6-kjerner for alle?

Både Intel og AMD tilbyr nå 6-kjerners prosessorer. Hva er forskjellene?

I mars skrev vi om nye prosessorer med 6 kjerner, fra både AMD og Intel. Da var ikke AMD leveringsklare, prisen var ukjent og ytelsen heller ikke testet. Nå er begge leverandørene på banen og bildet har blitt klarere.

Hvem som kan ha glede av 6 kjerner er et spørsmål uten fast svar, bildet forandres stadig. Dessuten er pris en viktig faktor og her viser det seg at det er store forskjeller.

Billig vs dyr

I skrivende stund koster AMD sin AMD Phenom II X6 1055T beskjedne 1 495 kroner, men toppmodellen 1090T Black Edition koster 2 450 kroner.

Går vi over til Intel er det bare en modell tilgjengelig, Intel Core™ i7 Hexa Extreme CPU i7-980. Den koster til gjengjeld 8 350 kroner. Det finnes en Xeon X5680 variant også, men den er ikke bredt tilgjengelig for komsumentmarkedet.

6-kjerner for alle?


AMD sine prosessorer fungerer både på AM3 og AM2+ soklene AMD har brukt de siste årene. Hovedkort basert på disse må gjerne få en BIOS-oppdatering, men kortene er bredt tilgjengelige og koster ikke mye over tusenlappen.

Intels seks-kjerners prosessor krever et hovedkort med 1366 sokkel, disse ligger noe over AMD-kompatible kort i pris.

6-kjerner for alle?


Uansett, du kan enkelt få en hel maskin basert på AMD sin 6-kjerner for samme pris som bare selve prosessoren til Intel koster.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva med ytelsen?

Toppmodellene i de siste prosessorgenerasjonene fra Intel har vært overlegne i ytelse. Går man ned i prissjiktet har AMD vært konkurransedyktig, og i de lavere prisklasser har AMD hevdet seg godt i pris/ytelse.

Tar man utgangspunkt i Passmark sin liste over prosessorer ligger Intel klart på topp med sine 6-kjerners prosessorer, med Xeon X5680 et lite hår foran Core i7-980.

Først nede på 13 plass, bak Core i7 920, finner vi AMD Phenom II X6 1090T. Da snakker vi også samme prisklasse - man må ut med 2 395 for Intel og 2 450 for AMD.

Ser man på SysMark 2007 så havner AMD helt nede på 17 plass, mens 13-plassen okkuperes av Core i7 920.

Resultatene avhenger av hvilke egenskaper som det legges vekt på. Ser man på denne sammenligningen, er det mange bruksområder hvor forskjellen er svært liten.

Hva skal du velge?

For hverdagsbruk med surfing, mail og kontor spiller det knapt noen rolle hva du velger. Men hvis du er en gamer og i tillegg redigerer video og/eller lager musikk kan en AMD-basert maskin gi deg mer for pengene.

I spillsammenheng er det gjerne grafikkortet som er mest kritisk, men prosessoren må også fore grafikkortet med tilstrekkelige data.

I video og musikksammenheng har programmene blitt skrevet om for å utnytte flere kjerner, derfor vil det også være gevinster å hente her framfor litt raskere prosessorer med færre kjerner.

Les også: TEST: Billig firekjerners prosessor fra AMD