Acer iDea 500

Lille iDea 500 har ikke bare et Viiv-kompatibelt indre, den har også et slankt ytre som lett gir den innpass i stereobenken. Er dette Acers oppskrift på suksess?

Acer - her til lands mest kjent for sine bærbare PCer, har forsynt oss med sin splitter nye stue-PC kalt iDea 500. Det skal gjøres oppmerksom på at eksemplaret vi har testet er et såkalt "engineering sample" noe som betyr at mindre ting kan bli forandret før den går i full produksjon.Slik ser den hvertfall ut... Av/på sitter på venstre side, på høyre har vi navigering- og avspillingsknapper.

Et tastatur som faktisk er lett å bruke og enda lettere å like! Vis mer

La oss først ta en titt på spesifikasjonene:

 • Intel Core Duo T2300 @ 1,66 GHz
 • Intel i945 brikkesett
 • 1 GB DDR2-minne (2 x 512 MB)
 • 250 GB SATA harddisk
 • Intel Media Accelerator 950 (opp til 256 MB delt minne)
 • Slot-in DVD-RW Dual Layer spiller
 • Minnekortleser for MS/PRO, SD, xD, MMC, CF I, II og MD
 • Tilkobling for firewire (2 stk.) og 4 x USB
 • Integrert 54 Mbps WLAN (b/g) og gigabit LAN
 • Phono-kontakter for 7.1 lyd ut, pluss digital lyd ut
 • TV-kort med to tunere, FM-radio
 • HDMI, DVI, komponent, S-video (5-pin) og kompositt (vanlig video)
 • Antennekabel inn og ut, FM inn
 • 2 stk. SCART-kontakter (en inn, en inn/ut)
 • Jack-plugger for hodetelefoner og mikrofon inn
 • IR tilkobling
 • Dimensjoner (B/D/H): 43,0 x 29,7 x 7,1 cm
 • Pris: mellom 12 og 13 tusenlapper inkl. mva.

Operativsystemet er selvfølgelig Windows XP MCE 2005, noe som gjør maskinen enkel til bruk i stua, og med 2 TV-tunere kan du ta opp to program samtidig. I tillegg kommer en Media Center fjernkontroll, og et praktisk trådløst tastatur med touchpad og knapper av typen som vi vanligvis finner på bærbare PCer.

Noen vil sikkert legge merke til at prosessor og brikkesett er det vi spesielt har sett i bærbare datamaskiner den siste tiden. Og joda, i bunn og grunn er denne stue-PCen fra Acer en ombygd laptop der de har smekket inn et dual TV-kort, SATA 3,5" harddisk og lagt til et vell av ut- og innganger:Bak frontpanelet er det en del som skjuler seg: mikrofoninngang og utgang for hodetelefoner, audio og video inn, 2 x USB, minnekortlesere og firewire.Ikke noe spesielt som mangler bak heller. Fra venstre inngang strøm, 2 x SCART, plugger for IR-mottakere, LAN, 2 x USB og firewire. Deretter antenne ut og inn med diverse videoutganger under (inkl. HDMI!). Til slutt utgangene for lyd og helt til høyre skrur du fast WLAN-antennen.

Ytelse

Vi testet selvfølgelig PCen noen av våre vante program:Høyere poengsum er bedre: generelt har iDea 500 ytelse omtrent på linje som de to stue-PCene vi har sett på tidligere fra Fujitsu-Siemens. Grafikkortet gir mest utslag, men også prosessoren er noe bedre.

Som nevnt holder altså denne maskinen Viiv-standarden når det gjelder prosessor, brikkesett og grafikkløsning. Avspilling av HD-film er derfor stort sett uproblemastisk, og maskinen klarer selvfølgelig også all annen medieavspilling. Eneste problemet vi hadde var at skjermoppløsningen (hvertfall over DVI) ikke kan settes til 1360 x 768, som jo er et vanlig format på mange LCD-panel. Ikke det at 1280 x 768 er dårlig til film og bilder, men i bruk som PC-skjerm flyter da teksten ut og det er et irritasjonsmoment. Siden grafikkløsningen også er relativt svak når det gjelder 3D er dette forøvrig heller ikke maskinen å spille noe særlig med.

Acer har dog varslet om at denne maskinen kommer til å komme med et sterkere grafikkort, trolig et ATI Mobility Radeon X1600. Denne løsningen vil ikke bare gi langt bedre 3D ytelse, men vil også fikse på problemet vi hadde med å velge rett oppløsning for vår TV.

Og dette med støyen da...

Sammenlignet med tidligere stue-PCer er Acer iDea 500 en slank sak. Den er kun syv centimeter høy, og det er inkludert bena. Og når vi også nevner at kabinettet heller ikke har lufting i topp eller bunn så vil det gå av en liten alarm hos mange av våre lesere. Riktignok har ikke iDea 500 så veldig varmeutvikling på prosessoren, men harddisken (her kunne de forøvrig også ha funnet en mindre støyende modell) og ikke minst den interne strømforsyningen trenger lufting. Acer må altså la denne jobben gå til to vifter på 5 cm. De er slett ikke lydløse på vanlig hastighet, og når de setter opp farten får du hvertfall ikke noen problemer med å høre dem.Luften suges inn til prosessoren til venstre i bildet og dyttes ut gjennom strømforsyningen bak til høyre. Harddisken får lite lufting og blir litt for varm etter vår smak. Ellers er det få muligheter til utvidelser.

Det gjenstår altså litt for at vi skal være fornøyd med støyen. Bevares, støyen drukner under film og tv-titting, men når stua ellers er stille lager den litt leven. Heldigvis har maskinen en fungerende ventemodus, så håpet er ikke ute dersom du likevel føler at denne vil passe bra inn i stereobenken.

Konklusjon

Med Acers iDea 500 tar stue-PCen et par skritt i riktig retning. Størrelsen har gått ned, designet har blitt bedre og komponentene gode nok til HD. Likevel er det tydeligvis et stykke igjen til vi virkelig får noe å rope hurra for! Støyen er fremdeles for tydelig og prisen en smule i overkant av det vi ønsker. Det å bruke innmaten til en bærbar som stue-PC er slett ikke dumt, men hvorfor ikke beholde strømforsyningen og varmen den genererer på utsiden?

På grunn av de mange tilkoblingsmulighetene og størrelsen er en Acer iDea 500 med et bedre skjermkort sikkert en litt forlokkende tanke for noen. Men dersom det ikke er en litt mer støysvak modell som kommer i handelen må vi nesten anbefale potensielle kjøpere med sarte ører til å lytte på den før de tar den med hjem.