Acer Travelmate 621XC

Acer er med i toppsjiktet av store produsenter av bærbare PCer. Maskinene deres bærer preg av gjennomtenkt design med vekt på brukervennlighet og ergonomi. Innebygd i denne maskinen er også ekstrem sikkerhet, perfekt for reisende forretningsfolk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Acer Travelmate 621XC
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Testens beste tastatur finner du på Acer Travelmate 621XC
Testens beste tastatur finner du på Acer Travelmate 621XC Vis mer

Av og til hender det at langfingrede tyver nasker til seg dine dyrebare ting når du er på reise, og det er for eksempel ikke rent få mobiltelefoner som forsvinner hvert år. Dessverre er dette et problem med bærbare PCer også, siden de er lette å ta med seg hvis man ikke er oppmerksom. Acer har kommet opp med en elegant løsning som gjør at tyven ihvertfall ikke får tilgang til dine dyrebare data med sin Smartcard-løsning som du kan aktivere hvis du ønsker det. Mer om dette senere i denne artikkelen.

LES OGSÅ:

Førsteinntrykk

Vi mottok en fyldig eske fra Acer, som i tillegg til PCen var full av manualer, CDer for gjenoppretting og en del kabler. Men det første som møtte oss var et ark med en sterk advarsel på mange språk om at harddisken kunne beskyttes med et passord for å hindre tilgang, og at du aldri, aldri (med fet skrift) måtte finne på å glemme dette. Smått engstelige lette vi for å sjekke om det var spor av et trykt passord på noe av dokumentasjonen, men da vi startet maskinen viste det seg at dette ikke var aktivert. Kanskje en idé å tone ned advarselen på dette arket litt slik at folk vegrer seg for å skru på sin nyervervede PC?

Acer Travelmate 621XC ser flott ut både med lokket igjen og åpent. Lokket er i plast, men ser ut som det er laget i børstet aluminium. Resten av maskinen er i mørk grå plast, og alt kjennes svært solid ut. Prisen ligger på kr 22.420,- inkl. mva.

Oppstartsproblemer

Ved første gangs oppstart ble vi spurt av Norton Ghost om vi ønsket å bruke Windows 2000 i dansk, norsk eller engelsk versjon. Vi valgte engelsk, og PCen satte igang med å kopiere ønsket versjon til harddisken ved hjelp av et disk-image. Etter en omstart dukket konfigurasjonen av Windows 2000 opp, men da den skulle identifisere grafikkbrikken og legge inn riktig driver, stoppet prosessen opp. Ny omstart, men det stoppet opp på samme sted igjen.

Etter noen runder med dette, forsøkte vi de medfølgende gjenopprettings-CDene. Først engelsk versjon, så norsk versjon, men konfigurasjonen stoppet på samme sted hver gang. Nå forsøkte vi i stedet med vår egen CD med Windows XP, og det gikk mye bedre. Vi la så inn drivere for Travelmate 620-serien og Windows XP som vi lastet ned fra Acers nettsider. Men etter at vi la inn drivere for grafikk låste maskinen seg hver gang vi startet Windows.

Vi gjentok så samme prosess, men denne gangen med vår egen Windows 2000 CD. Igjen hentet vi riktige drivere fra Acers nettsted, og oppdaterte systemet ved hjelp av Windows Update. Nå så det ut til at systemet endelig fungerte, men vi opplevde at PCen låste seg hver gang vi startet et program som på et eller annet vis brukte 3D-grafikk.

Etter en telefon til Acers support-avdeling, foreslo de at det var en feil med maskinvaren i vår PC, og bedyret at de knapt har hatt tekniske problemer med 620-serien. Denne testen er derfor noe ufullstendig med hensyn til ytelse, men her følger andre, mer positive opplevelser vi har av Acer Travelmate 621XC.

Godt utstyrt, men svak grafikk

Vårt testeksemplar ble levert med en Mobile Pentium III 1 GHz prosessor, 256 MB minne, 30 GB harddisk og en kobinert DVD-ROM og CD-RW brenner. Uvant nok fulgte det ikke med noen diskettstasjon, men dette kan bestilles fra Acer eller din forhandler.

image: Acer Travelmate 621XC

Integrert i PCen er 10/100 mbit nettverk, V90 modem, Firewire, og du kan bestille den med trådløst nettverk. I tillegg fant vi 2 USB-porter, VGA-utgang, parallellport, S-video utgang, 1 PCMCIA-port, IrDA-port, hodetelefonutgang, mikrofoninngang, og en Smartcard-port. Den mangler PS/2-port, så hvis du skal koble til en mus trenger du en med USB-plugg.

Travelmate 621XC bruker en grafikkløsning som er integrert i Intel 830M-brikkesettet, og mest sannsynlig er det her vi finner feilen som ga oss mange problemer under testingen. En slik grafikkløsning yter også langt dårligere enn maskiner med egne grafikkbrikker fra for eksempel ATI eller NVIDIA. Forskjellen kommer tydeligst fram ved bruk av grafikkintensive programmer som Photoshop, eller hvis du ønsker å kjøre spill på PCen. Men riktignok er det ikke alle som har slike behov eller ønsker, og da er dette ofte en god nok løsning for de fleste.

Sikkerhet i høysetet

Vi nevnte innledningsvis at Acer har inkludert sterke muligheter for å ivareta sikkerheten overfor dine data hvis PCen skulle komme på avveier. Inkludert i esken fant vi to Smartcards som kan fungere som nøkler til PCen, og programvaren PlatinumSecure for å sette opp PCen til å benytte dette sikkerhetssystemet.

