64 MB grafikkortene kommer!

Er du ikke fornøyd med ditt GeForce-grafikkort med 32 MB DDR-minne? Fortvil ikke, snart kommer kortene med like mye minne som en helt brukbar datamaskin.

Det er PC-produsenten Dell som i disse dager lanserer dette grafikkortet, basert på GeForce 256-brikken fra NVIDIA. Grafikkortet har hele 64 MB DDR (dobbel hastighet) minne, en RAMDAC på 350MHz og DVI-utgang for digitale skjermer.

Dette kortet kan ikke kjøpes separat (det er tilleggsutstyr til de nye Dimension-PCene), og er tilgjengelig i en begrenset periode, kun i USA. Likevel viser det hvor langt utviklingen av grafikkort er kommet. Vi regner med at store grafikkortprodusenter som Creative, Elsa eller Asus snart vil tilby bredt tilgjengelige kort med like mye minne, til konkurransedyktige priser.

Hva er fordelen med 64 MB?

Hvorfor så mye minne? Den gjennomsnittlige databrukeren som spiller spill i ny og ne har ingen behov for et så kraftig grafikkort. Men for den som alltid vil være i forkant av teknologien, gir mer minne høyere oppløsninger kombinert med bedre detaljer i teksturene.

Avanserte 3D-motorer, som Quake III, kan vise svært detaljerte teksturer, som selvsagt krever mye minne. Hvis du samtidig vil spille i oppløsninger høyere enn 800x600, er kravene svært høye. Da blir 32 MB fort for lite, og spillet blir hakkete. Løsningen kan selvsagt være å skru ned detaljnivået, men dette er et kompromiss ikke alle er villige til å inngå. Med 64 MB videominne er det nok plass til svært detaljerte teksturer uten å måtte ty til komprimeringsteknologier.

Dell har offentliggjort en del ytelsesresultater med dette grafikkortet, og de viser tydelig at 64 MB-kortet er svært mye raskere enn et GeForce-kort med ”bare” 32 MB minne i svært høye oppløsninger. Det er riktignok ikke objektive tester fra uavhengige journalister, men de har nok noe sannhet i seg.

Hva betyr dette for deg?

Grafikkortet fra Dell er ikke det aller første på markedet med såpass mye minne. Elsa har et slikt kort tilgjengelig, som er basert på Quadro-brikken fra NVIDIA. Dette er imidlertid et produkt beregnet for grafiske designere, og koster omtrent 10.000 kroner. ATI Rage Fury MAXX har også 64 MB i praksis, men minnet er fordelt på to separate grafikkbrikker, og resultatet er ikke noe bedre enn et vanlig 32 MB-kort.

Kortet fra Dell koster omtrent 3.000 kroner i USA, så det er ikke det billigste som finnes. Men med flere 64 MB-kort på markedet, vil nok prisnivået synke etterhvert. Uansett, nå som denne barrieren er brutt, ser vi frem til bedre grafikk og høyere realisme i spillene, og enda kraftigere kort som skal kunne vise frem all den grafikken. Dell jobber visstnok allerede med en tilsvarende kraftutgave av den kommende brikken til NVIDIA, NV15. Konkurrentene sover ikke...