<strong><B>FARVEL TIL VIFTENE</B>:</strong> Acers nye hybrid bruker et patentert kjølevæskesystem som drives rundt av varmen fra komponentene. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
FARVEL TIL VIFTENE: Acers nye hybrid bruker et patentert kjølevæskesystem som drives rundt av varmen fra komponentene. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

Acers nye hybrid-PC har ingen vifter

Kjøles ved hjelp av innovativt kjølevæskessystem.

Publisert
Sist oppdatert

Som eneste norske medium ble Dinside invitert til Acers store vårlansering av elektronikkprodukter i New York denne uken. Fra scenen ble det presentert en rekke nye PC-er, nettbrett, en ny smartmobil og det som ifølge Acer skal være verdens mest avanserte sykkelcomputer - med blant annet innebygd kamera og en rekke sosiale funksjoner.

Det som imidlertid skapte den største applausen blant de fremmøtte journalistene, var derimot PC-en Aspire S13 og hybriden Switch Alpha 12.

Avlyser PC-ens død

- I mer enn 15 år har vi hørt snakk om at PC-alderen snart er forbi. Nå har folk til og med begynt å snakke om at smartmobilalderen snart er forbi, sa en lattermild Acer-sjef Jason Chen fra scenen.

- Vi ser riktignok en tydelig dreining i markedet mot hybrider og 2-i-1-produkter. Dette markedet vokser ekstremt raskt, og Acer skal ikke bare sørge for at premiumprodukter blir billigere og tilgjengelig for flere, vi skal også være innovative, sa han.

LES OGSÅ: Derfor stuper PC-salget

LiquidLoop erstatter behov for vifte

Det første eksempelet på begge deler, kom med hybriden Switch Alpha 12. Dette skal ifølge Acer være verdens første hybrid med sjette generasjon Core i3, i5 og i7-prosessor fra Intel, som er helt uten vifter.

Dette har ifølge Acer blitt mulig takket være en helt ny kjøleteknologi fra selskapet, som de har kalt LiquidLoop. Det er et lukket, væskebasert system som presses rundt i systemet ved hjelp av en gass som oppstår når væsken blir oppvarmet. Jo mer varme, desto mer gass og bedre sirkulasjon - og dermed også kjøling.

<strong><B>NYVINNING</B>:</strong> Acer-sjef Jason Chen forklarer hvordan det nye kjølesystemet virker for verdenspressen. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
NYVINNING: Acer-sjef Jason Chen forklarer hvordan det nye kjølesystemet virker for verdenspressen. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Ifølge Chen fungerer systemet så bra at overoppheting eller redusert ytelse på grunn av varmgang aldri vil være noe problem.

<strong><B>LUKKET VÆSKESYSTEM</B>:</strong> Her er forklaringen på hvordan systemet fungerer. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
LUKKET VÆSKESYSTEM: Her er forklaringen på hvordan systemet fungerer. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Rimeligere enn konkurrentene

Hybriden består av et brett med trinnløs ryggstøtte, ikke ulikt siste generasjon Surface Pro fra Microsoft og HP Elite X2, og tastaturdel som følger med som standard.

IPS-skjermen måler 12 tommer, har en oppløsning på 2160 x 1440 piksler. Den leveres altså med Intel Core i3/i5/i7-prosessor, inntil 8GB RAM og SSD på inntil 512GB. Batteriet skal holde i inntil 8 timer, ifølge produsenten. Vekten er 0,9kg, og med tastaturet blir totalvekten 1,25 kg.

De ytre målene er 292 x 201 x 9,5mm for selve brettet, mens tastaturet bygger enda 6mm.

<strong><B>FØLGER MED</B>:</strong> Tastatur følger med, men hvis du ønsker baklyste taster, må du belage deg på å betale ekstra. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
FØLGER MED: Tastatur følger med, men hvis du ønsker baklyste taster, må du belage deg på å betale ekstra. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Brettet er videre utstyrt med USB-C-port, og støtter den siste USB 3.1 gen 2-spesifikasjonen, med hastigheter på inntil 10Gbit, det dobbelt av USB 3.0.

