4G hjemmeruter - flere muligheter?

4G-abonnement og miniruter kan være et godt alternativ til kablet internettilgang. Men hva finnes av utstyr? Og abonnementer? Og ikke minst: ulemper?

<B>RASK TEKNOLOGI:</B> Men hva trenger du egentlig for å komme i gang med 4G-surfing? Foto: Brynjulf Blix
RASK TEKNOLOGI: Men hva trenger du egentlig for å komme i gang med 4G-surfing? Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når du skal koble deg til internett står du ikke alltid fritt til å velge leverandør. Bor du i borettslag er det kanskje en felles løsning som du må koble deg på. Bor du i enebolig har du muligens en sentral i nærheten som ikke har plass til flere tilkoblinger. Da er du prisgitt at noen har gravd ned fiber i området, og som lar deg koble på ...

LES OGSÅ:

De eneste alternativene er trådløst internett, der finnes det flere leverandører som tilbyr forskjellige løsninger basert på forskjellige teknikker. En av de raskeste trådløsteknologiene er 4G (LTE). Vi har sett nærmere på fordeler og ulemper, hva du trenger av utstyr, og hvilke abonnementer som er tilgjengelig.

Merk at langt fra alle kan få 4G i dag. Her ser du Telenors dekningskart, og her er Netcoms (velg "DATA" fra nedtrekksmenyen).

Hva med utstyret?

4G får du til både mobiler og nettbrett. Da kan du kjøpe abonnement med SIM-kort eller pakkeløsning med både apparat og abonnement. Da kan du som regel dele nettforbindelsen med andre i nærheten ved å slå på funksjonen i apparatet som videreformidler denne via vanlig trådløsnett (Wifi). Er man flere enn én i husholdningen er ikke dette alltid en praktisk løsning, hvis noen for eksempel stikker ut og tar med seg nettforbindelsen.

Har man bare trådløse enheter i husholdningen, kan en 4G-miniruter være en grei løsning. Den formidler nett til opptil fem (Telenor) eller ti (Netcom) brukere. Miniruteren er batteridrevet og fungerer også når hele husholdningen drar på tur sammen. Men da blir hjemmet uten nett, og du kan ikke ha andre nettbaserte tjenester gående som videovervåking, felles lagring med nettilgang, web-servere, mediesenter som distribuerer musikk og video ut av huset og så videre.

Klar til bruk Foto: Brynjulf Blix
Klar til bruk Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Test av miniruteren finner du her.

Du kan også bruke en bærbar med 4G USB-modem, og videreformidle nett både kablet og trådløst via denne. Det krever derimot litt mer fikling enn hvermansen vanligvis kaster seg ut på.

Men den mest potente løsningen er en 4G-ruter med tilkobling både til vanlig kablet nettverk og støtte for trådløst hjemmenett. Du finner vår test her.

Pakkepris eller ikke?

Er du storbruker av båndbredde er det ikke så mange alternativer. Alle abonnementer basert på trådløs teknologi har en datakvote som begrenser hvor mye du kan laste ned i løpet av en måned. Ser du mye på film, streamer musikk og laster opp og ned mye data vil begrensningen på 20 GB (Netcom) eller 30 GB (Telenor) slå inn før eller senere. Da sitter du igjen med sneglefart eller får et heftig tillegg på neste faktura.

Den eneste løsningen som gir stor kvote og potent maskinvare er Netcoms løsning med ruter og abonnement med 100 GB kvote. OPPDATERT: Chess tilbyr også dette.

Huawei B593 Foto: Netcom
Huawei B593 Foto: Netcom Vis mer

Velger du å kjøpe maskinvaren selv må du ut med over dobbelt så høy pris for denne, og du får heller ikke kjøpt noe separat abonnement med større kvote enn 20 GB (Netcom) eller 30 GB (Telenor).

Av trådløse rutere kommer D-Link nå med DWR-921 som er en kombinert 3G/4G ruter og et alternativ til Huawei B593 som Netcom tilbyr i sin pakke. Prisen er satt til 1795 kroner mens Huawei B593 koster 1995 i skrivende stund hos Komplett.

D-Link 4G ruter DWR-921 Foto: Produsenten
D-Link 4G ruter DWR-921 Foto: Produsenten Vis mer

Så har vi egentlig fritt valg når det gjelder valg av internettilgang, spesielt siden 4G i hovedsak bare er tilgjengelig i svært sentrale strøk? Tja ...