aaaand....action!

Visste du at det finnes drøssevis av tillegg til Photoshop som gjør at selv den mest uerfarne amatør kan lage kule effekter med bare et par klikk?

Etter hvert har det blitt ganske mange som sitter med Photoshop, men de fleste nøyer seg med å bruke "auto levels", "unsharp mask" og beskjære bilder - noen er mer avanserte og fjerner røde øyne, kviser og lager hvitere tenner, mens andre igjen er enda mer avanserte, som gjengen hos humandescent.com.

En av fordelene med Photoshop CS2 kontra Photoshop Elements er at det støtter actions. Actions er makroer du kan lage i programmet, og som du kan dele med andre. For eksempel kan du spille inn en action som nedskalerer et bilde slik at det bare blir 468 piksler bredt, og deretter kan du raskt kjøre denne actionen på alle bilder i en katalog for å spare tid.

Men, det finnes langt mer avanserte ting du kan gjøre i Photoshop også, og det finnes nok av folk som finner på de utroligste ting, som de like gjerne deler bort helt gratis. På Adobes egen tjeneste, Adobe studio exchange, kan alle bidra med tillegg til Photoshop og andre Adobe-programmer som Illustrator og After Effects; det være seg filtre, brushes, shapes og andre utvidelser - og, nettopp, actions.

aaaand....action!


Nettsiden er fullstendig søkbar, og du kan også sortere treffene både basert på antall nedlastinger, karakter, dato eller navn. Hvert tillegg har sin egen side med beskrivelse, instruks, bilde og kommentarer fra andre brukere. Alt er helt gratis, men nettstedet krever registrering.

aaaand....action!


Som regel er det så enkelt at du bare laster ned fila, legger den i egnet Photoshopkatalog (f.eks. under presets->Photoshop actions), åpner den i programmet (via action/history-vinduet) og trykker play. Hvis du må gjøre noe underveis, får du som regel beskjed om det.

aaaand....action!


Polaroidbildet over ble laget på 30 sekunder - alt vi trengte å gjøre var å trykke play, åpne jordbærbildet og tilpasse det i en ramme. Trykk play igjen, skriv teksten når du blir bedt om det og vips! Actionen finner du her.

Se noen av actionene vi kom over!

Hvis du ikke har Photoshop, kan du laste ned en 30 dagers prøveversjon herfra.