Acer TravelMate 632LV

Acer er på banen med rykende ferske bærbare kraftplugger basert på Mobile Pentium 4-prosessorer. 632LV har egenskaper som gjør den til en av våre absolutte favoritter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Acer TravelMate 632LV
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
image: Acer TravelMate 632LV

TravelMate-serien har vært populær i en årrekke, og Acer-navnet har vært alltid vært forbundet med kvalitet og gode ergonomiske løsninger. Vi har da også stort sett hatt gode erfaringer med Acer i våre tester av bærbare PCer, men opplevde kompatibilitetsproblemer med testprogrammene våre da vi testet Travelmate 621XC i vår. Med 632LV gikk det derimot langt bedre.

LES OGSÅ:

Meget velutstyrt

TravelMate 630-serien består av flere modeller med varierte spesifikasjoner, med priser fra rett i overkant av 20.000 kroner inkludert mva. 632LV har en 1.6 GHz Intel Mobile Penitum 4-prosessor på 1,6 GHz, 256 MB DDR SDRAM, 30 GB ATA100-harddisk, 8x DVD-ROM og en god og stor 15” skjerm. Denne kjører med en oppløsning på 1400x1050 punkter, som etter vår mening er perfekt for denne skjermstørrelsen.

Av tilkoblinger finner vi både plass for portreplikator (ekstratutstyr), 2 USB-porter, parallellport, VGA m TV-utgang, 10/100 Mbit nettverk, V90-kompatibelt modem, én stk PCMCIA-plass, IrDA i front, og en FireWire-port. Ingenting å utsette på utstyrsnivået, selv om diskettstasjon hadde vært greit å ha, så lenge modellen ikke er utstyrt med CD-brenner. Diskettstasjon i ekstern USB-utgave er tilleggsutstyr.

Prosessorviften lager en svak dur i de mest krevende situasjonene, uten at dette blir så fremtredende at vi reagerte negativt på det.

Design og bærbarhet som sier 10 av 10

Utformingsmessig fortjener Acer nok en gang ros. TravelMate 632LV oser av gjennomtenkte og gode løsninger, både med hensyn til ergonomi, bærbarhet og design. Vi tør påstå at du ikke vil finne bedre tastatur på andre PCer på markedet i dag. Det går i en svak bue oppover på hver side, som gjenspeiler en naturlig håndplassering dersom du bruker touch-metoden når du skriver. Dette blir enda "riktigere" dersom du har PCen på fanget når du jobber på den. Dessuten er tastaturplaten solid og fast, og tastene reagerer kontant på hvert anslag. Supert, Acer.

Museløsningen består av en pekeplate med to museknapper og fire andre knapper som gir deg scrollefunksjonalitet både horisontalt og vertikalt. Dette er en løsning som du garantert vil komme til å sette pris på.

Men vår begeistring stopper ikke her. TravelMate 632LV er i tillegg utstyrt med et lokk dekket av matt grå aluminium. Den stiver opp lokket og gir skjermen solid beskyttelse, i motsetning til hva som er tilfelle hos flere av konkurrentene.

Når vi legger til at PCen ikke veier mer enn knappe 2,7 kg er det ingen tvil om TravelMate 632LV fortjener 10 av 10 poeng når det gjelder design og bærbarhet.

Skulle vi ha noe å trekke i det hele tatt på utformingen, måtte det være plasseringen av IrDA i fronten og FireWire-porten bak. Det ville vært langt mer hensiktsmessig at disse to hadde byttet plass, men det er uansett bare flisespikkeri.

Sikkerheten i høysetet

image: Acer TravelMate 632LV

Over PCMCIA-plassen har PCen en egen smartkortleser. Det følger med to smartkort som kan fungere som nøkler til PCen, og programvaren PlatinumSecure for å sette opp PCen til å benytte dette sikkerhetssystemet.

