acrobat-dokument, og resultatet kan så sendes tilbake til deg.

Dette forutsetter at mottakeren er koblet til Internett, og at du har aksess til en server som kan behandle informasjonen før den presenteres for deg.

Programmene

Acrobat har to nivåer av programmer. Hvis du skal lage PDF-filer, må du kjøpe et eget utviklerverktøy. Dette kommer til å ha en pris i USA på 249 dollar, og vil være tilgjengelig i versjoner for Mac og PC. Programmet krever ikke stor datakraft for å kjøres.

Skal du være i stand til å åpne PDF-filer trenger du en Acrobat Reader. Denne er gratis, og finnes for en rekke operativsystemer. Allerede nå er en beta-versjon av 4.0-utgaven tilgjengelig.

Med en størrelse på 4,7 MB, må du regne med at det vil ta opp mot 40 minutter å laste den ned med et vanlig 28,8 modem.

Her finner du Adobes hjemmeside, med mer informasjon og filer som kan lastes ned.