4MLinux kan gi nytt liv til gamle PC-er

Selv om det krever svært lite kan det fortsatt kjøre mange nye programmer.

Slik ser skrivebordet ut i en av verdens minste Linux-distribusjoner.
Slik ser skrivebordet ut i en av verdens minste Linux-distribusjoner. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Linux-universet er utrolig fragmentert. Det finnes hundrevis av forskjellige operativsystemer som tar utgangspunkt i Linux-kjernen, og det er nok en av årsakene til at Linux aldri har slått helt igjennom på PC-skrivebordet. På serversiden er imidlertid Linux svært utbredt, for ikke å glemme mobilverdenen - der Linux-baserte Android troner helt på topp.

Blant de mer populære og kjente Linux-distribusjonene finner vi Linux Mint og Ubuntu - begge regnes som mer eller mindre fullgode alternativer til Windows, og attpåtil er de gratis.

Les også: Så få bruker Mac

Spesial-Linux

Andre sikter seg mer inn mot spesielle formål, som for eksempel 4MLinux. Dette er en av de aller minst plass- og ressurskrevende som samtidig byr på et grafisk grensesnitt og mulighet for å kjøre populære Linux-programmer.

4M står for Maintenance, Multimedia, Miniserver og Mystery, og oppsummerer bruksområdene utviklerne av operativsystemet ser for seg (Mystery = spill).

Hele operativsystemet er på bare 50 MB, og inneholder det du trenger for å komme i gang, blant annet en mediespiller og nettleseren SeaMonkey:

image: 4MLinux kan gi nytt liv til gamle PC-er


Krever lite

Du kan også laste ned kontorsuiten LibreOffice, nettleseren Opera og flere andre programmer som er spesiallaget for 4MLinux. Alt kan dessuten kjøres rett fra CD, og selv om du har en ti år gammel PC med 256 MB internminne, så skal det gå greit, påstås det.

Du finner uansett mer informasjon og kan laste ned siste versjon (7.0) av 4MLinux på 4mlinux.blogspot.no.

Samleside: Linux