Spill gamle MS-DOS-spill:

6000 gamle spill - rett i nettleseren

Nettstedet Archive.org har oppdatert med en haug av nye titler.

GULLGRUVE: For deg som er vokst opp på 80- og 90-tallet, kan archive.org sitt spillbibliotek vekke mange gode minner. Foto: Pål Joakim Pollen
GULLGRUVE: For deg som er vokst opp på 80- og 90-tallet, kan archive.org sitt spillbibliotek vekke mange gode minner. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Et nettsted som på mange måter er verdt å sette pris på, er internettarkivet archive.org, som vi lett inkluderte i listen over nettsteder du bør bokmerke med en gang.

Den kanskje mest kjente tjenesten de tilbyr, The wayback machine, lagrer jevnlig versjoner av nettsider, slik at du senere kan gå tilbake i historien og se hvordan de så ut for flere år siden.

I tillegg byr de på rikholdige arkiver over gamle radioprogrammer, bøker, filmer, avisartikler, konsertopptak og mer til.

Over 6.000 MS-DOS-spill

Nylig utvidet Archive.org samlingen over gamle PC-spill, og det ganske kraftig – med 2.500 nye titler i arsenalet, og nå over 6.000 spill totalt, er det blitt svært mye å boltre seg i.

I fleng kan vi nevne klassikere som Prince of Persia, Stunts, en rekke gamle Sierra-spill (King's quest, Police Quest …), gamle LucasArts-spill (Monkey Island, Indiana Jones, Full Throttle, Maniac Mansion …), de første Fifa- og NHL-spillene, Transport Tycoon, Sim City eller hva det måtte være.

Prince of Persia er én av over 6.000 gamle MS-DOS-titler du kan spille direkte i nettleseren hos archive.org.
Prince of Persia er én av over 6.000 gamle MS-DOS-titler du kan spille direkte i nettleseren hos archive.org. Vis mer

Og disse kan du altså spille direkte i nettleseren, som gjøres via en emulator. Når du starter opp spillet må du først vente på at det blir lastet ned, som kan ta noe tid avhengig av spillets størrelse og hastighet på nettlinja di.

Her finner du alt fra titler som ble levert på én diskett, til CD-ROM-spill på flerholdige hundre megabyte.

Varierende ytelse

Verdt å merke seg er at det vil variere hvor godt emulatoren klarer å kjøre spillet, og at det derfor kan gå mer hakkete for seg enn hva det gjorde på PC for 20 år siden, selv om du sitter på langt kraftigere maskinvare nå.

Du kan heller ikke regne med å finne manualen til alle spillene i arkivet - ofte ble slike spill laget med en form for kopibeskyttelse der du måtte taste inn det andre ordet i tredje avsnitt på side 12 i manualen og lignende, men akkurat der er Google din venn.

For ordens skyld skal spillsamlingen hos archive.org lovlig, siden nettstedet er et internasjonalt anerkjent bibliotek.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer