Kan et vanlig skjermkort levere 4K oppløsning? Foto: Brynjulf Blix
Kan et vanlig skjermkort levere 4K oppløsning? Foto: Brynjulf BlixVis mer

4K/Ultra HD-skjerm på PC: Hva trenger du?

4K/Ultra HD er det neste store på skjermfronten, men da må resten av PC-en henge med.

En stor skjerm til PC-en er svært nyttig, spesielt når man bruker PC-en til kreativt arbeide, som foto, video og mediaproduksjon. Man også til passiv eller aktiv underholdning, som henholdsvis film og gaming, gir en 4K skjerm en påtagelig større brukeropplevelse.

Men det er en del skjær i sjøen før man kan løpe og kjøpe. Noe kan løses nå, men det er flere løsninger underveis. Og det er selvsagt snakk om pris.

Hva er Ultra HD/4K?

Ultra HD, forkortet til UHD, er den egentlige betegnelsen på TV-er og dataskjermer med oppløsning på 3840 x 2160 punkter eller mer. Tallet 4K kommer av at det er omtrent 4 tusen punkter i bredden, mens oppløsningen er 8,3 megapiksler.

Ultra HD har også mer å by på: 8K UHD TV har en oppløsning på 7680 ganger 4320, altså fire ganger 4K. Men dette er ikke noe som vi må forholde oss til foreløpig.

I tillegg finnes det flere standardiserte oppløsninger innenfor 4K rammeverket:

4K har mange varianter
4K har mange varianter Vis mer


Paneler og kabler

De Ultra HD 4K PC-skjermene som leveres i dag består av to LCD-paneler ved siden av hverandre, og hver av disse har sin egen styreelektronikk. Oppløsningen på hvert panel er 1920 x 2160 og grafikkdelen i PC-en må altså være i stand til å levere data til begge, og det må skje helt synkront. Hvis ikke vil grafiske elementer som beveger seg på skjermen "revne" når det passerer midten av skjermen, der "skjøten" mellom panelene sitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For å levere signal til skjermen kreves det naturlig nok en forbindelse med tilstrekkelig kapasitet. HDMI versjon 2.0 er i stand til dette, men det er ikke en standard som er tilgjengelig i dagens produkter, som støtter HDMI 1,4.

Det som er tilgjengelig og klarer å levere et fullverdig signal er Displayport 1.2.

Noen produsenter bruker tilkobling med både HDMI og Displayport, eller to HDMI-kanaler for å kunne overføre tilstrekkelig med data.

Med Displayport 1.2 MST (Multi Stream Transport) sendes hele 4K-signalet i en kabel til elektronikken i skjermen, som så bearbeider og fordeler signalet til de to panelene.

Med to separate HDMI-kabler eller kombinasjonen DisplayPort og HDMI sendes to separate signaler SST (Single Stream Transport) til hver sin inngang på skjermen, som så bearbeider signalene til de to panelene.

Valget mellom SST og MST finnes i oppsettmenyen på skjermen.

DisplayPort 1.2 er den eneste tilgjengelige standarden for fullverdig 4K. Alternativet er 2 HDMI-tilkoblinger Foto: Brynjulf Blix
DisplayPort 1.2 er den eneste tilgjengelige standarden for fullverdig 4K. Alternativet er 2 HDMI-tilkoblinger Foto: Brynjulf Blix Vis mer


30 eller 60 Hz

For å gi en fullverdig bildekvalitet er en oppfriskningshastighet på 60 Hz påkrevet.

Og det er det ikke alle grafikkprosessorer som er i stand til å levere i full oppløsning. Derfor går man heller ned i oppfriskingshastighet enn i oppløsning, og 30 Hz er det maksimale mange maskiner klarer å levere i 4K oppløsning.

En så lav oppfriskning begrenser bruksmulighetene, og selv vanlig PC-bruk blir påtagelig hemmet. Man merker at alt responderer dårligere, og det oppleves som man får dårligere "kontakt" med skjermen når man flytter objekter på skjermen.

For aktiv gaming er for eksempel 30 Hz bortimot ubrukelig.

Her finner du tester, omtaler og nyheter om 4K - både maskinvare og innhold.

Hvilke grafikkløsninger leverer?

Skal du ha en fullverdig 4K-løsning med 60 Hz oppfriskning trenger du derfor et svært kraftig skjermkort. Da snakker vi om de kraftigste variantene som AMD 280/290 eller nVidia 770/780, og prisene på slike skjermkort ligger i skrivende stund fra 3.500 kroner og oppover.

PC-er med de siste utgaver av Intels integrerte grafikkløsning støtter 4K på 30 Hz. Dette gjelder også de nyeste utgavene av Intelbaserte Ultrabooks, MacBook Pro og andre .

Den siste utgaven av Mac Pro er en av de få maskinene som støtter 4K på 60 Hz uten videre. Den har som kjent to svært kraftige grafikkort som standard.

OPPDATERT: En observant leser informerer i debatten under denne artikkelen om at det finnes rimeligere grafikkort for arbeidsstasjoner, som støtter 4K/60Hz. Han nevner PNY Quadro K600. Vi kommer tilbake til testing av dette og andre 4K/60Hz kapable kort i tiden framover.

Oppløsning og operativsystem

Høy oppløsning er supert når man jobber med bilder eller 4K video, men hele det grafiske rammeverket i operativsystemet er i skrivende stund ikke helt ferdig trimmet for å matche dette.

Høy oppløsning gir små ikoner, for små for mange.
Høy oppløsning gir små ikoner, for små for mange. Vis mer


Problemet er at tekst og menyelementer blir for smått, og når man øker tekststørrelsen så henger ikke menyelementene helt med og det blir overlapp eller andre mistilpasninger.

Dette gjelder både i dagens utgaver av Windows og i MacOS.

De samme problemene vil også oppstå i programmer, siden de bruker mange av elementene i operativsystemet.

Hva venter vi på?

Som med alt nytt venter vi til det blir billig og uten problemer i bruk. Svindyre 4K skjermer dukket opp i 2013 og allerede tidlig i 2014 gjorde prisnivået et kraftig stup nedover, til en tredjedel av prisen eller enda lavere.

4K kan by på en fantastisk bildekvalitet. Foto: Brynjulf Blix
4K kan by på en fantastisk bildekvalitet. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Tilkoblingsstandarden er allerede på plass med DisplayPort 1.2, så det vi venter på er prisfall på grafikkort/grafikkprosessorer og bedre støtte i operativsystemene.

Mye kan tyde på at dette skjer i løpet av første halvår i 2014. I mellomtiden vil nok mange se tiden an når det gjelder 4K.

Men at både bilder og video ser fantastisk ut i 4K er det ingen tvil om.

Her finner du tester, omtaler og nyheter om 4K - både maskinvare og innhold.