Foto: WD
Foto: WDVis mer

7200 rpm fra Western Digital

Western Digital har lenge vært gjerrige på antall plater i diskene sine. Nå øker de tettheten på platene til rekordstore 5,1 GB, og med fire plater i disken blir det hele 20,4 GB som er den største Caviar noensinne. I tillegg kommer Expert-serien med hele 7200 rotasjoner pr. minutt.

Vi sa det da Quantum introduserte sine 7200 rpm IDE-disker: nå mangler vi bare Western Digital. Bare to uker etter at Quantum introduserte Fireball Plus KA-serien, kommer Western Digital med Expert-serien. Det er ganske lenge siden Western Digital har hatt noen IDE-disker utenom Caviar-serien.

LES OGSÅ:

Verdens største fiskeegg!

 Foto: Western Digital
Foto: Western Digital Vis mer

Caviar-serien blir også fornyet. Tettheten er nå hele 5,1 GB pr. plate. Western Digital har tidligere levert disker med 3,4 GB og 4,3 GB pr. plate. Denne gangen gjør kapasiteten ett hopp. Det skyldes at Western Digital har funnet plass til fire plater i den største disken på 20,4 GB. Fire plater er vanlig hos alle de andre produsentene, og IBM har til og med disker med fem plater. Det er derfor på tide at Western Digital kommer etter.

De nye Caviar-disken vil også leveres i størrelsene 10,2 GB (2 plater) og 15,3 GB (3 plater).

Samarbeid med IBM

Western Digital og IBM annonserte i fjor sommer at de skulle samarbeide om utvikling av diskteknologi. Disse Western Digital-diskene er det første resultatet av det samarbeidet. IBM har også annonsert disker med hele 5 GB pr. plate. IBMs toppmodell med fem plater vil derfor kunne lagre hele 25 GB. Nå gjenstår det bare å se hvem som kan levere først.

Expert-serien

Med sin store hastighet, har ikke Expert-serien fått like stor kapasitet som Caviar-diskene. Expert-serien består foreløpig bare av én disk. Den bruker også fire plater som lagrer 4,5 GB hver. Disken har derfor en kapasitet på 18 GB. Søketiden er helt nede i 8,5 millisekunder, og forsinkelsen blir bare 4 ms takket være den høye rotasjonshastigheten. Til sammen utgjør det en aksesstid på bare 12,5 ms.

Artikkelen fortsetter under annonsen

UltraATA/66-grensesnitt

Alle de nye diskene til Western Digital benytter nå det nye UltraATA/66-grensesnittet. Western Digital var den første harddisk-produsenten som kunne levere disker med dette grensesnittet, men nå har alle de store produsentene lansert egne produkter.

Nå venter vi bare på at Intel og de andre produsentene av brikkesett sørger for at hovedkortprodusentene kan levere UltraATA/66 som standard. I mellomtiden fungerer disse diskene utmerket som UltraATA/33-disker.

Vi ser frem til å teste disse diskene i vår løpende test av harddisker.