Acer iDea 510

DVD, spill, TV, radio, musikk, bilder, film, Internett - Acer iDea 510 får ikke bare plass i stereobenken, den skal på papiret også klare alt dette. Vi har sett nærmere på denne lille stue-PCen.

Publisert
Sist oppdatert

Vi har skrevet en del om stue-PCer i det siste, ikke minst har kollega Bilx' byggeprosjekt fått velfortjent spalteplass. For den som ikke synes selvbygging er spesielt interessant finnes det også ferdige løsninger, men ikke alt i den kategorien er verd pengene.

Hvis du har en nagende følelse av at du har sett Acer iDea omtalt før på DinSide Data, ja da har du helt rett. I denne artikkelen tar vi nemlig for oss Acer iDea 510, mens vi har testet forgjengeren iDea 500 tidligere.

Det er ikke til å stikke under en stol at det på utsiden ikke er så mye nytt i forhold til det forrige eksemplaret vi testet. Det eneste nye vi finner ekstern er klistremerket som forteller oss at maskinen oppfyller kravene til en Viiv-PC.

Acer iDea 510Du har jo sett den før, men siden vi har gått over til større format på bildene kan det jo være greit å ta en nærmere kikk.

Men selv om det ikke er mye nytt å se på er det likevel et par forandringer. Ny prosessor og et dedikert grafikkort sitter nå under det lille panseret :

 • Intel Core Duo T5500 @ 1,66 GHz
 • Intel i945 brikkesett
 • 1 GB DDR2-minne (2 x 512 MB)
 • 250 GB SATA harddisk
 • nVidia GeForce Go 7600 (256 MB)
 • Slot-in DVD-RW Dual Layer spiller
 • Minnekortleser for MS/PRO, SD, xD, MMC, CF I, II og MD
 • Tilkobling for firewire (2 stk.) og 4 x USB
 • Integrert 54 Mbps WLAN (b/g) og gigabit LAN
 • Phono-kontakter for 7.1 lyd ut, pluss digital lyd ut
 • TV-kort med to tunere, FM-radio
 • HDMI, DVI, komponent, S-video (5-pin) og kompositt (vanlig video)
 • Antennekabel inn og ut, FM inn
 • 2 stk. SCART-kontakter (en inn, en inn/ut)
 • Jack-plugger for hodetelefoner og mikrofon inn
 • IR tilkobling
 • Dimensjoner (B/D/H): 43,0 x 29,7 x 7,1 cm
 • Pris: ca. 13 tusen inkl. mva.
Operativsystemet har fått en god og forståelig oppgradering fra W Windows XP MCE 2005 til Vista Home Premium, som har en meget god mediesenter-del. Det er selvfølgelig dette som gjør at denne maskinen egner seg såpass godt i stua. Acer iDea 510 har også som sin forgjenger 2 TV-tunere slik at du kan ta opp både Oprah og Jerry Springer samtidig. Og hele systemet kommer selvsagt med fjernkontroll pluss et praktisk trådløst tastatur. Sistnevnte har touchpad og knapper som på en bærbar PC, og er praktisk talt lik den som kom med forgjengeren.

Et lavt kabinett kan bety små vifter som trenger høyere turtall for å flytte nok luft.
Et lavt kabinett kan bety små vifter som trenger høyere turtall for å flytte nok luft. Vis mer


Og når vi snakker om bærbare: Acer iDea-maskinene har den samme innmaten som vi finner i bærbare PCer. Det betyr at den i teorien kan være strømeffektiv og gi fra seg lite varme. Vi har fra før innsett at det kan være mange klare fordeler ved å velge en bærbar PC som kjernen i et mediesenter kontra tradisjonelle løsninger. Acer kunne med sine iDea-Pcer tatt dette hele veien, men har dessverre ikke gjort dette, noe som slår litt negativt ut støymessig. Mer om dette senere i artikkelen.

PCen kommer forresten med en haug ledninger, her er det ikke spart på stort. Det er antenneledning og SCART-kabel, HDMI og DVI (pluss overgang fra VGA), S-Video og phono til de fleste formål.

Inn- og utganger er noe iDea 510 også har arvet fra forgjengeren:

Acer iDea 510Bak frontpanelet er det en del som skjuler seg: mikrofoninngang og utgang for hodetelefoner, audio og video inn, 2 x USB, minnekortlesere og firewire.

