Acer Travelmate 203TX

Med Travelmate 203TX har Acer fått mye til å klaffe. Ergonomisk bra design, behagelig tastatur og solid konstruksjon. Men hvordan er det med ytelsen?

Acer Travelmate 203TX
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Denne maskinen er den kraftigste av Acers ”billigserie” av bærbare kalt Travelmate 200-serien. Med en Intel Celeron 700 under panseret er dette også den prosessormessig kraftigste av de rimelige bærbare PCene vi har testet denne gangen.

LES OGSÅ:

Førsteinntrykk

Ved utpakking skjønte vi fort at Acer vil ta godt vare på sine kunder. Øverst i esken lå det en kort og grei instruksjon med tegninger av hvordan man raskt skal komme i gang med å bruke sin nyinnkjøpte Travelmate. Ikke til å ta feil av, så vi fulgte tipsene og plugget inn det som skulle plugges inn, nemlig strømkabelen. Stort verre er det sjeldent å sette opp en ny bærbar PC. Manualen som fulgte med var svært god, med norsk, dansk og engelsk seksjon. Utførlig, men samtidig lett å finne fram i og forstå.

Maskinen er godt utstyrt med innebygd fastmontert diskettstasjon og løstagbar 24x CD-ROM, internt V.90 modem, to Pccard Type I/II spor, to USB-porter og ellers alle vanlige tilkoblingsporter. Den har derimot ikke inngang for portreplikator.

God skjerm

Det første du legger merke til når du skrur på Travelmate 203TX for første gang, er hvor lyssterk og fargeskarp den 14.1” store skjermen er. Alle detaljer kom klart fram selv med sterk innebelysning eller ved solskinn utenfra. Vi så heller ingen antydninger til mørke kanter, noe som en del LCD-skjermer er plaget av.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Acer Travelmate 203TX

I daglig bruk er det fort gjort å legge papirer, bøker og lignende på en sammenslått PC som ligger på pulten. Vi forsøkte å framtvinge forvrengninger i LCD-skjermen ved å øve trykk på lokket, og fant ut at det skulle ganske mye til før vi så noen effekt. Denne maskinen er såpass solid bygget at du ikke trenger å vokte over den som en hauk, men slipper likevel unna med en vekt på fullt akseptable 3130 gram. Grafikken blir besørget av en ATI Rage Mobility brikke med 4 MB RAM som gir en maksimal oppløsning på 1024x768 punkter med 32 biters farger.

Glimrende tastatur

Når det gjelder hva slags tastatur en foretrekker, er det et spørsmål om smak. På noen tastatur er tastene relativt harde å trykke ned, og kan gi fra seg en viss kneppelyd. Vår erfaring er at man lett kan bli sliten av å skrive lenge på slike maskiner, men til gjengjeld merker du hvert tegn du skriver og kan på den måten ha bedre kontroll med tekstflyten. Acer har lagt seg på motsatt linje, og har skrudd inn et silkemykt tastatur. Her skal du skrive mye før du blir trett i hender og armer! Fjæringen på tastene er myk, men samtidig er det ikke antydning til at noe er skranglete. Tastene spretter opp igjen mykt, men bestemt. I tillegg er kanten som vender mot deg på PCen avrundet slik at du har god støtte til håndleddene. Det finnes også fire programmerbare hurtigtaster som du kan sette opp til å starte en nettleser, epost-program eller andre programmer du bruker mye
Musesimuleringen sørger en pekeplate for, men valgknappene gir fra seg et ganske høyt knepp hver gang du trykker. Acer har også montert en ekstra knapp ved pekeplaten som du kan vippe framover eller bakover, og på den måten rulle opp og ned i for eksempel et dokument eller en nettleser.

Skuffende ytelse, men er det Acers skyld?

Vår testmodell ble levert med Intel Celeron 700 MHz prosessor, 64 MB RAM og en harddisk på 10 GB. Windows ME kom ferdig installert. Til tross for disse respektable spesifikasjonene presterte Travelmate 203TX svært dårlig i vår ytelsestest med programmet Sysmark 2000 hvor den fikk en totalindeks på 63. De andre bærbare PCene vi testet holdt seg noenlunde rundt 100 i totalindeks. Da vi så nærmere på resultatene av de tre gjennomkjøringene av Sysmark oppdaget vi svært svingende tall. For eksempel ble ytelsen i Powerpoint 2000 målt til 49, 51 og 73, mens Netscape Communicator ga 84, 65 og 68. Vi har tidligere sett slike ustabile resultater for Sysmark-testen på PCer som kjører Windows ME, og vi mistenker at det er ME som er synderen her. Problemet har blitt omtalt i en tidligere artikkel. Dessverre hadde vi ikke mulighet til å teste ytelsen under Windows 98, men vi tror at ytelsen i testene da ville holdt seg stabilt på de høyeste verdiene.

Til gjengjeld gjorde Acer det svært bra i SiSoft Sandra Professional 2001, hvor prosessorytelsen ble målt til 1833 og 914 MIPS (millioner instruksjoner per sekund) for henholdsvis heltall og flyttall. Minnebåndbredden var overraskende lav med 136 MB/s for heltall og 141 MB/s for flyttall. Tilsvarende tall for Compaq Armada E500 var 311 MB/s og 351 MB/s. Her har tydeligvis Acer en jobb å gjøre med å fjerne interne flaskehalser.

Kopieringen av vår test-CD med 489 MB data gikk unna på 7 minutter og 20 sekunder som er et meget godt resultat. Batterilevetiden ble vi dessverre ikke like imponert over. Den klokket vi til 2 timer og 11 minutter. Heldigvis kan du ta ut CD-ROM spilleren og sette inn et ekstra batteri som vil gi deg ekstra brukstid hvis du skal være lenge borte fra et støpsel.

Summa summarum

Travelmate 203TX er helt klart en maskin med mange positive egenskaper og er svært god i daglig bruk med sitt behagelige tastatur og sin lyssterke skjerm. I ytelsestestene under Sysmark 2000 hevdet den seg ikke på noen punkter, men ga i stedet lave resultater for typiske kontorapplikasjoner som Excel, Word og Powerpoint. Hadde prisen vært lavere kunne vi tatt lettere på dette, men med en veiledende pris på kr 20.150,- inkl. mva. blir det for mye estetikk og for lite ytelse for pengene. Vi må dog ta et forbehold her siden vi kun fikk testet denne PCen med Windows ME og ikke Windows 98.Ytelsen vil muligens være bedre med Windows 98, noe som igjen kunne gjort oss svært vennlig innstilt overfor Travelmate 203TX.