8X AGP grafikkort i 4X hovedkort?


Hei

Jeg har en sønn som får blåskjerm på PC-en sin der meldingene tyder på ting relatert til skjermkortet. Han spiller Star Wars Battlefront 2 og har dårlig ping. Driver er nå oppdatert og blåskjermen ser ut til å være borte.

Jeg lurer på om det ville være lurt å oppgradere skjermkortet og i tilfelle til hva?
Det står at hovedkortet har AGPX4. Vil det nytte å sette i et kort med AGPX8?
Kan et svakt skjermkort gi dårlig ping?

Skjermkortet som står i maskinen i dag er Sapphire Radeon 7000 64MB DDR (AGPX4).
CPU-en er AMD Athlon XP 2200+ 266FSB 1,8GHz, 512 RAM.
Hovedkortet er fra ECS og heter K7S5A31.

Jørgen

Datadoktoren svarer

Hei Jørgen,

Jeg tar det om ping først… skjermkortet har ingenting med ping å gjøre. Det problemet må ligge ellers i nettverket, eventuelt et problem med nettverkskortet eller internt i maskinen (for eksempel om du har et PCI-nettverkskort og det er problemer med PCI-bussen). Det er vanskelig å løse dette uten mer informasjon, men du kan alltids forsøke å re-installere drivere for brikkesettet (hovedkortet) og nettverkskortet.

Når det gjelder det å bruke et 8X AGP-kort i et hovedkort som kun støtter 4X, så er hovedregelen at alle AGP-kort er kan kjøre med lavere hastighet. Altså kan et AGP 8X kort brukes på 4X, 2X og 1X.

Likevel er det ikke så enkelt. AGP-kontaktene på 4X hovedkort kom nemlig i to utgaver: AGP 2.0 og AGP 3.0, der AGP 2.0 er en 1.5 volts kontakt som støtter 4X, 2X og 1X, mens AGP 3.0 er en 0.8 volts kontakt som støtter 8X, 4X, 2X og 1X.

Ytterligere er alle 8X grafikkort spesifisert for å virke i en AGP 3.0 kontakt, men vil også fysisk passe i en 2.0 kontakt. Men på grunn av volt-forskjellen på de to standardene er det mulig at maskinen vil bli ustabil eller ikke kjøre i det hele tatt.

Din sønns hovedkort: ECS K7A5A (3.1), har en AGP 2.0 kontakt.

Men ikke fortvil – mange grafikkort kjører AGP 3.0 og 2.0 om hverandre uten problemer. Ved lanseringen av AGP 8X sa nVidia at: ” NVIDIA AGP 8X graphics solutions will be able to detect the AGP level of the host system, and automatically configure the AGP interface to run in 3.0 mode (at 4X or 8X speeds), or in 2.0 mode (at 2X or 4X speeds).“
Kort sagt, med et nVidia 8X kort skal du ikke ha noe problem, selv om kortet vil yte litt dårligere enn det ville på et hovedkort med en 8X kontakt. Det samme kan godt gjelde for kort fra ATI, uten at jeg har dette dokumentert. (Noen andre av Datadoktorens lesere har kanskje noen erfaringer?)

Av hvilket kort du skal kjøpe er det ikke noe poeng i å kjøpe noe veeeldig bra, ettersom prosessoren vil begrense ytelsen uansett. I tillegg er det klart at podens PC begynner å dra på åra, og dere må kanskje snart bytte ut hele herligheten. Da er det greit å ikke legge for mye i en oppgradering nå. Mitt tips (hvis jeg holder meg til nVidia-kort) er et GeForce 6600 eller 6600GT som vil koste fra 1000-1500 nytt, eller enda billigere brukt.

Hvis dere også har kun EN minnebrikke av 512MB, så vil dere også tjene på å utvide med en til (1GB RAM til sammen). Har du derimot to brikker på 256MB så er det kanskje ikke like aktuelt.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar