Acer Aspire L3600

Acer frister med bedre utseende, mer ytelse og mindre størrelse.

Publisert
Sist oppdatert

Stue-PC eller Mediecenter-PC har vi testet noen av de siste årene, men de har liksom ikke slått helt an blant massene. Noe vi egentlig ikke har hatt så mye problemer med å forstå. Det å ha en datamaskin i stua krever en del - blant annet god nok ytelse, lav nok pris, ikke ta for mye plass, ikke lage for mye støy - og du må ha noe å koble den til.

Av erfaring vet vi at å koble en PC til en TV, da spesielt en gammel billedrørs-TV, kan være en smertefull opplevelse.

Men tiden går fort i vår digitale hverdag. De som for to år siden følte seg som pionerer innen LCD- og plasma-TV har nå blitt tatt igjen av naboen såvel som slekt og venner. Den dyre 32-tommeren som engang virket så stor har forlengst blitt forvist til soverommet, og en større, billigere og bedre har fått hedersplassen i stua.

Sjekk også: Prisfest på TV-markedet

Og samtidig med at flat-TV nå fått innpass i de hundretusen hjem utvides også selvfølgelig potensialet med stue-PCer, spesielt siden de siste modellene også har blitt langt mindre og mer elegante enn det som tidligere har vært normen.

Acer Aspire L3600 er et av de siste skrikene på den fronten.

Acer Aspire L3600Her liggende. Den kommer også med en fot slik at den kan stå oppreist.

  • Spesifikasjoner:
  • Intel Core 2 Duo prosessor @ 2,2 GHz
  • 2 GB DDR2 RAM
  • Intel GMA 3100 grafikk (opp til 256 MB delt minne)
  • 400 GB 3,5" harddisk @ 7200 RPM
  • Realtek High Definition Surround lyd (7.1)
  • Gigabit LAN
  • Windows Vista Home Premium
  • Mål: 6,0 x 20,0 x 25,0 cm B/D/H (stående)
  • Pris: Ca. 7.000,-
Med et blikk på spesifikasjonene er det altså en datamaskin som egner seg til generell hjemmebruk... unntatt spilling. Det er likevel ikke det du tenker på når du ser maskinen for første gang - det interessante er at den er såpass liten. En av hovedgrunnene til dette er at strømforsyningen er flyttet ut av kabinettet, og er nå bare en passivt kjølt klump på samme måte som vi finner på bærbare maskiner.

Som seg hør og bør har Aspire L3600 en rekke forskjellige ut- og innganger:

Acer Aspire L3600Foran har vi slot-in DVD-brenner, og bak et nedvippbart panel inn- og utgang for lyd, FireWire (4-pins), minnekortleser og to USB-kontakter.

Acer Aspire L3600På baksiden finner vi to små vifter som sørger for en viss gjennomlufting. Resten av plassen er fylt opp med: minijack-kontakter for surround, inngang for mikrofon, 6-pins FireWire, 4 x USB, gigabit nettverk, DVI, VGA, inngang for video (S-video og lyd), SPDIF lydkontakt og inntak for TV- og radio. Strømmen må også plugges inn her. Merk at HDMI mangler.

Acer Aspire L3600Det er trangt om plassen på innsiden. Ved å løfte opp optisk drev og harddisk får vi likevel et lite innblikk i kjøleløsninger og innmat. Legg merke til minnebrikkene - dette er av samme type som vi vanligvis finner i bærbare datamaskiner.

Toppen, eller den ene siden når den står oppreist, er kledd i blank pianolakk. Det er derfor en viss sjanse for at den står fint ved siden av TVen din.
Toppen, eller den ene siden når den står oppreist, er kledd i blank pianolakk. Det er derfor en viss sjanse for at den står fint ved siden av TVen din. Vis mer


Acer Aspire L3600 er Viiv-merket, og ser vi på spesifikasjonene ligger den langt over iDea 510 på visse områder. Som nevnt er strømforsyningen flyttet ut (endelig noen som hører på oss) og størrelsen krympet, og i tillegg har Aspire L3600 mer minne, større harddisk og raskere prosessor. Hva som derimot mangler denne gangen er et dedikert grafikkort. Intels nye integrerte grafikkløsninger er på alle måter bedre enn forrige generasjon, men spillytelsen er fremdeles elendig.

På den annen side støtter - i det minste i følge Intel selv - grafikkløsningen GMA 3100 (som vi altså finner i Aspire L3600) maskinvarebasert akselerasjon av det meste innen HD-materiale, så helt krise er det ikke dersom du uansett ikke er av typen som spiller annet enn kabal.

Kan brukes til det meste

Det lille og stilige kabinettet som altså kan ligge og stå etter ønske egner seg til mer enn bare stuebruk. Som vi har vært inne på har den det meste på nett når det gjelder maskinvare, så innen alle normale bruksområder vil Acer Aspire L3600 gjøre en fin jobb. Har du lyst på en liten sak på kontoret vil den altså gjøre en mer enn god nok jobb også der. Det er altså hovedsaklig spilling det skorter på.

Når det gjelder medieavspilling takler maskinen nesten alt - det er bare våre HD-testklipp i H.264-formatet som den får problemer med. 720p går greit, på 1080p merker vi noe hakking i mer krevende partier. (Men merk at dette er svært krevende klipp, også langt bedre maskiner som for eksempel Kåre med et GeForce 8800GT har problemer med disse.)

WMV HD-klipp i 1080p glir derimot fint.

Støy

Siden varme fra strømforsyningen ikke lenger er en faktor, er det nå ikke så mye luft som må flyttes for å kjøle ned maskinen. Likevel er det små vifter som skal gjøre jobben, og den lille PCen blir derfor heller ikke lydløs.

Men selv om vi merker at den er skrudd på i støysvake rom er i det minste lydsignaturen fra viftene rolig og jevn, noe som gjør at vi lett glemmer at den er på.

Acer Aspire L3600Trådløs tastatur/mus og fjernkontroll medfølger.

Konklusjon

Acer Aspire L3600 er nok et skritt i riktig retning når det gjelder stue-PCer. Den vil på ingen måte dominere i stua, og de fleste vil da også heller ha en liten diskret maskin som kan stå i et hjørne - eller til og med enkelt kan kobles fra og settes i et skap når svigermor er på besøk.

L3600 har sine mangler - du kan glemme å spille med den, den sliter (som de fleste andre løsninger) med det mest krevende HD-formatet i full HD og mangler for eksempel innebygd trådløst nettverk. Den har heller ikke HDMI, men med en liten overgang eller spesialkabel er det på den annen side uproblematisk å koble DVI -> HDMI.

Men dette veies på mange måter opp i prisen på syv tusen kroner - iDea 510 kostet tross alt nesten det dobbelte for litt over et halvt år siden. Så kan du heller spandere på deg en USB-pinne for trådløst nett dersom du trenger det.

Alt i alt er vel Acer Aspire L3600 den beste kjøpeløsningen innen stue-PCer vi har sett på så langt, og er du ikke gamer, selvbygger eller veldig kravstor er den så avgjort verd å vurdere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer