Acer Iconia B1

Nettbrett til gi-bort-pris. Hva er ulempene?

Et nettbrett behøver ikke koste mange kronene hvis behovet begrenser seg til å surfe på nettet, betale regninger, lytte til musikk og se video. Men noen begrensninger må de budsjettbevisste leve med. Foto: Bjørn Eirik Loftås - alle bilder
Et nettbrett behøver ikke koste mange kronene hvis behovet begrenser seg til å surfe på nettet, betale regninger, lytte til musikk og se video. Men noen begrensninger må de budsjettbevisste leve med. Foto: Bjørn Eirik Loftås - alle bilder Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som vi varslet i vår "nyttårstale" vil det dukke opp mange nye nettbrett i 2013. Felles for en stor del av dem er lave priser. Vi har allerede testet dette fine brettet fra Andersson, som koster rundt 1300 kroner, men det er nå mulig å finne Android-baserte brett til godt under tusenlappen - og nå kommer også de store produsentene på banen.

990 kroner

Acer lanserte for eksempel nettopp sitt Iconia B1-brett, som selges flere steder til under tusenlappen. Det er oppsiktsvekkende lav pris fra en anerkjent produsent, synes vi. Men man får som regel det man betaler for, er vår erfaring.

Her er en kjapp titt på spesifikasjonene:

 • 7" kapasitiv berøringsskjerm, 1024 x 600 piksler
 • Android 4.1 (Jelly Bean)
 • MediaTek 1,2 GHz dual-core prosessor
 • 512 MB RAM, 8 GB Flashminne til apper og lagring
 • 0,3 megapiksels frontkamera
 • GPS
 • Trådløst nett (b/g/n)
 • Bluetooth 4.0
 • MicroSD-spor (for utvidelse av lagringskapasiteten med inntil 32 GB)
 • Li-ion oppladbart batteri
 • Mål: 197 x 128 x 11 mm
 • Vekt: 320 gram
 • Pris: Fra 990 kroner (jf Prisjakt 9.4.2013)

Utstyrsmessig er ikke dette så aller verst, men vi merker oss at skjermen har relativt lav oppløsning i forhold til dyrere brett, minne og lagringsplass er en klar begrensning, og materialvalget er så som så, plasten gir ikke noe utpreget kvalitetsfølelse.

Litt over 1 cm tykkelse kan vi fint leve med.
Litt over 1 cm tykkelse kan vi fint leve med. Vis mer


Både for- og bakside er av plast.
Både for- og bakside er av plast. Vis mer


Enkel skjerm

Vi merker oss også at skjermen bør betraktes rett forfra for best fargegjengivilse og kontrast. Dette var ikke noe problem med IPS-skjermen på det omtalte Andersson-brettet. Sitter du med brettet i fanget er det ikke noe stort problem, men om du legger brettet på bordet eller i senga kan det noen ganger bli en utfordring for eksempel å lese tekst.

Brettet har en høyttaler på baksiden. Lyden er ikke noe å skryte av, så her er det bare å koble til hodetelefoner med det samme.

Lyd, av/på og mic sitter øverst til høyre.
Lyd, av/på og mic sitter øverst til høyre. Vis mer


Fungerer bra til det meste

Prosessoren er ikke av de sterkeste. Likevel er det ikke noe problem å spille av HD-videoer i 720P, men enkelte av våre full HD-klipp slet brettet litt med. Det var også enkelte klipp som ikke lot seg spille av, men ved å installere nyeste RealPlayer (!) fra Google Play, gikk det glatt. Og slik er det heldigvis blitt, Google Play er nå full av apper som løser de fleste behov innen medieavspilling.

Vi testet også Netflix-appen. Den fungerte helt fint, men etter spoling hadde den en tendens å hakke under avspillingen. Ved å trykke på "hoppe-10-sekunder-tilbake-knappen" ble som regel avspillingen normalisert igjen.

Brettet fungerer fint til video. Her: Netflix. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Brettet fungerer fint til video. Her: Netflix. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Nett-TV (NRK) fungerte bra, og musikkstrømming med Spotify fungerte utmerket. Vanlig nettsurfing og enkle spill er heller ikke noen stor utfordring, selv om vi har opplevd litt rykk og napp på nettsider med mye tung grafikk og animasjon.

Batteritiden virker å være temmelig middels. Vi har ikke gjort nøyaktige målinger, men etter intensiv testing et par timer var batteriindikatoren nesten på halv. Men at batteriet bør holde til et par-tre spillefilmer på flyreise, er overhengende sannsynlig.

Konklusjon

Til tross for at denne minitesten resulterte i terningkast tre er ikke dette et brett vi vil fraråde til alle brukergrupper. Det fungerer faktisk bra til det aller, aller meste, men skjerm, materialvalg og kapasitet vil være en klar begrensning for mer avanserte brukere. Men som underholdningsdings for barna i baksetet til langtur i bilen er den helt super. Og til den prisen, da gitt!

Her finner du flere ferske nettbrett-tester

Testresultat

Acer Iconia B1

Terningkast 3

Billig, funksjonsrik, fungerer bra til det meste.

Enkel skjerm og materialvalg, begrenset minne og lagringsplass.Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!