Acer iDea 510På baksiden har vi fra venstre inngang strøm, 2 x SCART, plugger for IR-mottakere, LAN, 2 x USB og firewire. Deretter antenne ut og inn med videoutganger for HDMI, komponent, kompositt, S-Video og DVI. Til høyre for disse utgangene for lyd (7.1 surround) og WLAN-antennen skal helt på enden.

Ytelse

Med tanke på at dette skal være en stue-PC burde ytelsen være god nok for de fleste. PCen er altså Viiv-godkjent, og på prosessorsiden er ikke iDea 510 spesielt forandret fra forgjengeren - klokkefrekvensen er den samme, men prosessoren er nå en Core 2 Duo i stedet for en "vanlig" Core Duo.

Acer iDea 510


Det er grafikkløsningen som er det nye her - og det var også en sårt tiltrengt nykomling. GeForce Go 7600 gir den beste bildekvaliteten nVidia har å by på blant grafikkort for bærbare datamaskiner. Det betyr meget god videokvalitet, og i tillegg nok kraft til mange 3D-spill, i det minste dersom du ikke er av dem som alltid må spille med alle innstillinger skrudd på maksimum.

Problemet vi fant sist med at skjermoppløsningen ikke kunne settes til 1360 x 768 er nå også borte, slik at alle med et LCD-panel med en oppløsning på 1366 x 768 ikke lenger har noe å være nervøs for i så henseende.

Støy: rom for forbedringer

Acer iDea 510 har et lite og lavt kabinett, og det betyr også i dette tilfellet små vifter. Prosessor og grafikkløsning trenger riktignok ved vanlig drift ikke så veldig stor luftstrøm for nok kjøling, men det er ikke lett å få slike små vifter til å gå riktig stille.

Acer iDea 510Kjøleribbene over prosessor og grafikkort (til høyre på bildet) har hver sin vifte som trekker inn luft. En tredje vifte flytter lyft gjennom strømforsyningen på den andre siden. Harddisken får dessverre litt vel lite lufting.

Viftestøyen er ikke gjennomtrengende, men heller ikke så jevn som den kunne ha vært, noe som gjør at den minner undertegnede om en gammel, usmurt VHS-spiller. Denne støye forsvinner i bakgrunner når musikk eller TV står på, men når dette ikke er tilfelle er ventemodusen en nødvendighet for å få det stille i stua.

Det som faktisk overdøver viftene er harddisken under søk. Med sine 250 GB formelig tigger den fra før om å bli byttet ut siden det ikke er plass til mer enn denne ene. iDea 510 kommer selvfølgelig i stor grad å bli bruk som opptaksmaskin, og da er det behov for harddiskplass til alle TV-seriene. Når det først skal brukes en 3,5-tommers harddisk hadde vi sett for oss en stillere sak på minst 500 GB. Den harddisken som sitter i mener vi enten bør byttes ut eller støydempes - kanskje helst begge deler - da spesielt søkelyden er irriterende.

Konklusjon

I vår test av forgjengeren iDea 500 skrev vi at stue-PCen noen skritt i riktig retning. Acer iDea 510 går enda litt lenger i den retningen, men det er dette med vifte- og harddiskstøy er fremdeles noe vi vet kan gjøres bedre!

Sist fantaserte vi om å flytte strømforsyningen ut av kabinettet - noe som kan gjøre plass til en mer stille og effektiv vifteløsning. Vi ønsker oss derfor fremdeles dette.

Acer iDea 510


Acer har med sin iDea 510 fremdeles en av de sprekeste (ferdigbygde) stue-PCene vi vet om. Tilkoblingsmulighetene er der, ytelsen er der, utseende og størrelse er der, og tilbehøret er der. Dessverre er det en vifte- og ikke minst harddisklyd der også, og som sin forgjenger har den på dette punktet et forbedringspotensiale. Men her vet vi også at preferansene er såpass individuelle at det blir som med alt annet innen lyd: lytt før du kjøper.

Så hvis du ikke blir skremt av prisen - som er på nokså stive 13 tusen - kan du trygt ta Acer iDea 510 med på listen over aktuelle PCer dersom du er på utkikk etter en god stue-PC.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer