70 timer MP3 i bilen

Med empeg car bilstereo kan du lagre og spille av mellom 70 og 655 timer med musikk i MP3-format, avhengig av hvilken modell du velger. Produsenten lover også at spilleren er så oppgraderbar at den ikke blir akterutseilt når teknologiutviklingen fortsetter.

Anlegget, som altså heter empeg car, er like stort som en standard bilstereo. Men de britiske produsentene sier også at det kan brukes hjemme, i båten eller hvor ellers du måtte ønske.

Og det skulle være plass til nok musikk. Med basisutgaven, som har en 4 GB harddisk, kan du lagre opp til 70 timer med musikk. Modellene selges også med 6, 10, 20 eller 36 GB harddisk. Med sistnevnte, kan du lagre opp til 655 timer musikk!

Selv om en 4 GB-utgave skulle være stor nok for de flestes behov, opplyste produsenten i et nyhetsskriv den 14. februar at denne modellen snart vil utgå, siden så "små" disker ikke vil være lenge i produksjon.

Musikken du vil ha

Prinsippet er som følger: Du overfører selv musikk fra PCen din inn på en harddisk i empeg-anlegget, ved hjelp av MPEG-teknologien (som inkluderer MP3). Så spiller en innebygget computer den musikken du velger.

Du bestemmer selv hvilke kriterier musikken skal velges ut etter hver gang du skal høre på musikk. Den kan velges ut etter kategorier som artist, årstall, musikktype eller lignende. Du kan også lage egne kategorier og legge inn stikkord for disse hver gang du legger inn en ny MP3-fil på harddisken.

For å oppdatere musikken på empeg-anlegget, tar du anlegget ut av dokkstasjonen som monteres i bilen og kobler enheten til PCen din, enten via seriell- eller USB-porten. En Windows-basert programvare skal gjøre denne overførings- og kategoriseringsprosessen enkel, i følge Empeg Ltd., som står bak produktet. Anlegget vil støtte avspilling av alle bitrater i MP3-formatet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anlegget er laget slik, at du ikke kan kopiere musikk videre fra dette til andre medier.

Med eller uten radio

For å få lyd ut av enheten, må du knytte det opp mot en forsterker; enten en separat bilstereoforsterker eller til en annen bilstereo.

Du gjør musikkvalgene dine ved hjelp av en fjernkontroll, som videresender signalene via anlegges infrarøde port.

Kontrollene på anlegget inkluderer lydstyrke og tonekontroll -- bl.a. fembånds equalizer for hver av de fire linjeutgangene.

Tidligere kom alle empeg-enhetene med radio. Men snart kommer en oppdatert versjon av anlegget ut i salg, og da blir radio-delen valgfri. Ønsker du radio-muligheten, må du ut med en ekstra penge for å få dette på de nye enhetene.

Programvaren

empeg-spilleren er Linux-basert, og benytter seg av en blanding av Empeg Ltds egen teknologi og komponenter som selskapet har leaset fra forskjellige selskaper.

Når det er tid for å oppgradere programvaren, skal du kunne gjøre dette via Empeg Ltds hjemmesider. I følge selskapet vil oppgraderingene være gratis. I tillegg lover selskapet at det vil sørge for at anlegget også vil støtte fremtidige standarder, slik at anlegget ditt fortsatt skal være brukelig med nye løsninger.

PC-programvaren som følger med anlegget er Windows 95/98-basert. For å kunne overføre filer fra PCen til empeg-maskinen via USB-porten, trenger du Windows 98 eller Windows 2000 -- og selvsagt også en PC med USB-port... For å bruke serieporten, støttes også Windows 95 og NT.

Harde saker

empeg-anlegget har en 220 MHz Digital/Intel StrongARM prosessor og 8 MB minne.

Måten spilleren er konstruert på, gjør at det i hver enhet er plass til to 2,5-tommers harddisker lik de som finnes i bærbare PCer. Med dagens harddisk-størrelser, kan dette gi deg opp til 36 GB med lagringskapasitet. Når harddisk-størrelsene som finnes på markedet øker, vil selvsagt også empeg-kapasiteten kunne øke, sier Empeg Ltd.

Siden enheten måler rundt 5 cm (høyde) x 18 cm (bredde) x 15 cm (dybde), er det ikke fysisk plass til flere harddisker enn to. Men teknisk sett kunne det ha vært plass til opp til fire harddisker, altså tilsvarende 72 GB (med utgangspunkt i dagens harddisk-størrelser).

Slik kjøper du den

Hvis du har lyst på en empeg-spiller til bilen, båten eller hytta, kan du bestille den online via Empeg Ltds nettsted.

Det er "første mann til mølla"-prinsippet som gjelder når bestillingene kommer inn. Når du har sagt ifra at du er interessert i å kjøpe en spiller, tildeles du et nummer (a la en kølapp). Hver uke får du en epost tilsendt med informasjon om hvor langt du har rykket fremover på ventelisten.

Det sies ikke noe om hvor lang ventetid det er for øyeblikket. Men i følge Empeg Ltds nyhetsskriv fra 14. februar, er den oppdaterte modellen, som kommer i salg i løpet av andre kvartal i år, endret slik at produksjonen av enhetene skal gå raskere enn tidligere.

Og hvis du ikke er sikker på om du vil kjøpe et empeg-anlegg eller ikke, kan du likevel skrive deg på ventelisten. Registreringen er nemlig ikke bindende, i følge Empeg Ltd.

Du finner et registreringsskjema på hjemmesidene til empeg car.

Prisen for et empeg-anlegg varierer mellom 1.099 amerikanske dollar for en modell med 4 GB harddisk, og 1.949 dollar for en 20 GB harddisk-enhet. Prisen for 36 GB-modellen oppgis ikke på Empeg Ltds nettsted. I tillegg kommer kostnader for frakt samt avgifter i Norge.

Mer om MP3

Vil du lese mer om MP3? Da kan du lese DinSides artikler Slik lager du vanlige musikk-CDer av MP3-filer og Oppfordrer DinSide til ulovligheter?