60x CD-brenning like om hjørnet

CD-brennere blir stadig raskere. Neste generasjon vil brenne 9 MB pr sekund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Elektronikkgiganten Sharp presenterte torsdag et nytt brikkesett som skal bli å finne i CD-brennere mot slutten av året. Med dette brikkesettet skal det i teorien bli mulig å brenne CDR-plater inntil 50% raskere enn dagens 40x toppmodeller.

Full CD på ett minutt?

Brikken har fått navnet ga100t8r6mz, og er ikke større enn 5 mm i diameter.
Brikken har fått navnet ga100t8r6mz, og er ikke større enn 5 mm i diameter. Vis mer

60x betyr en overføringshastighet på 9 MB pr sekund, noe som i teorien betyr at en 74-minutters CD brennes på ett minutt og 12 sekunder.

- Det er dessverre ikke tilfelle, sier Brynjulf Blix i DinSide, som har testet hundrevis av CD-brennere de siste årene.

- Her er det snakk om toppfart, ingen CD-brennere jobber på full hastighet gjennom hele platen, først helt mot slutten klarer de å oppnå oppgitt hastighet. Vi må heller ikke glemme at brenneprogrammet bruker tid på å klargjøre filer for brenning, samt på å åpne og lukke brennesesjonen. Derfor blir ytelsesforbedringene marginale. Det er tross alt også snakk om et medium med begrenset kapasitet, der utvelgelsen av filer ofte tar lengre tid enn selve brenningen, fortsetter Blix.

I følge Sharp vil du kunne spare 1/3 av tiden ved å brenne en full CD på en 60x-brenner i forhold til dagens 40x-brennere. I tillegg til CD-brenning vil brikkesettet ha støtte for både CD-ROM og DVD-lesing, med hastigheter på henholdsvis 60x og 16x.

- Hvis Sharp virkelig klarer å øke hastigheten vesentlig gjennom hele brenneprosessen, så er det svært interessant. Vi ser alltid fram til å teste ny teknikk, avslutter Blix.

(Kilde: CDR-Info)

Her finner du Norges største test av CD-brennere.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!