Acer 640BU

Den nye, rimelige USB-skanneren fra Acer, 640BU, er imponerende rask i forhold til de fleste andre skannerne vi har testet. Men er den god nok til å bli ny testvinner?

Acer 640BU
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Acer 640BU

Acer har lenge vært blant de største produsentene av flatbedskannere. Deres siste tilskudd på stammen av rimelige USB-løsninger viste seg raskt å bli et hyggelig bekjentskap. Den er riktignok ganske stor og klumpete, og er avhengig av ekstern strømkilde, men ellers var det bare å sette i gang å skanne.

LES OGSÅ:

Ingen revolusjon

640BU har ikke revolusjonerende spesifikasjoner; en oppløsning på 600x1200 ppi og fargedybde på 48 bits er det flere andre skannere i testen som også klarer. Denne fargedybden er det riktignok bare de færreste bildebehandlingsprogrammer som klarer å tolke, men uansett gir 48 bits i maskinvaren de beste forutsetninger for å gjengi riktige farger i innskannede bilder.

Denne fargedybden oppnår skanneren ved bruk av en Acer-patentert teknologi kalt A.C.E (Advanced Color Enhancement), som teoretisk gjør det mulig å skille mellom hele 281 trillioner farger.

Det viste seg derimot at 48 bits fargedybde ikke blir brukt som standard i styreprogrammet, men forskjellene i kvalitet viste seg i praksis å være forsvinnende små.

I fronten finnes såkalte hurtigknapper, som raskt gir deg tilgang til vanlige skanneoperasjoner, som tekstgjenkjenning og kopiering. Du har også en knapp for dvalefunksjon, for at skanneren skal klare seg med minimalt med strøm når den ikke er i bruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skanneren er for øvrig en ren USB-modell. Den er Twain-kompatibel, det vil blant annet bety at du kan starte den fra de fleste Windows-programmer for bildebehandling. Den fungerer sammen med Windows 98, Me og 2000.

Programmer til å leve med

Det første du får øye på når du åpner kassen, er installasjonsveiledningen. Denne er av den utbrettbare typen, som i det siste er blitt meget populær til de fleste produkter. Dette kan rett og slett ikke gå galt. Prosedyren er beskrevet på en lettvint og oversiktlig måte på norsk.

Skanneren leveres med to CDer; driver-CD med en del nyttige programmer for tekstgjenkjenning (FineReader), kopieringsfunksjon m.m. På samme CD finner du også Internet Explorer 5.0, og programmet Adobe Active Share, som lar deg dele dine innskannede bilder med andre, over Internett. På den andre CDen finner du Ulead PhotoExpress 3.0, et meget brukervennlig bildebehandlingsprogram. All programvaren er for øvrig på engelsk.

Utrolig enkelt

Dette er utvilsomt den mest lettfattelige og problemfrie installasjonen vi har hatt. Vi satte i CDen, trykte på installer-knappen, og vips så var vi klare til å skanne. Vi behøvde ikke en gang å starte Windows på nytt, noe som har vært vanlig med skannerdrivere vi har installert tidligere.

Et lite ikon, ”Scan Button”, legger seg i systemmenylinjen. Det gir deg rask aksess til en verktøylinje med forskjellige skannevalg. Ved å høyreklikke på den samme knappen kan du blant annet bestemme hva som skal være standard valg når du dobbelklikker på den, som oppløsning, fargedybde og skalering. Denne løsningen likte vi svært godt.

Vi må også trekke fram styreprogrammet for skanningen, som er det mest oversiktlige og intuitive vi har sett. Alle valg gjøres fra ett skjermbilde, og du kan velge mellom å bruke forhåndsdefinerte innstillinger, eller skreddersy dine egne. Du finner blant annet en rekke justeringsmuligheter for fargebalanse, skarphet osv.

Du kan også velge kvalitet på skanningen, High speed, High quality og 48 bits. Vi fant ikke ut hvilken fargedybde som blir benyttet ved High speed-innstillingen. Vi prøvde alle tre, og forskjellene i kvalitet var så små at vi endte opp med å bruke High speed i de fleste situasjoner.

Rask, raskere, raskest!

Forhåndsvisning av en side gikk unna på 11 sekunder. Det er det raskeste i denne testen. Hvis du skal skanne utsnitt av mange bilder, vil du sette pris på rask forhåndsvisning.

Skanneren brukte videre nøyaktig ett minutt på en A4 side i 300 ppi, High speed. Dermed slår den Canon Canoscan N656U på målstreken. Dersom vi hadde valgt High Quality eller 48 bits, ville prosessen tatt et halvt minutt lengre. Vi så ingen grunn til å vente unødig.

Når det gjelder skanning fra magasiner og aviser, var ikke hastigheten like imponerende. Descreen-filteret gjorde at prosessen tok 3 minutter og 40 sekunder, noe som plasserer skanneren blant de tregeste til slike operasjoner, grundig slått av blant annet N656U som bare brukte 1 minutt og 56 sekunder på samme operasjon.

God kvalitet

Her ser du at gråtonene har et rødskjær.
Her ser du at gråtonene har et rødskjær. Vis mer

Som sagt var det forsvinnende lite som skilte innskanninger som var foretatt i High Speed og 48 bits, selv på de mest avanserte teststripene våre. Det er mulig det vil være større forskjeller ved lavere eller høyere oppløsninger.

640BU til venstre, testvinneren den gang (Canoscan N656U) til høyre Foto: BEL
640BU til venstre, testvinneren den gang (Canoscan N656U) til høyre Foto: BEL Vis mer

Kvalitetsmessig ligger skanneren et sted mellom testvinneren fra Canon, og Agfa Snapscan E20, dvs den plasserer seg helt i toppen. Dynamisk omfang er tilnærmet 2.0, noe som de færreste har oppnådd. Den skanner ikke fullt så skarpt som N656U, men får derimot med seg flere detaljer i lyse partier enn testvinneren. Generelt sett skulle vi ønsket at grå partier inneholdt litt mindre rødt, i likhet med skanneren fra Agfa.

Konklusjon

Vi var lenge usikre på om denne skulle bli den nye testvinneren. Etter nøye vurdering kom vi fram til at de små problemene i fargegjengivelsen, hastigheten på magasinskanning, og det faktum at den tar stor plass på skrivebordet, er nok til at vi på dette tidspunktet fortsatt holdt en knapp på Canon Canoscan N656U.

Uansett er dette en meget god skanner, som vi likte spesielt godt på grunn av brukervennligheten og generell høy hastighet.