Acer med bredside mot nettbrett

Hvorfor satse på én hest når det finnes flere?

Nettbrett, eller pads - har det blitt etablert noen standard? Er det noen faste kriterier for hva den skal være og kunne gjøre? Selv om Apple dominerer for tiden er det ikke dermed sagt at dette er et perfekt og riktig produkt for alle og i all framtid.

Skal man ta i litt, så representerer ikke iPad i seg selv noen stor innovasjon. Den skjedde da de utviklet iPhone, en iPad er strengt tatt ikke annet enn en diger iPhone som du ikke kan ringe vanlige mobilsamtaler med. Størrelsen alene gjør den uten videre mer egnet til mange bruksområder hvor iPhone blir for smått, men teknisk sett er det nesten samme sak.

Bruksområder

Mange mener at et nettbrett er overflødig, siden de allerede har en bærbar. Når de er på farten er de avhengig av å kunne gjøre mer enn nettbrettet tilbyr. Selv med eksternt tastatur er det knotete å gjøre ting som er helt enkelt og rett fram på en bærbar. Bare det at du ikke kan ha to programmer oppe samtidig i vinduer, og ikke noe synlig område med felles tilgang til filer, gjør det tungvint å jobbe.

Samtidig er det klare fordeler med nettbrett når du skal lese eller surfe, spille eller annet som krever mindre input fra brukeren. Da er tastaturet på en vanlig bærbar bare i veien

Artikkelen fortsetter under annonsen

To fluer i en smekk

Det har blitt lansert mange løsninger på dette gjennom de siste 10 årene. Acer var blant de aller første med bærbare maskiner som man kunne skrive direkte på med en spesiell pekepenn. Dette slo aldri an andre steder enn innenfor helt spesielle bruksområder, som lagertelling, transport, legevisitt, spørreundersøkelser osv.

Men etter at multi-touch-teknikken og de kapasitive skjermene kom, har også muligheten for å kombinere berørings-styring med vanlig PC-bruk dukket opp.

Derfor har Acer nå kommet med Iconia TAB W500 - en Windows 7 basert hybrid, som er som en "delbar" PC. Du bare løfter av skjermdelen og bruker den som et nettbrett med multi-touch. Skal du bruke den som en vanlig bærbar PC trer du den ned på de to styrepinnene og USB-kontakten.

Tastaturet har "viskelærtaster" ("chicklet") og er etter vår korte prøvetasting ganske behagelig å skrive på. Det har ingen pekeplate, men det sitter en styrepinne mellom G,H og B-tasten.

Windows på nettbrett??

Å betjene Windows med fingertuppene er på en måte uvant, på en annen måte velkjent. Det er ikke alt som vil fungere like bra, men da har man jo også muligheten til å bruke mus/tastatur/pekeplate.

Acer har gjort noen tilpasninger som gjør det enklere å velge typise bruksområder i nettbrettmodus, og vårt inntrykk var at dette kan man fort venne seg til.

Hvem er målgruppen?

Som vi allerede har vært inne på er målgruppen de som først og fremst ønsker en miks av produktivitetsverktøy tilsvarende en bærbar og komforten til et nettbrett.

Siden det bare er å løfte av skjermen og sette den tilbake igen er det lynraskt å bytte bruksområde, og ingen ting i programvaren endres.


Tekniske data:

Iconia TAB W500 kjører på:

10,1" WXGA (1280x800) skjerm
AMD C-50 dual core CPU (1 GHz, DDR3-1066 MHz, 9W, AMD A50M Fusion Chipset Controller Hub, AMD Radeo HD6250 grafikkprosessor med 256 MB dedikert systemminne).
32 GB SSD
HDMI 1080p
6-aksers motion gaming
Windows 7 Pro/Home Premium

Prisen vil ligge rundt 5000 kroner avhengig av spesifikasjoner (dokk/tastatur, Windowsversjon etc.)

Det kommer også endel tilleggsutstyr som etuier etc.

Androidbaserte nettbrett

Acer lanserte også to nye nettbrett med Android 3.0 (Honeycomb) operativsystem:


Iconia TAB A500
10,1" WXGA (1280x800)
nVidia Tegra 250 1 GHz
5 MP rear + 2 MP front kameraer
32 GB internminne
1 GB RAM
HDMI port
6-aksers gaming bevegelsessensor

Iconia TAB A100
7" WSGA (1024x600)
nVidia Tegra 250 1 GHz
5 MP rear + 2 MP front kameraer
8 GB internminne
HDMI port
6-aksers gaming bevegelsessensor

Prisen vil ligge i det samme området som Windows-baserte nettbrettet, under 5000 kroner