De er store, de er sylskarpe, og de stiller store krav til PC-en din. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
De er store, de er sylskarpe, og de stiller store krav til PC-en din. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

4K-skjermene er definitivt ikke for alle

Drømmer du om en svær 4K-skjerm til PC-en din? Da bør du antagelig oppgradere PC-en først.

Publisert
Sist oppdatert

Hvis du følger med på TV-fronten, kan du ikke ha unngått å høre om «4K». Dette er TV-er som er i stand til å vise fire ganger flere detaljer enn en vanlig full-HD-TV. Foreløpig er det lite videomateriale som har så høy oppløsning, men dette er noe folk har lyst på:

Første halvår i fjor stod 4K-TV-ene for snaue 1 prosent av salget, i år er tallet så langt 15,2 prosent, ifølge Elektronikkbransjen.

Men 4K er selvsagt ikke bare forbeholdt TV-er, også PC-skjermer kommer stadig med 4K-oppløsning, og det er lett å la seg friste av en stor skjerm med sylskarpt bilde og plass til svært mye informasjon, som denne 32-tommeren fra Asus:

Ønsker du å jobbe med mange programvinduer samtidig? Da er en 4K-skjerm på 32 tommer midt i blinken. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Ønsker du å jobbe med mange programvinduer samtidig? Da er en 4K-skjerm på 32 tommer midt i blinken. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Du kan lese vår test her

Ikke for alle

Det er bare en stor hake: Det er slett ikke sikkert at PC-en din er klar for 4K. Hvis PC-en din er to-tre år gammel eller er hentet fra budsjett-klassen, er faren stor for at den ikke takler oppløsning på ekstern skjerm på mer 1920 x 1200 piksler, eller i beste fall 2048 x 1536 piksler. Derfra til 4K-oppløsningen på 3840 x 2.160 piksler er det langt. Svært langt.

Kobler du en slik PC til en 4K-skjerm, blir bildet skalert opp, noe som ofte medfører at pikslene ikke «treffer» helt riktig. Resultatet blir gjerne et bilde der spesielt tekst vil oppleves som grøtet eller uskarp.

Problemet kan oppsummeres i to ord: Manglende båndbredde. Et 4K-bilde inneholder svært store datamengder, og disse skal overføres i en jevn strøm til skjermen. Og jo oftere bildet kan oppdateres, desto bedre blir opplevelsen. Dette setter imidlertid krav til PC, strømforsyning, skjermkort, skjermutganger og kabler.

Sjekk denne smarte skjermfoten

Dette må du vite

Så: Hvordan skal du vite om PC-en din er 4K-kompatibel? Her må du sjekke spesifikasjonene.

Du kan enten se i bruksanvisningen som fulgte med, eller søke opp modellen på nett.

Er du riktig heldig, er maksimal oppløsning på ekstern oppgitt i spesifikasjonene. Hvis ikke, må du gå hver ekstern tilkobling i sømmene.

De aller fleste PC-er, både bærbare og stasjonære, har HDMI-utgang. Den ser slik ut:

HDMI Foto: DINSIDE
HDMI Foto: DINSIDE Vis mer


Men om den er 4K-kompatibel, avhenger av hvilken HDMI-versjon den støtter:

Versjon 1.3 har vært den vanligste fram til nå, men nyere PC-er er oftere og oftere utstyrt med versjon 1.4 og 2.0.

Førstnevnte takler 4K, men kun med en bildeoppfriskningshastighet på 30Hz. Det betyr at bevegelser over skjermen vil kunne oppleves som hakkende, for eksempel i spill og ved videoavspilling.

Med versjon 2.0 er dette problemet eliminert, men det hjelper lite om skjermen ikke støtter versjon 2.0. De billigste 4K-skjermene støtter nemlig bare versjon 1.4, og da vil oppfriskningshastigheten fortsatt være en begrensende faktor. I tillegg må kabelen være sertifisert for 2.0-hastighet, så her er det en del som må være på plass.

En annen vanlig utgang er VGA:

VGA Foto: DINSIDE
VGA Foto: DINSIDE Vis mer


Dette er en eldre, analog standard, og den støtter maks 2048 x 1536 piksler. Glem denne hvis du ønsker deg 4K-skjerm.

