Acer Aspire V15 Nitro - Signature Edition

Nå får du kjøpt PC-er helt uten reklameprogrammer i Norge. Vi har tatt en titt på en av dem.

<B>REKLAMEFRI</B>: Endelig kan du kjøpe PC-er med ren Windows-installasjon også i Norge. Dette er én av dem. og vi liker det vi ser.
REKLAMEFRI: Endelig kan du kjøpe PC-er med ren Windows-installasjon også i Norge. Dette er én av dem. og vi liker det vi ser. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som ett av de første landene utenfor USA, får du nå kjøpt PC-er med såkalt Signature-utgave av Windows i Norge. Dette er PC-er helt blottet for reklame og prøveversjoner av programmer du mest sannsynlig aldri kommer til å bruke, og som i verste fall gjør PC-en både treg og ustabil.

Det er Elkjøp som har gjort avtale med Microsoft om salg av Signature-maskiner i Norge.

LES SAKEN: Microsoft Signature endelig tilgjengelig Norge.

Vårt testprodukt

Vi har fått låne en Acer Aspire V15 Nitro - Signature Edition fra Elkjøp, for blant annet å sjekke hvordan et rent Windows-miljø påvirker brukeropplevelsen.

Dette er en kraftig maskin som koster 12.995 kroner i skrivende stund. Her er en kjapp oversikt over de viktigste tekniske egenskapene:

 • Skjerm: Matt IPS-skjerm, 1920 x 1080 piksler (full HD)
 • Prosessor: Intel Core i7-6700HQ
 • RAM: 16 GB (maks 32)
 • Grafikkort: Nvidia Geforce GTX 960M (2 GB)
 • Lagring: 128 GB SSD + 1 TB harddisk
 • Optisk drev: Nei
 • Skjermutganger: HDMI 1.4 + Thunderbolt 3 via USB-C
 • USB-porter: 3x USB 3.0 + 1x USB 3.1 via USB-C
 • Webkamera: 720p
 • Kortleser: SD/SDHC/SDXC
 • Trådløst nett: Qualcomm Atheros 802.11AC med full MU-MIMO-støtte
 • Kablet nett: 10/100/1000 Mbit
 • Annet: Fire høyttalere
 • OS: Windows 10 Home
 • Størrelse: 39 x 26,3 x 2,3 centimeter
 • Vekt: 2,3 kilo
 • Pris: 12.995 kroner (hos Elkjøp 18.5.2016)

TYNN OG LETT: Med en vekt på 2,3 kilo, bør ikke denne PC-en skremme noen. Den er temmelig lett for å være en 15,6 tommer.
TYNN OG LETT: Med en vekt på 2,3 kilo, bør ikke denne PC-en skremme noen. Den er temmelig lett for å være en 15,6 tommer. Vis mer


De av dere som har fulgt med på testene våre i det siste, vil sikkert gjenkjenne både prosessor, grafikkort og minnemengde fra en annen high-end-modell, Asus ZenBook Pro. Den modellen var imidlertid vesentlig dyrere. Mye av forklaringen ligger i at den PC-en har en 512 GB SSD og en 4K-berøringsskjerm, der denne har en standard IPS-skjerm med full HD-oppløsning.

INGEN REFLEKSER: Den store fordelen med en matt skjerm, er at du slipper refleksene som du må slite med fra speilblanke overflater. IPS-panelet sørger for gode farger og innsynsvinkler.
INGEN REFLEKSER: Den store fordelen med en matt skjerm, er at du slipper refleksene som du må slite med fra speilblanke overflater. IPS-panelet sørger for gode farger og innsynsvinkler. Vis mer


image: Acer Aspire V15 Nitro - Signature Edition


Frir til gamere

Acer-en har to lagringsmedier, en 128 GB SSD som systemdisk, og en 1000 GB harddisk til lagring - for eksempel til spill du laster ned fra Steam. Det er en løsning vi tror mange gamere vil like, et segment som tydelig har vært i tankene da Acer konstruerte denne PC-en.

Det er forresten andre gang vi stifter bekjentskap med V15 Nitro, forrige gang var i oktober 2014. Designmessig har den knapt forandret seg, men den har fått på plass en USB-C-port, og på innsiden er den oppgradert på en rekke fronter. Den er også blitt tusenlappen dyrere, men det kan være relatert til høyere dollarkurs nå enn den gang.

USB-C på plass: Mellom de to klassiske USB-portene sitter den nye USB-C-porten.
USB-C på plass: Mellom de to klassiske USB-portene sitter den nye USB-C-porten. Vis mer


LES OGSÅ: Gjør dette før du skroter PC-en din

Fordelene med et rent operativsystem

For detaljer om den effektive kjøleløsningen, design, skjerm og tastatur, henviser vi til den forrige testen, da det meste ser ut til å være likt. For nå skal vi konsentrere oss om brukeropplevelsen.

Et stort ankepunkt mot mange PC-er som er utstyrt med et lass av tilleggsprogrammer, er at oppstarten av Windows tar lang tid.

