6 kjerner, fra AMD og Intel

Nå kommer de virkelig kraftige prosessorene. Kan du oppgradere?

6 kjerner? Hvem i all verden trenger det? Egentlig er det de færreste som vil ha glede av det i sin personlige datamaskin, men de som virkelig trenger kraft til å dra ting rundt vil gni seg i hendene.

I serverparker vil man få mer ytelse for hver maskinplass, noe som gir svært konkrete positive økonomiske utslag. De som redigerer og konverterer video får en klar produksjonsgevinst, det samme gjelder annen medieproduksjon og tallknusere innen konstruksjon og analyse.

Samtidig er det stas for de av oss som er entusiaster, det kreves ikke store utlegget for å få en Versting-PC, sammenlignet med hva man må ut med for andre typer verstinger som går på gummihjul eller lager mye lyd ...

AMD Phenom II X6

Den første 6-kjerners prosessorern fra AMD ble annonsert med tilnavnet Thuban i begynnelsen av november 2009. Det ble opplyst at den ville bli produsert med 45-nanometers teknikk og er rettet mot gamers, videoprodusenter, 3D-utvikling og spill samt konstruksjon.

6 kjerner, fra AMD og Intel


Prosessoren ble vist fram på CeBIT, den kjørte i et hovedkort fra Gigabit med AM3-sokkel og AMD 890GX brikkesett. Klokkefrekvensen ble ikke oppgitt, men det sies at 2,8 GHz vil bli den høyeste som standard.

Prosessoren vil ha dynamisk styring av kjernene, som kan slås av eller kjøre raskere, avhengig av behov. En eller noen få kjerner vil dermed kunne kjøre på høyere klokkefrekvens når de andre midlertidig stenges av.

Artikkelen fortsetter under annonsen

AMD regner etter sigende med at den nye prosessoren vil kunne komme på topp i pris/ytelse i noen prisområder, men ikke utkonkurrere Intel på ren ytelse.

Levering er planlagt i annet kvartal, det er snakk om april. Noen priser er enda ikke fastsatt.

Intel Core i7 980X Extreme

Et ubestridelig faktum våren 2010 er at det er Intel som leverer de raskeste prosessorene. De er også de dyreste.

6 kjerner, fra AMD og Intel


Denne ledelsen i ytelsen kommer riktignok ikke alle til gode, det er først og fremst ved tyngre tallknusing, som prosessering av store datamengder, at seieren sikres.

For gamere og vanlige brukere, som ikke redigerer video, kverner store finansielle analyser eller konstruerer hoppbakker, er en AMD-prosessor i praksk ofte like god. For gamere er det fremdeles skjermkortet - eller kortene - som er avgjørende for ytelsen.

Intels nye prosessor er allerede testet av entusiastene på Toms Hardware, Annandtech og andre. Den kjører på 1366-sokkelen, som var først ute på Core i7-platformen. Dette er nødvendig for å få tilgang til tre minnekanaler, ellers får ikke alle kjernene og trådene prosessoren nok data å jobbe med.

6 kjerner, fra AMD og Intel


Core i7 980X Extreme har ingen ekstra bagasje i brikken, ingen grafikk eller annet som først og fremst reduserer det totale strømforbruket. Her er det kjerner, 3. nivå felles hurtigminne på 12 MB og 32/32 KB data/instruksjon 1. nivå hurtigminne og 256 2. nivå hurtigminne for hver kjerne.

Det totale strømforbruket er på opptil 130W som hos de andre Core i7-prosessorene.

Ytelsen i praksis viser seg ikek uventet å være avhenge av oppgavene. Det positive er at operativsystemer og brukerprogrammer i dag i langt høyere grad er skrevet med tanke på å fordele oppgavene i flere tråder som kjører samtidig. Dermed viser testene at Intels 6 kjerner og 12 tråder gir en helt reell produktivitetsgevinst sammenlignet med 4/8-kjerner/tråders prosessorene i samme familie.

Core i7 980X Extreme skal være i salg om kort tid, og prisen er 8 295 kroner.