Med PlatinumSecure installert vil PCen nekte å starte opp uten at et autorisert Smartcard sitter i Smartcard-porten. Inntil fem brukere med hvert sitt kort kan dele en PC med separate brukeridenter. Hver bruker kan velge å kryptere filer og mapper, som for ekempel mappen Mine dokumenter. Krypteringen er knyttet til brukerens Smartcard, og gjør filene usynlige for andre brukere av PCen. Hvis du er opptatt av at ingen andre enn deg selv skal ha muligheten til å lese sensitive forretningsopplysninger, er dette en av de sterkeste løsningene vi har sett.

En kort tur på testbenken

image: Acer Travelmate 621XC

Som vi nevnte hadde vi store problemer med å få kjørt våre testprogrammer. Det eneste vi fikk til å kjøre uten at maskinen låste seg var programmet SiSoft Sandra 2001. I tillegg komprimerte vi MP3-filer uten problemer, og kopierte Windows XP-CDen til harddisken.

Da vi så på tallene for prosessorytelse, plasserte Acer seg et minimalt hakk over de to andre PCene vi teste med 1 GHz prosessor, Zepto Znote 2001 og Compaq Evo N160.

Minnebåndbredden var den laveste, hvor den klarte å flytte 362 MB med heltall pr. sekund og 381 MB/s med flyttall. Beste i skrivende stund er Zepto Znote 2001 med henholdsvis 422 MB/s og 436 MB/s, som samtidig også er langt over de andre testmaskinene som lligger nokså jevnt.

Harddiskytelsen var i det nedre sjiktet, med 9022 poeng, som fortsatt var nok til å slå Dell Inspiron 4100s 8747 poeng. Best i skrivende stund er Zepto-maskinen med 12987 poeng.

Etter kopieringen av Windows XP CDen på 484 MB til harddisk, viste det seg at Acer-maskinen var nest raskest med 5 minutter og 12 sekunder. Dette var overraskende etter den lave ytelsesmålingen på harddisken. Spennet er ganske stort ved CD-kopiering. Best PC i skrivende stund er Zepto med 4:15, og lengst bak havner Dell Inspirion 4100 med begredelige 9:57.

Vi komprimerte 11 WAV-filer på 240 MB til MP3 på to måter. Først i 128 kbit kvalitet, som gikk på 3 minutter og 18 sekunder. Neste var med variabel bitrate mellom 128 og 320 kbit. Her var vi i mål på 6:11. MP3-resultatene plasserer Acer Travelmate 621XC så godt som likt med Compaq Presario 1700, Compaq Evo N160 og Zepto Znote 2001.

God i daglig bruk

Det kanskje største kjøpsargumentet for Travelmate 621XC er det helt fantastiske tastaturet. Tastene er myke, men kontante å trykke ned, og det finnes ikke antydning til at de skal flytte på seg. Kneppelydene er så godt som fraværende. Tastaturet buer også mildt slik at venstre og høyre kant går litt lengre opp enn midten, noe som gir god ergonomi under skriving. Alle fabrikanter av bærbare PCer bør sporenstreks inngå en leveringsavtale for tastaturer fra Acer!

Navigasjonen består av en pekeplate med to musknapper og en navigasjonsknapp rett på nedsiden. Med navigasjonsknappen kan du flytte deg opp og ned eller sideveis i nettlesere og dokumenter. Her finner vi også utsøkt ergonomi, med behagelige musetaster som knapt er hørbare når du klikker med dem.

Skjermen på 14.1” er ikke av de mest farge- og lyssterke vi har sett, men har til gjengjeld en bred innsynsvinkel. Hvitfargen har et snev av rødskjær i seg, på samme måte som vi så hos Compaq Presario 1700. Da vi navigerte opp og ned i Internet Explorer merket vi et etterslep i grafikken som mest sannsynlig kan spores til grafikkløsningen fra Intel heller enn til skjermen.

Enheten for infrarød kommunikasjon er plassert midt på langsiden som er rett mot brukeren. Vi synes dette er en upraktisk og klønete plassering. Skal du bruke mobiltelefonen til å komme på nett med, må du ha den liggende mellom deg og PCen. Som regel er det enklere å finne plass til den på siden av PCen, spesielt når du er på reisefot.

Hvis du først er ute og reiser med denne maskinen vil du vite å sette pris på at den er soild bygget. Lokket tåler masse juling, og da vi presset på baksiden av det klarte vi ikke å få til noen bildeforvrengning. Meget bra, og i tillegg kan det spare deg for sure reparasjonspenger.

Sikker, solid, men usikker ytelse

Siden vi opplevde en del problemer under testing av Acer Travlemate 621XC, er det vanskelig å slå fast hvordan ytelsen er. De foreløpige tallene vi har viser mange sterke sider, og peker på en ytelse jevnt med Zepto Znote 2001 og Compaq Evo N160 på en del områder. Det største minuset er den svake minnebåndbredden som kan bremse ytelsen en del.

Dens sterke sider er derimot svært sterke. En bombesikker sikkerhetsløsning, uovertruffent tastatur og solid konstruksjon. Er du mye på reisefot og ønsker en PC du ikke blir trøtt av å skrive på, hvor dokumentene dine er trygge og som tåler en støyt, er dette en maskin du bør se nøyere på. Husk bare å prøve den selv først for å styre klar av mulige problemer, selv om det mest sannsynlig bare er vi som har vært uheldige med vårt eksemplar.

For kr 22.420,- inkl. mva. hadde vi likevel ønsket oss mer krutt, særlig på grafikkfronten.

Tilbake til testforsiden

Finn den bærbare PCen som passer deg best

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!