Signature-utgaven av V15 Nitro bruker ni sekunder.

Vi snakker da om tiden det tar fra du trykker på knappen når PC-en er helt avskrudd, til du er inne i Windows og klar til å begynne å jobbe. Det er imponerende!

Skrivebordet ser slik ut:

image: Acer Aspire V15 Nitro - Signature Edition


Her er det altså minimalt med ikoner, og grensesnittet er rensket for sprettopp-vinduer du må ta stilling til i tide og utide.

På systemverktøylinjen nede til høyre, finner du imidlertid et styreprogram til grafikkortet og lydkortet. Det eneste vi finner av Acer-programvare, er Acer Care Center - som er et minimalistisk program som lar deg diagnostisere maskinen, se etter oppdateringer og gjenopprette maskinen slik den var ved leveansen:

image: Acer Aspire V15 Nitro - Signature Edition


På startmenyen vil du imidlertid finne en del snarveier som vitner om at opplevelsen likevel ikke er 100 prosent fri for ting fra tredjepart. Her finner du blant annet appene Twitter, Flipboard, Adobe Photoshop Express og spillet Candy Crush Soda Saga:

image: Acer Aspire V15 Nitro - Signature Edition


Ved nærmere ettersyn er det kun sistnevnte som er installert, de andre er bare snarveier til å laste appene ned fra Microsoft Store.

Candy Crush Soda kan du avinstallere enkelt ved høyreklikke på app-flisen:

image: Acer Aspire V15 Nitro - Signature Edition


Ellers er det bare Microsoft-apper og løsninger å se, akkurat som du var lovet.

LES OGSÅ: Kampen om å lage den tynneste PC-en

Den største forskjellen

Det kanskje aller mest merkbare er fraværet av et tredjeparts antivirus- og internettsikkerhetsprogram. I stedet er det Windows Defender som håndterer truslene fra nettet. Dette er et gratis sikkerhetsprogram som følger med Windows, som oppdaterer seg selv i bakgrunnen - knapt merkbart for deg som bruker, noe vi sjelden kan si om prøveversjonen av sikkerhetspakkene som ofte følger med når du kjøper PC (verst er etter vår mening McAfee).

Vår erfaring med Defender i Windows 10 er svært god, og bruker du hodet når du surfer på nettet og åpner epostvedlegg, er det vår påstand at Defender byr på tilstrekkelig beskyttelse for de aller fleste av oss.

LES OGSÅ: Nå forsvinner dette PC-merket fra norske butikker

Yter litt bedre

Rent ytelsesmessig har maskinen bra mye å by på. Sammenlignet mot utgaven vi testet i oktober 2014, er det først og fremst grafikkytelsen som er merkbart bedre, men ikke ekstremt mye (cirka 10 prosent på 3D). Ytelsen er god nok til nær sagt alle arbeidsoppgaver, inkludert spilling av de nyeste spilltitlene.

Batteritiden er også noe forbedret, sannsynligvis takket være mer strømgjerrig prosessor enn forrige gang - men her kan vi ikke utelukke at den rene Windows-installasjonen også kan være noe av årsaken.

Vi strømmet uansett video fra nettet i 322 minutter (5 timer og 22 minutter) før det var tomt, og det er sannsynlig at du kan bruke PC-en mellom 5 og 6 timer på en lading, ved lett, normal bruk. Det er rundt en times forbedring fra forrige gang. En slik batteritid er absolutt akseptabelt for en så kraftig maskin, men langt bak den nevnte ZenBook Pro.

DETALJER: Rillene i det matte lokket sørger for å holde fingeravtrykk unna.
DETALJER: Rillene i det matte lokket sørger for å holde fingeravtrykk unna. Vis mer


Konklusjon

Det er befriende mye mer behagelig å forholde seg til en PC uten et lass av uønsket rusk og rask fra tredjepart. Det er vår klare oppfatning at mye av kritikken som har haglet mot Windows gjennom årene, ofte har vært relatert til infiltrasjon av slike tredjepartsprogrammer. Å bruke en PC med ren og oppdatert Windows-installasjon, er rett og slett noe helt annet.

Vi kan heller ikke se at det har påvirket prisen negativt på denne aktuelle modellen, og det vil etter vår mening være fullstendig meningsløst å velge noe annet enn Signature Edition hvis denne PC-en står på ønskelisten. Merk imidlertid at V15 Nitro kommer i en rekke forskjellige konfigurasjoner, og de eldre utgavene uten USB-C og støtte for trådløse AC-nettverk selges fortsatt flere steder.

Vi håper Signature-prosjektet får fortsette i Norge, og at flere produsenter enn Lenovo og Acer snart vil tilby maskiner som gir deg en slik ren Windows-opplevelse. Det tror vi PC-produsentene vil tjene på på lang sikt.

Plussene og minusene for Acer Aspire V15 Nitro - Signature Edition finner du i boksen under.

Flere ferske PC-tester finner du her.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!