Acer Aspire 1302X

Acer har begeistret oss i tidligere tester, med blant annet gode tastaturløsninger og svært solid innpakning. Aspire 1302X er en nykommer som benytter en AMD Mobile Athlon-prosessor, noe som er med på å gjøre prisen meget hyggelig.

Publisert
Acer Aspire 1302X
Tastaturplaten er ikke veldig stor, men den er fast og god å skrive på.
Tastaturplaten er ikke veldig stor, men den er fast og god å skrive på. Vis mer

Aspire-serien fra Acer består av en rekke forskjellige modeller i forskjellige prisklasser, med høyst variert utstyrsnivå. De enkleste og billigste er utstyrt med standard CD-ROM, har hovedkort med VIA-brikkesett, og en Mobile Athlon XP-prosessor fra AMD. Prisene starter på rundt 10.000 kroner inkl mva.

Lett og kompakt kamerat

Aspire 1302X er siste tilskudd i serien. Den erstatter 1300X, og er utstyrt med Athlon XP 1600+ prosessor, 128 MB SDRAM, 24x CD-ROM, 20 GB ATA/100 harddisk, og en 14,1” lyssterk og god TFT-skjerm som klarer 1024x768 punkter.

Maskinen er relativt lett (2,9 kg), og har en klassisk og kompakt design i sort plast, med koksgrått lokk. Innpakningen er langt enklere og mindre solid enn på Acer-maskiner vi tidligere har sett på. Disse tilhører riktig nok Travelmate-serien, som er beregnet på røffere behandling.

Tastaturet er fast og behagelig å skrive på, men mangler den kurvede utformingen som vi ble så glad i på Acer Travelmate. Museløsningen er derimot den samme, og består av en pekeplate med fire knapper (høyre, venstre og scroll opp/ned).

For øvrig har maskinen innebygd 10/100 mbit nettverkskort, 56 Kb modem, 2 USB-porter, parallellport, VGA-utgang, 2 PCMCIA-plasser for videre utbygging og lyd inn- og utganger. Diskettstasjonen er støpt inn i PCen på venstre side, mens CD-ROMen som sitter på motsatt side er modulær, og kan oppgraderes til en kombinert DVD-ROM/CD-brenner.

Grafikken besørges av en S3 Graphics Twister-brikke, som stjeler 16 MB av internminnet (standard). Det betyr at internminnet i PCen reduseres til 112 MB, noe som er i minste laget. Derfor gjør ytelseshungrige brukere lurt i å oppgradere med en ekstra minnebrikke. Aspire 1302X har to minneplasser, og tåler faktisk hele 1 GB internminne (2x512 MB).

AMD på innsiden

Aspire 1302x er den første PCen vi tester som er basert på Mobile Athlon-prosessoren. Vi kjenner til varmeutviklingen i Athlon-prosessorer, og var spente på om kjøleviftene i Aspire 1302x ville være sjenerende. I praksis viste det seg at maskinen var langt fra støyende. Mobilprosessoren regulerer klokkehastigheten etter belastning, og var flere ganger nede i 500 MHz under vår test. Det betyr lav varmeutvikling, og dermed også en stille PC. Det betyr at hvis du sitter og skriver et dokument i Word eller gjør andre "lette" oppgaver, er det ikke sikkert at vifta starter i det hele tatt. Og når den først starter avgir den mindre støy enn mange andre modeller vi har testet i det siste.

Noe viftesus ser det ut som du må leve med på nye, kraftige bærbare PCer, enn så lenge. Nye metoder, for eksempel flere vifter på lavere omdreiningshastighet (som Dell Inspiron 8200 benytter) kan vise seg å være den beste løsningen for å dempe både støy og varmeutvikling.

Ytelse i forhold til Pentium 4

Med sine 34 mm er ikke Aspire 1302X blant de tykkeste
Med sine 34 mm er ikke Aspire 1302X blant de tykkeste Vis mer

Hvordan kan så ytelsen måle seg mot Intel-baserte bærbare PCer? Slett ikke verst, viser våre tester. Vårt eksemplar er utstyrt med en Mobile Athlon XP 1400+ prosessor (standard er 1600+), og ytelsesmessig havner den ut omtrent som Mobile Pentium 4 med 1,4 GHz prosessor. Oppsiktsvekkende nok er ikke ytelsen høyere enn på PCer vi har testet med Mobile Pentium III-prosessorer på 1,13 GHz, i de fleste av våre målinger.

Grafikkytelsen i 3D-applikasjoner er det lite å applaudere for. 3DMark-testen ville ikke la seg kjøre på denne PCen, mens vår Quake Arena-test bestod stort sett av hakking og atter hakking. 2D-ytelsen (også avspilling av DivX-filmer) er det derimot ingenting å si på.

Totalt sett klarer PCen seg altså meget bra til vanlige kontoroppgaver og grafikk i 2D (bilder og video), mens 3D-entusiaster bør styre unna.

På innsiden av Aspire 1302X sitter et oppladbart batteri av typen NiMH. Dette viste seg å være av den svake sorten – batteriet var helt tomt etter 1 time og 25 minutter med vårt testprogram fra Ziff-Davies.

Konklusjon

Acer Aspire 1302X

Acer Aspire 1302X er en rimelig og grei bærbar PC. Skjermen er meget lyssterk, skarp og god, og maskinen er både kompakt og relativt lett å bære med seg.

Utstyrsnivået er ikke høyere enn det må være, vi hadde for eksempel satt pris på en DVD-spiller og noe mer internminne. Grafikkytelsen står heller ikke i stil til resten.

Vår største innvending går likevel først og fremst på batterilevetiden, som vi mener er altfor svak. Litt dumt, egentlig, for maskinen er både behagelig å fin å bruke. Med kraftigere batteri hadde den vært perfekt for studenter og til kontorbruk, og i andre miljøer som har fokus på produktivitet, ikke underholdning.

PRIS OPPDATERT 5.5.2003: Modellen selges for 8.995 kroner hos PS Data.

Tilbake til testforsiden

Finn den bærbare PCen som passer deg best

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer