5 ganger raskere trådløst nettverk

Nå er neste generasjon trådløst nettverk godkjent, og Intel er klar med nye produkter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trådløst lokalnett, også kjent som WLAN eller 802.11b, har fått ganske stor utbredelse. Du finner denne løsningen i bruk både på hjemmekontor (for eksempel hos undertegnede) og i store bedrifter, som hos Telenor i sitt nye praktbygg på Fornebu.

Hastigheten er i teorien 11 Mbits/sekund, men i praksis avtar den med avstand, trafikk, feilkorrigering og kryptering. Den effektive båndbredden er derfor svært ofte ikke mer enn halvparten, eller mindre.

Nå er neste generasjon, som pussig nok har betegnelsen 802.11a, godkjent av telemyndighetene i hele Skandinavia, og produkter fra flere leverandører står klare på beddingen.

5 GHz

Hittil har trådløst nettverk i hovedsak brukt 2,4 Ghz frekvensbåndet, som også brukes til en rekke andre apparater.

802.11a kjører i 5 GHz båndet, og har en teoretisk ytelse på hele 54 Mbit/sekund!

Rekkevidden er lik for begge løsningene, men hastigheten er gjennomgående høyere enn forgjengeren 802.11b, i hele dekningsområdet.

Flere kanaler

802.11b har bare tre ikke-overlappende kanaler i en installasjon, som gir en total lokal båndbredde på 33 Mbit/sekund. Dette kan i teorien betjene 192 brukere, som deler denne båndbredden dynamisk.

802.11a har hele 8 kanaler, og kan totalt tilby en båndbredde i en installasjon på 432 Mbit/sekund, kan fordeles dynamisk mellom opptil 512 brukere i et lokalnett.

Intel er klar

Intel er allerede klar med aksesspunkt WSAP5000EU, og nettverkskortene WCB5000EU og WPCI5000EU for henholdsvis bærbare PCer med PCMCIA og stasjonære PCer med PCI.

Et aksesspunkt som betjener både 802.11a og 802.11b er også på trappene, og vil bli leveringsklart om kort tid.

Prisnivået på disse produktene ligger der hvor tilsvarende enheter for 802.11b lå for et par år siden.

På testbenken

Vi får produkter inn til test om kort tid, og kommer tilbake med sammenlignende tester av rekkevidde og hastighet i løpet av nær framtid.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!