802.11ac - hvilken ruter er raskest?

Vi har testet tre AC-rutere og vinneren er klar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nyeste generasjonen trådløst nett, 802.11ac, finnes foreløpig bare tilgjengelig på rutersiden, det er ingen bærbare som har dette innebygd og det finnes heller ikke noen USB-løsninger eller annet som er egnet som ekstrautstyr.

Det er tre produsenter som er klare med rutere, som vi har hatt på testbenken: Asus RT-AC66U, Buffalo AirStation 1300 og D-Link DIR-865L. Både Asus og D-Link sine rutere kan også fungere som nettverksbro, mens Buffalo tilbyr et eget produkt, en ren nettverksbro som de kaller for Media Bridge.

Alle produsentene baserer ruteren på basisteknologi fra samme leverandør, i form av et brikkesett fra Broadcom. Men antenneløsning og andre egenskaper må produsentene selv videreutvikle. Dette gjelder selvsagt også programvaren i ruteren, som kan være avgjørende for både ytelsen og bruksegenskapene. Blant annet tilbyr ruterleverandørene lagrings- og administrasjonstjenester som er tilgjengelig via internett - en vri på nettskyløsninger.

Forskjellig konstruksjon.

Buffalo og D-Link har valgt å lage sin AC-enheter som ganske store og slanke bokser beregnet på å stå på høykant, med fasong som en frittstående bok i bokhylla med innebygd "bokstøtte". Det er altså ingen synlige antenner.

Asus har derimot med sin RT-AC66U valgt en flat konstruksjon helt lik forgjengeren, med tre store antenner i bakkant. Vil man ha en diskret løsning i et oppholdsrom er derfor Buffalo og D-Link absolutt å foretrekke. Men plasserer man ruteren høyt oppe, som man skal, og ikke midt i glaninga, gir Asus-ruteren større fleksibilitet med hensyn til antennejustering og plassering.

Hvilken vei antennene peker hos sender og mottaker er svært viktig for dekning og ytelse. Ytelsen kan bli redusert med en tredjedel hvis man ikke plasserer disse optimalt i forhold til hverandre. For en bærbar eller et nettbrett man sitter og surfer med i sofaen spiller det ikke så stor rolle, men hvis man bruker ruteren til å streame HD-video til flere mottakere samtidig er det avgjørende.

Ytelse

Det første vi testet var Buffalo AirStation 1300, og vi ble imponert både over hvor enkelt det var å sette opp og hvor raskt det var. Du kan lese vår test av selve ruteren her og av ruter og Media Bridge i denne artikkelen.

Asus sine RT-AC66U rutere fikk vi inn senere og siden dette er rutere som kan operere både som ruter, nettverksbro og aksesspunkt krever oppsettet litt mer oppmerksomhet. Du kan lese testen av to enheter satt opp som ruter og nettverksbro i denne artikkelen.

Test av Asus RT-AC66U finner du test av her.

D-Link sine DIR-865L rutere fikk vi nylig inn og har foreløpig bare testet to stykker satt opp som ruter og nettverksbro, på samme måte som med enhetene fra Asus.

I grafen under ser du at det er klar forskjell i ytelse mellom disse tre løsningene.

image: 802.11ac - hvilken ruter er raskest?


Asus RT-AC66U er altså jevnt over raskest.

Årsakene til forskjellig ytelse består av mange faktorer, men utvendige antenner og bedre styring av signaltrafikken mellom disse hos sender og mottaker er de viktigste.

Også når man bruker eldre trådløst utstyr for eksempel på bærbare, gir AC-standarden et stort løft i forhold til vanlige rutere som bare støtter 802.11n. Dette gjelder i spesielt stor grad hvis du har en enkel ruter med én antenne.

Du kan også ruste opp eldre trådløst utstyr med eksterne n-mottakere, vi har testet en bitteliten USB-mottaker her, og en stor og potent løsning først og fremst egnet for stasjonært bruk finner du test av i denne artikkelen.

Full test av D-Link DIR-865L kommer om kort tid.