Foto: AOpen
Foto: AOpenVis mer

40x CD-ROM-leser

Nå som DVD kommer for alvor, er det mange som har spådd CD-ROM-leseren en snarlig død. Noen produsenter har til og med latt være å levere 32x CD-ROM-lesere i påvente av at DVD skulle ta over. Likevel er det ingenting som kan stoppe utviklingen. Vi har sett 34x CD-ROM-lesere, 32x-lesere som egentlig er 35x og nå kommer AOpen med den første 40x-leseren.

AOpen CD-940E heter nyskapningen som tar over etter AOpens hittil raskeste modell CD-936E. Økningen fra 36 til 40x er ikke stor, men CD-940E introduserer også en del andre interessante nyheter.

LES OGSÅ:

Hvor fort går det egentlig?

Når hastigheten skal økes på slike produkter, er det ikke nok å sette inn en raskere motor. Alt annet må også følge med i den nye hastigheten. AOpen har en maksimal rotasjonshastighet på 8700 rpm (rotasjoner pr. minutt).

Hvis denne hastigheten kan oppnås på slutten av CD-platen, er dette egentlig en 43,5x-leser. Derfor er det mer sannsynlig at hastigheten gjelder på begynnelsen av CD-platen (altså innerst på platen) hvor det er plass til mindre data pr. runde.

Det tyder på en starthastighet på ca. 22x. Det gir oss en overføringshastighet på ca. 3,2 MB/s på starten av platen. Hastigheten vil da øke utover platen til den oppnår maksimalhastighet helt på slutten med ca. 6 MB/s. CD-ROM-leseren skal også ha en søketid på 80 ms og en aksesstid på 90 ms. Hvis det resultatet holder i praktiske tester, vil den gå helt til tops i vår CD-ROM-test.

Ny teknikk

AOpen CD-940E har et helt nytt motoroppheng som demper enheten og bidrar til å redusere vibrasjoner fra motoren og CD-platen. Den kan også beregne nøyaktig hastighetsavvik og girnivåer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Leseren er nødt til å bytte gir i stort tempo siden det er forskjellig rotasjonshastighet på forskjellige steder på platen. Det er et resultat av kombinasjonen av CAV- (Constant Angular Velocity) og CLV- (Constant Linear Velocity) teknikkene som benyttes. For å utnytte hastigheten best mulig, har denne EIDE-enheten støtte for UltraDMA/33-grensesnittet med en maksimal overføringshastighet på 33 MB/s.

Noe for musikkelskeren?

Musikk-CDer blir også håndtert på en ny måte av denne leseren. Musikkdataene blir lest i 8x hastighet inn i en databuffer. Bufferen beskytter både mot vibrasjoner og lesefeil, siden CD-ROM-leseren har tid til å lese dataene om igjen hvis noe går galt. I mellomtiden hentes musikken fra bufferen. Denne teknikken tyder også på at den har god ytelse og støtte for ripping av musikk-CDer.

Snart i Norge

Vi har vært i kontakt med Mips AS (tlf 55 20 11 50) som distribuerer AOpen i Norge. Der fikk vi vite at den vil være leveringsklar i løpet av en måned. Her i DinSide vil vi selvfølgelig teste den grundig så snart vi får tilgang til et eksemplar og innlemme den i vår fortløpende test av CD-ROM-lesere.