En tredje utgang som finnes på en rekke PC-er, spesielt stasjonære, er DVI. Den ser slik ut:

DVI Foto: DINSIDE
DVI Foto: DINSIDE Vis mer


Denne porten kommer i flere forskjellige spesifikasjoner, den mest avanserte er såkalt dual link og kan i beste fall takle 4K med 33Hz oppfriskningshastighet ved riktig bruk av utstyr og kabel. Den er svært sjelden i bruk i 4K-sammenheng.

Les også: Store, høyoppløste skjermer til lavpris

Førstevalget

Det åpenbare førstevalget for 4K-innhold, heter DisplayPort. Den kommer normalt i to utforminger, vanlig og miniDisplayPort:

DisplayPort og MiniDisplayPort Foto: DINSIDE
DisplayPort og MiniDisplayPort Foto: DINSIDE Vis mer


Hvis du har en Mac, vil du sikkert dra kjensel på sistnevnte. Nyere Mac-er har såkalt Thunderbolt-kontakt, som er lik MiniDisplayPort i utforming, og som også er kompatibel med denne standarden.

Hvorvidt du kan bruke DisplayPort til 4K-innhold er nok en gang et spørsmål om versjoner. Den må være versjon 1.2 eller 1.3. Førstnevnte støtter 4K i 60Hz, sistnevnte støtter blant annet to 4K-skjermer samtidig. Førstnevnte er den klart mest vanlige DisplayPort-versjonen.

Kan jeg gjøre PC-en min 4K-kompatibel?

Har du en stasjonær PC, kan du med stor sannsynlighet bytte grafikkort.

Et 4K-kompatibelt skjermkort behøver ikke å være kostbart, men resten av PC-en bør også henge med i svingene. Har den en Intel Core i3 eller kraftigere prosessor, bør du være trygg.

Her er et par eksempler på 4K-kompatible kort som ikke koster allverden:

MSI grafikkort med HDMI 1.4-utgang Foto: PRODUSENTEN
MSI grafikkort med HDMI 1.4-utgang Foto: PRODUSENTEN Vis mer

MSI GeForce GT 730 2GB PhysX CUDA


Hvis du bare ønsker 4K-oppløsning og ikke bryr deg så mye om at bevegelser i video og spill kan oppleves som hakket, kan et rimelig kort som dette gjøre nytten. Prisen starter på rundt 600 kroner.

Sapphire-kort med HDMI 1.4 og DisplayPort 1.2-utganger Foto: PRODUSENTEN
Sapphire-kort med HDMI 1.4 og DisplayPort 1.2-utganger Foto: PRODUSENTEN Vis mer

Sapphire RADEON R7 360 OC


Den koster det dobbelte, men støtter 4K over både HDMI (30Hz) og DisplayPort (60Hz). Merk også at kortet trekker tre ganger så mye strøm som GT 730-kortet fra MSI, så PC-en din bør ha en kraftig strømforsyning. Gjerne 600W, eller enda mer hvis PC-en i tillegg har en kraftig prosessor. Prisen starter på rundt 1200 kroner.

Midlertidig problematikk

All historikk tilsier uansett at de fleste utfordringene knyttet til 4K er av midlertidig karakter. Gamle PC-er erstattes av nye, med bedre spesifikasjoner som takler 4K-skjermer uten problemer - i alle prisklasser. Samtidig vil det helt sikkert dukke opp nye teknologier som kun støttes av toppmodellene i starten.

Til neste år vil det for eksempel bli vanlig at nye PC-er blir utstyrt med USB-C-porter som støtter USB 3.1-protokollen. Denne byr på mer enn nok båndbredde til å forsyne skjermer med 4K-innhold. Dermed vil alle de nevnte grensesnittene kunne erstattes av én enkelt port.

USB-C og USB 3.1-protokollen kan på sikt erstatte alle de andre standardene. Foto: KIRSTI ØSTVANG
USB-C og USB 3.1-protokollen kan på sikt erstatte alle de andre standardene. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Dette kan du lese mer om i denne artikkelen.

Les også:
Den billigste 4K-skjermen?

Den mest ekstreme skjermen?

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer