5 nyttige triks til Google Docs

Smartere bruk av Googles dokumentbehandler.

<b>GODT OG GRATIS:</b> Googles dokumentbehandlingsverktøy er ikke det mest avanserte som finnes, men har likevel flere kjekke funksjoner som gjør det verdt å bruke. Foto: KIRSTI ØSTVANG
GODT OG GRATIS: Googles dokumentbehandlingsverktøy er ikke det mest avanserte som finnes, men har likevel flere kjekke funksjoner som gjør det verdt å bruke. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Google Docs er et godt og gratis alternativ til Microsoft Word som du kan bruke rett i nettleseren. Det finnes også apper til Android og iOS.

Google Docs har kanskje ikke like mange avanserte funksjoner som Word, men har likevel nok til at folk flest får gjort det de trenger.

Her er noen tips for å bli en mer dreven Google Docs-bruker.

LES OGSÅ: Nå kan du prøve Office 2016

#1: Bruk hurtigtaster

Hvilken tekstbehandler bruker du?

(Avsluttet)
Microsoft Word(54%) 579
Google Docs(19%) 208
OpenOffice(14%) 146
Noe annet(8%) 85
Apple Pages(5%) 50
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Hurtigtaster vil alltid spare deg for tid uansett hvilket program du jobber i, og Google Docs har selvfølgelig et drøss av dem, som du bør lære deg først som sist.

Du kan få opp en komplett liste med hurtigtaster fra Hjelp-menyen, eller ved å trykke Ctrl+/ i Windows eller Cmd+/ i OS X.

Noen av hurtigtastene du trolig kommer til å få mest bruk for, er:

SE ALLE HURTIGTASTENE: Klarer du ikke pugge dem alle, fortvil ikke - bruk denne jukselappen i stedet.
SE ALLE HURTIGTASTENE: Klarer du ikke pugge dem alle, fortvil ikke - bruk denne jukselappen i stedet. Vis mer

Tekstformatering

  • Ctrl+B: Fet skrift
  • Ctrl+I: Kursiv
  • Ctrl+U: Understreking
Redigering
  • Ctrl+F: Søk
  • Ctrl+H: Søk og erstatt
  • Ctrl+K: Sett inn link

LES OGSÅ: Lag en privat ønskeliste med Google Docs

#2: Søk i menyer

Fersk i Google Docs, ennå ikke lært deg alle hurtigtastene og sliter med å finne ut hvor på verktøylinjen eller i hvilken meny alle funksjonene befinner seg?

Uansett om du for eksempel ønsker å utheve noen ord i et avsnitt eller å sette inn spesialtegn i teksten din, kan du gjøre følgende:

Trykk på Hjelp. Øverst i menyen vil du se et søkefelt som lar deg søke i alle menyene i Google Docs. Skriv inn funksjonen du leter etter, og dukker den opp i resultatlista nedenfor, velger du bare den.

SØK I MENYER: Finn funksjoner ved å søke de opp. Foto: KIRSTI ØSTVANG
SØK I MENYER: Finn funksjoner ved å søke de opp. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


#3: Lenker rett i dokumentet

Av og til hender det at du vil legge inn en lenke i tekstdokumentet ditt. I Google Docs må du ikke nødvendigvis lete opp adressen i en egen fane først. Googles egen søkemotor er selvsagt integrert, så du kan rett og slett google opp en lenke rett i dokumentet ditt.

LEGG INN LENKE: Til både en nettside eller et annet Google-dokument. Foto: KIRSTI ØSTVANG
LEGG INN LENKE: Til både en nettside eller et annet Google-dokument. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Gå til Sett inn > Link eller høyreklikk på siden og velg Link. Da vi du få opp et dialogvindu med to tekstfelter – skriv inn det du vil søke etter i det nederste av dem.

Velg lenken fra resultatene som dukker opp, rediger deretter selve lenketeksten i øverste tekstfelt og trykk på Bruk.

Får du ikke opp et søkeresultat som passer, kan du i søkeboksen trykke på Finn flere for å få opp flere forslag i en kolonne til høyre. Du kan lenke opp dokumenter fra Google Docs/Drive også.

LES OGSÅ: Enklere å få orden i Google-kontaktene

#4: Rediger dokumenter offline

Du må ikke være tilkoblet internett for å jobbe med Google Docs, selv om det er en nettbasert tjeneste.

Det finnes en offline-funksjon som lar deg både opprette nye dokumenter og jobbe med eksisterende dokumenter – du kan også bare lese dokumentene om du ønsker det.

Offline-funksjonen er kun tilgjengelig fra Google Chrome-nettleseren. For å ta den i bruk, må du gå til Google Drive-nettsiden, trykke på verktøy-ikonet øverst til høyre og trykke på Innstillinger. Under fanen Generelt, huk av for valget Synkroniser Google Dokumenter-, Regneark-, Presentasjoner-, og Tegninger-filer til denne datamaskinen, slik at du kan redigere dem uten nett.

REDIGER UTEN NETT: Google Docs kan også brukes når du er ute og flyr eller langt i fra en internettilkobling. Foto: KIRSTI ØSTVANG
REDIGER UTEN NETT: Google Docs kan også brukes når du er ute og flyr eller langt i fra en internettilkobling. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


For å bruke Google Docs i frakoblet modus, skal det bare være å gå til docs.google.com i Chrome-nettleseren når du ikke har nettilgang. Google Docs-appene på mobil/nettbrett støtter forøvrig også offline-redigering.

LES OGSÅ: Transformy har funksjonen Excel mangler

#5: Del og rediger dokumenter med andre

Noe av det beste med Google Docs er at du kan dele dokumenter med andre slik at de også kan redigere det sammen med deg.

For å dele et dokument, klikk på den blå Del-knappen øverst til høyre, eller gå til menyen Fil og velg Del. Deretter skriv inn navnet på folk du ønsker å invitere i tekstboksen som kommer opp. Du kan velge om inviterte brukere enten kan redigere, kun kommentere eller bare se på.

FELLES REDIGERING: Alle kan bidra i ett og samme Google-dokument. Foto: KIRSTI ØSTVANG
FELLES REDIGERING: Alle kan bidra i ett og samme Google-dokument. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Dersom du bare ønsker at noen skal se på et dokument uten redigeringsmuligheter, kan du øverst i delevinduet klikke på Vis link som kan deles. En delbar lenke vil automatisk kopieres til utklippstavlen, men du kan også klikke på Kopiér linken – og så kan du distribuere den som du vil.

PRIVAT ELLER OFFENTLIG? Som standard er Google-dokumentet privat, men du kan også velge å sette det til å være offentlig slik at alle kan få tilgang. Foto: KIRSTI ØSTVANG
PRIVAT ELLER OFFENTLIG? Som standard er Google-dokumentet privat, men du kan også velge å sette det til å være offentlig slik at alle kan få tilgang. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


(Kilder: PCWorld.com, Howtogeek)

LES OGSÅ: 10 kjekke triks til Google Kalender