Aaeon AEC-6850 "Boxer"

Den ser kanskje ut som en østeuropeisk bilforsterker, men under ribbene skjuler det seg elektronikk nok til en fullverdig PC. Og det er kanskje en av de stilleste vi har vært borti.

Boxer kan trygt sies å være en PC for spesielt interesserte. Den er en liten klump av en datamaskin som hovedsakelig er ment for industrimarkedet, men det betyr slett ikke at den mangler egenskaper som også er interessante for den vanlige bruker.

Aaeon AEC-6850 "Boxer"


Spesifikasjonene for eksemplaret vi har sett på er:

 • Intel Celeron M 320 @ 1,3 GHz
 • 512 MB DDR-minne
 • 40 GB 2,5" harddisk (4200 rpm)
 • Slim CD-ROM
 • Intel Extreme Graphics 2 (opp til 32 MB delt minne)
 • AC'97 lyd inn/ut
 • 10/100 LAN
 • 3x USB
 • 2x seriell port
 • 6-in-1 kortleser: CF, SD, MMC, Memory Stick, Memory Stick (Pro), Smart Media
 • CF type II kortleser
 • DVI, VGA og S-Video-utgang (7-pins)
 • Dimensjoner (B/D/H): 21,2 x 15,9 x 8,9 cm
 • Vekt: fra 2,5 kilo
 • Pris: fra ca. 10.000 inkl. mva.
Prosessor, harddisk og alle de integrerte komponentene vitner om at dette i realiteten må betraktes som en bærbar datamaskin. Dette stemmer jo forsåvidt, selv om formen (og ikke minst mangelen på skjerm) gjør at den ikke akkurat kan betegnes som spesielt portabel.

PCen er også konfigurerbar, det vil si at den blant annet kan fåes med mer minne (1 GB maks), større harddisk, bedre prosessor og DVD-ROM. Hvilke valg som blir mulige vil du om kort tid kunne lese mer om hos Netshop, som er forhandler.

La oss se litt på inn- og utganger:

Aaeon AEC-6850 "Boxer"Foran finner vi på-knappen og lamper som viser at den er på (noe som trengs), kortleserne, to USB og det optiske drevet. CD-ROMen er av slot-in typen, altså har den ikke noe brett som går inn og ut. Utgang til hodetelefoner er det også.

Aaeon AEC-6850 "Boxer"Baksiden holder den siste USBen, to serielle porter, LAN, bilde ut og inngang for strøm. Strømforsyningen er ekstern, som du kan forvente på bærbare datamaskiner. For lyd og tastatur/mus følger det med overganger slik at de brukes i portene merket "audio" og "kb/ms".

Konstruksjon

Dersom du ennå ikke har lagt merke til det, så er store deler av overflaten utstyrt med ribber. Grunnen til dette er enkelt nok at varmen fra prosessoren ledes direkte til chassiset som igjen er luftavkjølt. Således er det en fordel med så stor overflate som mulig, og det hjelper ribbestrukturen til med.

Aaeon AEC-6850 "Boxer"

Harddisk og optisk drev ligger i bunnen av maskinen, der det er minst varme når maskinen har jobbet litt. Etter ytelsestestingen var PCens systemtemperatur om ca. 50 grader, og ribbene var gode og varme å ta på, men ikke brennhete.

Inni er det trangt om plassen:


Her står maskinen opp/ned, bunnen er løsnet og ligger til venstre. I den er CD-ROMen og harddisken festet. Til høyre altså resten av datamaskinen, med SO-DIMMen (minnet) øverst til høyre, og til venstre for den en intern Compact Flash kortleser.

Ytelse og støy

Vi målte ytelsen med våre mest brukte testprogram. På grunn av den interne løsningen med grafikk (Intel Extreme Graphics 2), er ytelsen i 3D såpass dårlig at vi ikke fant noen grunn til å lide oss gjennom spilltesting.

Ytelse
   
PCMark051 105poeng
Metabench2 050poeng
SuperPI (2M)03:12min:sek
SysTool (8M)257sekunder


I ren prosessorytelse er det tja... greit nok, men det er uproblematisk å finne bærbare PCer (med stor og fin skjerm) som både er billigere og har mye bedre ytelse. Men det holder bra til vanlige applikasjoner, medieavspilling (dog ikke HD), og surfing. 3D-spilling kan du derimot altså glemme. Mer om ytelsestesting kan du forresten finne her.

PCen har to store fordeler. For det første er den fullstendig vifteløs, så vi måtte faktisk ta den med hjem for å virkelig bedømme støyen. I et helt stille rom måtte vi faktisk helt innpå (en halv meter) fra datamaskinen for i det hele tatt å høre den. Riktignok høres søkelyder fra harddisken på noe lengre avstand, men i det store og hele er den nesten skummelt stille.

Den andre fordelen er plasseringsvennligheten. Med veggfester kan du montere den opp så å si over alt: på veggen, i taket, under pulten... i det hele tatt er det en datamaskin beregnet for steder man ikke vil ha en maskin fremme. Den høres ikke, og den trenger ikke å synes heller.

Aaeon AEC-6850 "Boxer"


AEC-6850 har også en storebror, nemlig AEC-6910, i en svært kledelig gullfarge... Denne modellen har også plass til utvidelse med opp til to PCI-kort, men den er også noe større og tyngre. Men prisen er omtrent den samme, så har du lyst har du også lov!

At disse boksene ikke er tiltenkt konsumentmarkedet merker vi ikke bare på designet, men så avgjort også på prisen. Det har jo alltid kostet å være kar, men denne gangen får du virkelig muligheten til å punge ut. For spesifikasjonsmessig sett er det mildt sagt en dyr datamaskin vi snakker om.

Likevel er det nok noen som kan finne en slik løsning interessant. Ærlig talt har vi noen gode plasseringsideer selv, men det får vi se an først etter neste runde med lønnsforhandlinger!

"Boxer"-maskinene selges i Norge gjennom Netshop.

Vil du heller ha en vanlig bærbar finner du tester av det her.