Med PlatinumSecure installert vil PCen nekte å starte opp uten at et autorisert smartkort sitter i PCen. Inntil fem brukere med hvert sitt kort kan dele en PC med separate brukeridenter. Hver bruker kan velge å kryptere filer og mapper, som for ekempel mappen Mine dokumenter. Krypteringen er knyttet til brukerens Smartcard, og gjør filene usynlige for andre brukere av PCen. Hvis du er opptatt av at ingen andre enn deg selv skal ha muligheten til å lese sensitive forretningsopplysninger, er dette en av de sterkeste løsningene vi har sett.

Automatikk

Når du starter PCen første gangen får du spørsmål om du vil bruke PCen med Windows XP Pro eller Windows 2000. Du kan også velge mellom norsk, dansk eller engelsk utgave. Etter at du har gjort ditt valg hentes operativsystem og de medfølgende programmene fra en speilbildefil som "dumpes" til harddisken. Operasjonen innbefatter flere omstarter og tar noen minutter.

Vi likte ikke at Acer har rotet med spesialinnstillinger i operativsystemet, for eksempel er standard skriftstørrelse satt til 125%, noe som blant annet fører til at enkelte programvinduer, meldingsbokser og lignende ikke får plass til all teksten. Dessuten vil mange ha problemer med å finne ut hvordan dette endres tilbake. Tøvete og helt unødvendig - skjermen er skarp og lesbarheten er god selv om teksten blir liten i den høye oppløsningen.

Variabel ytelse

Selv om Acer TravelMate 632LV langt fra er noen sinke, var ytelsesforskjellene i forhold til vår forrige testvinner likevel temmelig store. Dette henger blant annet sammen med at Zeptoen har en raskere prosessor og langt kraftigere grafikkløsning. Selv om TravelMate 632LV i skrivende stund er nest raskest i CPU-testen, var den for eksempel forholdsvis treg på koding av MP3-filer i forhold til mange andre, sammenlignbare modeller.

Acer har valgt grafikkløsningen Nvidia GeForce2 Go, som er blant de bedre løsningene på markedet i dag. I 16 bits fargedybde får du god ytelse i de aller fleste 3D-spill/programmer på markedet i dag. Velger du 32 bits fargedybde kan du kanskje støte på enkelte problemer som hakking og heng, og også her er Acer bak flere andre modeller vi har testet med samme grafikkløsning. Bærbare PCer utstyrt med GeForce4 Go har for øvrig vist seg å være mer enn dobbelt så raske her.

Til Acers fordel taler høy stabilitet under alle våre ytelsestester.

image: Acer TravelMate 632LV

Den siste ytelsestesten vi foretok var for å måle batterilevetiden. Uten noen form for strømsparingsfunksjoner slått på i Windows hold TravelMate 632LV ut i 3 timer og 13 minutter før den sa god natt. Det er omtrent som forventet i denne klassen, men her finnes det både bedre (Toshiba Satellite 1900 holdt for eksempel ut i over 4 timer) og mange svakere løsninger. Vi legger til at skjermen dimmes ned og blir mindre lyssterk når den bruker batteriet, noe som kan gå ut over lesbarheten under enkelte lysforhold.

Konklusjon

Acer TravelMate 632LV ble raskt en PC vi lærte oss å sette pris på. Den har et høyt utstyrsnivå, stor skjerm, og er svært bærbar uten at det har gått på bekostning av brukervennligheten. Løsningene som er valgt bærer preg av å være godt gjennomtenkte.

Selv om vi skulle ønske at PCen hadde hatt enda mer å by på ytelsesmessig, er det ingen tvil om at dette er et av de aller beste kjøpene du kan gjøre akkurat nå, enten du er student, travel businessmann eller bare er på utkikk etter en bærbar PC som kan erstatte den stasjonære PCen din.

Sjekk for øvrig ut de andre modellene i serien, og dersom du kan klare deg med en litt mindre skjerm og harddisk er det raskt penger å spare.

NB! Prisen på denne PCen ble satt ned under testperioden vår, fra rundt 27.500 kroner til 21.451 kroner inkludert mva (hos Hattelco-partner PS Data). Denne kraftige reduksjonen kom blant annet som et resultat av at Intel kuttet prisene på sine Mobile Pentium4-prosessorer i månedsskiftet mai/juni.