5,7 GB superrask flyttbar lagring

Orb fra Castlewood systems har lenge vært ledende på flyttbare lagringsmedier. Nå kommer det snart en ny enhet med enda større kapasitet.

Det er stadig noen bruksområder for lagringsmedia, som krever utskiftbar media med høy kapasitet. I første rekke gjelder det mediaproduksjon, som for eksempel grafikk, video eller lyd, hvor man ikke kaster bort kostbar produksjonstid til å kopiere data fra ett lagringsmedium til ett annet.

Raskere enn optisk

Orb sine drev er basert på harddiskteknologi. Selve harddiskene ligger i en kassett som har en spesiell lukkemekanisme, som blir en slags labyrint. Dette sørger for at det ikke kommer støvpartikler inn i kassetten, som kan få katastrofale følger for dataene.

Motoren og lesehodene sitter i selve drevet, som gjør at flyttbare kassettene blir små og lette, sammenlignet med flyttbare harddisker.

Den største fordelen med flyttbare lagringsmedier basert på harddiskteknologi er hastigheten, både på lesing, skriving og tilfeldig aksess.

Selv om ytelsen ikke kan måle seg med de raskeste ordinære harddiskene, ligger den likevel langt over optiske lagringsmedia som CD-R og CD-RW. I mange tilfeller vil en 5.7 GB Orb være opptil 10 ganger raskere enn en CD-brenner, spesielt på skriving av data.

Dermed kan du bruke en Orb direkte i produksjon, den er for eksempel mer enn rask nok både til inn og avspilling av DV i råformat.

Intern og ekstern

Den interne versjonen har Ultra ATA/66 grensesnitt, og passer inn i en 5.25-tommers brønn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

5,7 GB superrask flyttbar lagring

Den eksterne versjonen bruker FireWire, og kommer i et elegant frittstående kabinett.

Det er ikke planlagt andre versjoner enn disse.

Priser og levering

Prisen på den interne versjonen vil ligge rundt 2.900 kroner eks mva. For den eksterne versjonen med FireWire vil prisen bli 3.800 eks mva. Lagringsmedia vil koste 490 eks mva pr stk.

Enheten kommer i salg i desember, i begrenset antall. I januar 2001 vil den være lettere tilgjengelig.

Norsk distributør er Optical Storage