AAM - kur mot harddisk-støyen

Du vet kanskje at noen harddisker støyer mer enn andre, men visste du at dette i mange tilfeller kan gjøres noe med - uten å åpne selve PC-en?

Vi har lenge vært motstander av støyende PC-er her i DinSide Data - blant annet legger vi stor vekt på støy ved våre PC-tester, og tidligere har vi skrevet en stor guide til hvordan du selv kan gjøre noe med støyen.

I den guiden tar vi også for oss støydemping av harddisken, men ikke alle kan fritt benytte seg av de tipsene - har du en bærbar er det for eksempel ikke så mye annet å gjøre enn å bytte hele disken.

Men de finnes heldigvis også et annet triks som kan gi deg en mindre støyende disk.

Kur mot "knatring"

Når harddiskens lese-/skrivehode jobber hardt med å lese fra eller skriver til filer, får vi på de fleste disker en knatrelyd som på noen modeller kan oppfattes som nokså plagsom, spesielt med moderne operativsystemer som gjerne jobber med filindeksering i bakgrunnen. Det merkes også mest hos deg som har en relativt stillegående datamaskin fra før.

I motsetning til annen støydemping - som for eksempel når det gjelder vifter - kan du ikke akkurat bytte ut den delen av harddisken som støyer. Men du kan bruke verktøy som kan gjøre ting betraktelig bedre.

Veggdekor i rederlugaren - et ekte oljemaleri.
Veggdekor i rederlugaren - et ekte oljemaleri. Vis mer


Trikset kalles Automatic Acoustic Management, eller ganske enkelt AAM. Kort fortalt er dette en intern funksjon styrt av harddiskens egen programvare, som til en viss grad påvirker harddiskens lese-/skrivehode og derfor også har innvirkning på støyen den lager.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De aller fleste harddisker kommer med AAM satt til avslått eller satt til best ytelse (standard/recommended) ettersom AAM satt til å gjøre disken mest mulig stillegående har en ulempe: litt dårligere ytelse. Men i manges ører er det å ha AAM på "quiet" så avgjort verd det offeret.

Flere verktøy

Har du en harddisk som knatrer veldig kan du altså slå på AAM selv, men det er ikke alltid bare bare. På noen datamaskiner (som flere Dell-modeller) kan dette gjøres i BIOS, mens det på andre PC-er krever spesielle diskverktøy.

Silent days are here again!
Silent days are here again! Vis mer


Noen eksempler på programvare som kan brukes i vanlige operativsystemer er HDDScan (Windows), WinAAM (Mac OS, Windows) eller hdparm (Linux)

Får du ikke disse programmene til å fungere med harddisken(e) kan problemet ligge i at disken ganske enkelt ikke støtter AAM, eller at driverne ikke tillater programmet å sette AAM. Hvis det sistnevnte er tilfelle kan du prøve et program som kjører fra DOS, og i denne kategorien finner du programvare fra harddiskprodusentene selv.

HDDScan er verd å sjekke ut dersom du vil ha kontroll på disken.
HDDScan er verd å sjekke ut dersom du vil ha kontroll på disken. Vis merFlere harddiskprodusenter lar deg nemlig fritt laste ned programvare som kan brukes på sine disker, men finner du ikke et som er lagd for akkurat din harddisk kan du alltids prøve et av de andre. Laster du for eksempel ned Feature Tool fra Hitachi kan denne altså brukes på noen disker fra andre produsenter også.

Merk til slutt at slike verktøyene stort sett bare fungerer på interne harddisker, har du for eksempel en ekstern USB-disk vil du ikke kunne sette AAM på den måten. En løsning på dette kan være å midlertidig ta den ut av det eksterne kabinettet og koble den rett til hovedkortet når du skal slå på AAM.

Husk også at det aller beste resultatet får du ved å i tillegg henge opp harddisken.

(Artikkelen har også tidligere blitt publisert på DinSide.no. Oppdatert 25. juli 2010, til glede for nye lesere)