Fra Acer Norge har vi nettopp fått opplyst at Switch Alpha 12 vil bli tilgjengelig i Norge i mai, og prisene starter på 7.190 kroner, og da er både tastatur og mva inkludert i prisen. Det er vesentlig billigere enn både Surface Pro 4 og HP Elite X2, som begge starter på rundt 9.000 kroner inkludert mva, men uten tastatur.

Flere bilder av maskinen:


Premium-modell til «folkepris»

Den andre PC-nyheten som høstet stor applaus, var ultrabooken Aspire S13. Dette er en tradisjonell, ultratynn bærbar PC, som starter på 6.890 norske kroner, men som ifølge Acer har kvaliteteter som tåler sammenligning med modeller i premium-segmentet hos konkurrentene (godt over 10.000 kroner).

<strong><B>PEN MASKIN</B>:</strong> Acers nye Aspire S13 har kvaliteteter som plasserer den i en klasse godt over det prisen skulle tyde på, bedyrer Acer. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
PEN MASKIN: Acers nye Aspire S13 har kvaliteteter som plasserer den i en klasse godt over det prisen skulle tyde på, bedyrer Acer. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


- Jeg spurte ingeniørene våre om de kunne lage et premium-modell til halvparten av prisen til konkurrentene. Jeg fikk til svar at det var umulig, men etter noen måneder klarte de det likevel, resultatet heter S13, sa en tydelig stolt Chen fra scenen.

LES OGSÅ: Nå forsvinner nok et PC-merke fra det norske markedet

Matt berøringsskjerm

Modellen har et chassis der 2/3 består av aluminium, og hele PC-en skal bestå i hovedsak av materiale som både er miljøvennlig og enkel å gjenvinne. Rundt kantene er det brukt en blank stållist som ifølge Acer skal gi PC-en et premium-preg. Vi fikk leke oss med den i noen minutter, og førsteinntrykket er meget bra, sett i forhold til det meste vi har testet i prisklassen.

S13 kan leveres både med og uten berøringsskjerm. Det som gjør produktet spesielt interessant, utover prisen, er at berøringsskjermen er matt. Som regel er berøringsskjermer speilblanke, noe som kan gi mye uønskede refleksjoner. Det er med andre ord ikke noe problem her.

<strong><B>MATT BERØRING</B>:</strong> Dette er første gang vi ser en så matt berøringsskjerm. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
MATT BERØRING: Dette er første gang vi ser en så matt berøringsskjerm. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


En annen ting som er oppsiktsvekkende, er Acers påstand om at batteritiden er på inntil 13 timer. Det er svært sjelden kost i denne klassen.

LES OGSÅ: HP lanserte verdens tynneste PC

Gode spesifikasjoner

Spesifikasjonene står heller ikke tilbake for konkurrentene. Maskinen leveres med sjette generasjon Core i3/i5/i7-prosessor, inntil 8GB RAM og SSD på inntil 512GB. Også denne leveres med USB C-port som støtter USB 3.1 gen 2-spesifikasjonene, og er også utstyrt med et trådløst 802.11ac MU-MIMO-nettverkskort.

IPS-skjermen har en oppløsning på 1920 x 1080 piksler, og PC-en har de ytre målene 327 x 228 x 14,8mm. Vekten er 1,3 kg for modellen uten berøringsskjerm, mens modellen med berøring veier 1,36 kg.

Aspire S13 skal ikke være utstyrt med det nye LiquidLoop-systemet, men ha en tradisjonell vifte - uvisst av hvilken årsak.

Modellen er uansett ventet i butikkene i månedsskiftet april/mai, får vi opplyst fra Acer, og prisene starter altså på 6.890 kroner inkl mva for en konfigurasjon med Core i3-prosessor.

Her ser du flere bilder av modellen:

Vi kommer tilbake til flere opplysninger når vi får produktene til test. Følg med!

Reiseomkostningene til denne reportasjen er dekket av Acer. Les mer her.

LES OGSÅ:
Dinside tester bærbare PC-er

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer