Denne disken kan lagre 1.800 bilder med 2 mill. bildepunkter!
Denne disken kan lagre 1.800 bilder med 2 mill. bildepunkter!Vis mer

730 MB i digitalkameraet

Ny teknologi: Sanyo, Olympus og Hitachi Maxell har i samarbeid utviklet en ørliten optisk disk til bruk i fremtidens digitale kameraer. Den nye disken har en kapasitet på hele 730 MB!

Digitale kameraer får stadig høyere oppløsning, og det krever større lagringskapaistet. I dagens digitale kameraer er det to lagringsteknologier som kjemper om markedsdominans: SmartMedia og CompactFlash. CompactFlash er utvilsomt et hestehode foran, spesielt etter at IBM lanserte mikrodisken på 340 MB som passer i CompactFlash type II (litt større enn type I).

Nå annonserer Sanyo, Olympus og Hitachi Maxell at de har utviklet en enda større disk som skal brukes både i digitale stillbildekameraer og digitale videokameraer. Disken er magneto-optisk, og er bare 56 mm bred, 60 mm høy og 4,8 mm tykk. Selve platen har ca. 10 ganger høyere tetthet enn en CD-plate, og selve lagringsplaten er bare 0,6 mm tykk.

Dette gir en kapasitet på ca. 1.800 bilder med 2 mill. bildepunkter (400 kb pr. bilde). Nå kan man saktens spørre seg om noen har behov for å lagre så mange bilder før de overføres til PCen, men dette åpner også for å ta helt ukomprimerte bilder med høy oppløsning uten at lagringen er noe problem. Dessuten er kapasiteten så høy at det i regelen ikke er nødvendig å overføre bildene til PCen i det hele tatt. All lagring og bearbeiding kan gjøres direkte på disken. Dette gjør det også enklere å frakte bilder til og fra jobben, og ha full kontroll over alle bilder til enhver tid.

Prisen på de nye platene er ikke fastsatt enda. Sanyo tar sikte på å introdusere kameraer med denne teknologien neste sommer.