5 GHz trådløst en klar vinner

Vi har sammenlignet Intels nyeste trådløse nettverksløsning med tradisjonelt WLAN, og det er ikke den ringeste tvil om hvilket som er raskest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har allerede skrevet om at 5 GHz trådløst nettverk etter standarden 802.11a har blitt godkjent i Skandinavia, og om de viktigste forskjellene mellom denne og 2,4 GHz forløperen 802.11b. Artikkelen finner du her.

Nå har vi fått anledning til å teste utstyret fra Intel, og har sammenlignet med vinneren i vår tidigere test av rekkevidde. Denne testen finner du her.

Installasjon

Vi testet utstyr fra Intels startpakke PRO Wireless 5000 som består av aksesspunkt og to Cardbus-kort for bærbare PCer.

Aksesspunktet er ganske stort, minst fire ganger større enn vårt eget D-link DWL-1000AP, og har et meget spesielt og futuristisk design. Det har dessuten en vifte, noe som gjør at man ikke vil ha det plassert rett ved en arbeidsplass.

image: 5 GHz trådløst en klar vinner

Tilkobling for strømadapteren og nettverkskontakten sitter på undersiden, og vi koblet aksesspunktet til vår ruter. Så endret vi IP-adressen i vår stasjonære PC, slik at vi kunne nå aksesspunktet fra vår nettleser. Det fungerte helt etter boken, og vi satte opp aksesspunktet til å motta IP fra ruterens DHCP-server.

Så satte vi Cardbus-kortet i vår bærbare Dell Latitude, og la den medfølgende CD-en i drevet, og lot installasjonsprosessen gå sin gang. Dette skjedde også helt uten dramatikk av noe slag.

Av gammel vane tok vi en omstart av den bærbare etter installasjonen, og etter en vesentlig lenger oppstartsprosedyre enn vanlig kom maskinen opp igjen og var på nett.

Målinger

Vi testet hastigheten ved å måle overføring av en 10Mb fil fra den bærbare til den stasjonære. Den bærbare ble plassert de samme stedene som vi tidligere har testet rekkevidde for trådløst nett.

image: 5 GHz trådløst en klar vinner

Som ventet var hastigheten vesentlig høyere både ved plassering en etasje under aksesspunktet og ved plassering to etasjer ned.

Men hastigheten falt vesentlig mer med 5 GHZ løsningen enn med 2,4 GHz.

Forskjellen mellom en og to etasjer ned var nesten halvering av hastigheten, fra i overkant av 1 600 KB/sekund til rundt 900 KB/sekund, mens 802.11b beholdt sin jevne hastighet på 600 KB/sekund i begge etasjer.

I kjelleretasjen ble det verre.

Da vi plasserte den bærbare på samme sted som ved tidligere tester var det ingen kontakt med nettverket. Vi måtte flytte PCen 3 meter nærmere senter av huset, slik at det sto omtrent rett under aksesspunktet. Først da fikk vi kontakt.

Hastigheten her var litt lavere enn i første etasje, men reduksjonen var på langt nær så stor som mellom annen og første.

image: 5 GHz trådløst en klar vinner

Vi kontrollmålte med 802.11b i den nye posisjonen, og forskjellen var praktisk talt den samme. Det var altså ingen forskjell mellom de to plasseringene i kjelleren når vi kjørte 802.11b, som fremdeles hadde dekning i den opprinnelige måleposisjonen.

Konklusjon

802.11a er vesentlig raskere enn 802.11b i praksis, men ikke nesten 5 ganger raskere som spesifikasjonene indikerer.

Under gunstige forhold var den nesten tre ganger raskere, og i ytterkanten av dekningsområdet var den fremdeles nesten dobbelt så rask.

Rekkevidden var noe dårligere, vi fikk ikke dekning tre meter fra den loddrette senterlinjen i vårt trehus nede i kjelleren, med aksesspunktet plassert øverst på hemsen en meter under mønet.

Priser:

PRO 5000 Access Point Dual 5 500.- (støtter både 2,4 GHz 802.11b og 5 GHz/802.11a
PRO 5000 Access Point 3 600.- (bare 5 GHz/802.11a
PRO 5000 Adapter Cardbus 1 500.- (trådløst nettverkskort for bærbare)
PRO 5000 Adapter PCI 1 850.- (trådløst nettverkskort for stasjonære)
PRO 5000 Starter Kit 6 300.- (aksesspunkt + 2 stk Carbus adaptere)

Disse prisene er et gjennomsnitt av hva vi har sett hos noen forhandlere. Sjekk som alltid med din favoritthandler, for et tilbud du blir fornøyd med, både når det gjelder pris og service.

Norsk distributør er Microtronica og utstyret er tilgjengelig fra forhandlere over hele landet.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!