<strong>MORGENDAGENS TV:</strong> Det er snart bare størrelsen på veggen som setter begrensninger for hvor stor TV mange ønsker seg. Neste generasjon TV-er med 8K-oppløsning, vil kreve en masse helt nytt utstyr. Foto: Bjørn Eirik Loftås
MORGENDAGENS TV: Det er snart bare størrelsen på veggen som setter begrensninger for hvor stor TV mange ønsker seg. Neste generasjon TV-er med 8K-oppløsning, vil kreve en masse helt nytt utstyr. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

HDMI 2.1 annonsert

8K tvinger fram ny HDMI-standard

Og ja, 8K-TV-ene kommer, og de vil få din gamle 65-tommer til å se ut som en liten pusling.

Publisert

LAS VEGAS: Man trenger ikke å være særlig gammel for å huske tilbake til tiden da 28 tommer var det største man kunne få av TV-apparater. Det var i CRT-tiden, det vil si for 12-15 år siden. Ja, lengre er det ikke siden LCD-TV-ene ikke var noe vanlige folk hadde råd til.

I starten av LCD-æraen var det mye 30-32 tommere, deretter 37 og 42 (som for øvrig ble omtalt som monstre). I dag ligger volumet på 55-65 tommer i Norge, og det er lite som tyder på at det vil stoppe der.

8K og 100 tommer

Under årets CES-messe i Las Vegas var det knapt en eneste TV-produsent som ikke hadde minst én 8K-TV på standen.

Vi snakker da om TV-er som har en oppløsning på 7.680 × 4.320 piksler (tilsvarende 33.2 megapiksler), men tatt i betraktning at TV-ene som regel er rundt 100 tommer store, er det faktisk ikke så uhorvelig mye skarpere bilde enn på en 4K-TV på 65 tommer.

Ny standard

<strong>SETTER STANDARDEN:</strong> HDMI Forum var til stede på årets CES-messe for å snakke om den nye HDMI-standarden. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SETTER STANDARDEN: HDMI Forum var til stede på årets CES-messe for å snakke om den nye HDMI-standarden. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Men skal man mate en TV med 8K-materiale, kreves ekstremt høy båndbredde, spesielt hvis man vil unngå hakkende bevegelser. Derfor har nå HDMI Forum nettopp annonsert HDMI 2.1 - en helt ny HDMI-standard. Det viktigste ved standarden er at den skal støtte en båndbredde på hele 48 Gbps - nok til å fore TV-en med 8K-materiale med en oppfriskningsrate på 60 Hz.

Det krever imidlertid både en ny HDMI-port, nye kabler, utstyr som er i stand til å spille av 8K-materiale og sist, men ikke minst, innhold. I skrivende stund er alt dette mangelvare, for å si det forsiktig.

Ferdig til våren

De endelige spesifikasjonene til HDMI 2.1 vil bli klare for produsentene tidlig andre kvartal 2017. Og når vi skriver 2018 og 2019, regner vi med at det vil være litt av hvert av 8K-utstyr og TV-er på markedet.

Du finner detaljer om HDMI 2.1 hos HDMI Forum.

Flere saker fra årets CES-messe i Las Vegas

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer