750 MB Zip på testbenken

Iomega står fremdeles på med utvikling av sine Zip-drev. Vi har testet ytelsen, som Iomega påstår overgår alternativene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Zip var en revolusjon i sin tid, og har fremdeles et grep som portabelt og sikkert lagringsmedium i mange sammenhenger. Spesielt større virksomheter innen bank og forsikring bruker stadig Zip til lagring av kritiske data. Platene kan kvitteres ut, lagres i brann og innbruddssikre skap, og er dermed tryggere enn på en server, også mot eventuelle råtne epler i IT-avdelingen…

For oss andre, som ikke har så store hemmeligheter som kan lagres på data, har andre lagringsmedier overtatt. Vi bruker CD-R og CD-RW, portable harddisker og i mange tilfeller e-post til oss selv. For data som skal deles med andre bruker vi servere på jobb og partisjoner på egne disker som vi legger ut på de lokale nettverket. Jobber vi hjemmefra henger vi det vi trenger via VPN.

Zip 750

image: 750 MB Zip på testbenken

Iomega lanserer nå et helt nytt drev og plater, som både skal opprettholde markedsandelen i de eksisterende markeder, men også finne veien til nye brukere.

Med et moderne design, USB 2.0 eller FireWire, og sterket forbedret ytelse skal Zip 750 føre arven videre.

Konkurransedyktig?

Iomega har med sin nyeste utgave økt kapasiteten til tre ganger forløperen på 250 MB, og hele 7 ganger i forhold til første utgave på 100 MB. I tillegg påstår de at hastigheten tilsvarer en 50X CD-brenner, som også håndterer overskrivbare medier på full hastighet.

Er dette nok?

image: 750 MB Zip på testbenken

Et annet viktig aspekt er robustheten. CD-plater er ikke på langt nær så robuste som man opprinnelig trodde. Er du så uheldig å miste en CD-plate på gulvet, slik at den seiler bortover og blir skrapet opp av sandkort, så kan det være nok til å gjøre den uleselig. En Zip-plate er beskyttet mot slikt i sitt solide plasthus, som faktisk er identisk på 100 MB og 750 MB utgaven.

Magnetfelter er derimot noe helt annet. Her er Zip-plater ytterst sårbare, mens optiske plater er usårlige.

Installasjon

image: 750 MB Zip på testbenken

Drevet trenger separat strømforsyning, det er ikke tilstrekkelig med det USB-porten leverer. Strømadapteret er lite og lett, og har separat nettledning.

I Windows XP er det innebygget støtte for alle typer lagring via USB eller FireWire. Vi koblet disken til vårt USB 2.0 tilleggskort, og drevet ble umiddelbart gjenkjent og tatt opp i systemet, uten omstart.

Hvor rask er 750?

Vi tok først tiden på å skrive vår CD-testfil til en Zip 750. Det tok 4 minutter og 57 sekunder når hurtigbufferen for skriving var slått av. Det er ikke spesielt raskt, men dette er den tryggeste innstilling hvis det skulle oppstå strømbrudd eller lignende.

Når vi aktiverte hurtigminnet, ble det en helt annen respons. Nå tok det bare 2 minutter og 7 sekunder å skrive de samme dataene.

Dette er vesentlig raskere enn noen CD-brenner er i stand til, og langt raskere enn CD-RW som i dag er på max 24x.

Dessuten er det vanligvis enklere å kopiere filer til og fra et Zip-drev enn å brenne CD, selv om det også her finnes nesten like enkle alternativer, men med lavere kapasitet som pris.

Unoter

Vårt eksemplar av Zip 750 hadde en høy pipelyd som holdt på så lenge disken sto i drevet, uansett om den var i bruk eller ikke. Om dette er typisk vet vi ikke, sjekk med forhandleren før du kjøper.

Konklusjon

Zip 750 er rask, solid og stabil. Den er også skrive/lesekompatibel med 250 og lesekompatibel med Zip 100.

At ekstra strømforsyning er nødvendig på USB 2.0 versjonen er et tilbakeskritt i forhold til 250-utgaven, sett fra brukerens synspunkt. FireWire-utgaven vil muligens klare seg uten strømforsyning.

Priser:

Selve drevet har fått en listepris på 1 885 kroner inkl mva.
3 plater koster 389 kroner.

USB 2.0 versjonen kommer i salg i september, foretrekker du FireWire eller intern ATAPI-utgave må du vente til til november. Prisene vil bli de samme som for USB 2.0.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!