Aardvark gir deg svaret på alt

Sender spørsmålet til de som kan det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mye av tiden vi bruker på nettet handler om å finne svar på spørsmål. Når Google-søkemotoren gir deg for mye arbeid i å finne frem, har vi også tatt en titt på Wolfram|Alpha, som regner seg frem til riktig resultat.

Ja, når vi først er i gang, har også Hunch en del kvaliteter hvis du skal bestemme deg for ett av flere alternativ.

Noen ganger er det imidlertid slik at søkemotorer som dette ikke kan stille opp mot den gode, gammeldagse måten å samle informasjon på; nemlig det å spørre andre.

Sender spørsmålet til de som kan svare

Det er her nettjenesten med det merkelige navnet Aardvark kommer inn i bildet. Når du registrerer deg som bruker her, plukker du også ut stikkord om hva du kan noe om. For eksempel kan jeg svare på spørsmål relaterte til Norge, kameraer, programmering, nettjenester og en drøss andre ting.

image: Aardvark gir deg svaret på alt


Når en bruker så har et spørsmål, plukker Aardvark automatisk opp nøkkelord i teksten og videresender så spørsmålet til de den tror kan svare. Spørsmålene formidles både via e-post, MSN og Gtalk, og når noen svarer, videreformidler Aardvark svaret tilbake til den som spør.

Eksempelvis legger du til aardvark@vark.com som en kontakt i MSN, og derfra kan du både stille spørsmål og motta spørsmål, hvis du har knyttet MSN-kontoen din til Aardvark. Her er et eksempel der jeg hjalp en kar fra Milano som skulle på ferie til San Francisco:

Vanligvis trenger du ikke å skrive answer med mindre du er like treig som meg til å svare.
Vanligvis trenger du ikke å skrive answer med mindre du er like treig som meg til å svare. Vis mer


I løpet av fem minutter har man som regel fått et par-tre svar på spørsmålet som ble stilt, og det er også mulig å sende meldinger tilbake; enten for å takke for svaret, eller stille flere spørsmål. Og - du velger selv hvor ofte Aardvark får lov til å plage deg.

Prøv deg på alt

Har du noen minutter å slå i hjel, kan du selvsagt også prøve deg på ubesvarte spørsmål. Dette kan du enten gjøre via webgrensesnittet, eller for eksempel skrive try i MSN-meldingen til til Aardvark (det var det jeg gjorde i eksempelet over; jeg er nemlig ingen stor Milan-ekspert). Skriver du help, får du se gyldige kommandoer.

Lyst til å prøve? Aardvark krever at du har en Facebook-konto for å registrere deg, så har du det er det bare å kjøre på, men hvis du ikke er på Facebook, har vi 100 invitasjoner å by på. I så fall fyller du ut dette skjemaet (advarsel: rosa innhold), så kjører vi lotteri slik vi gjorde med Wimp (gitt at det finnes 100 lesere uten Facebook-konto, da).

Vær dog klar over at ferieavvikling gjør at dette må tas litt pø om pø utover uka.

Du finner Aardvark på http://vark.com/