400 GB Seagate Barracuda 7200.8

Harddisker er nå tilgjengelige med en kapasitet som var utenkelig for få år siden. Men hvordan er de i praksis? Vi har testet Seagates nyeste disk på 400 GB.

Uansett hvor stor harddisk du kjøper, så skjer alltid det samme: Den blir fylt av data på ett eller annet tidspunkt. Med høyoppløselig video, musikksamlinger og store bildefiler fylles disken opp raskere enn noen gang tidligere.

Og diskprodusentene følger opp.

Høy tetthet

Den nyeste serien harddisker fra Seagate har en enorm kapasitet, som skyldes ekstrem tett lagring av data på platene. Hver plate holder til sammen 133 GB fordelt på de to sidene, og 400 GB-disken benytter seg av 3 av disse platene.

Rotasjonshastigheten er standard 7200 omdreininger i minuttet, men tettheten gjør at ytelsen blir høyere enn på disker med lavere tetthet og kapasitet.

Strømforbruk og støy blir heller ikke høyere, siden den mekaniske konstruksjonen ikke er tyngre eller mer komplisert enn disker med lavere kapasitet og ytelse.

Seagate har også tatt i bruk en annen teknologi som øker ytelsen. Denne kalles NCQ – Native Command Queing – og sørger for minst mulig bevegelse av lesehodene. Seagate sammenliger teknikken med en moderne heis, som slipper folk av og på etter som heisen beveger seg opp og ned. Hvilken rekkefølge knappene blir trykket på er underordnet.

I praksis betyr dette at alle kommandoer legges i en minnebuffer som til en hver tid oppdateres, slik at et enklest mulig bevegelsesmønster av hodemekanismen blir resultatet.

Denne teknikken er spesielt viktig når flere programmer eller programtråder kjører samtidig, og ikke minst ved flere prosessorer, reelle eller virtuelle (Hyperthreading).

Mer informasjon om NCQ finner du hos Seagate

På testbenken

Vi laget tre partisjoner, med to små partisjoner på 2 GB i begynnelsen og slutten på disken (eller rettere sagt ytterst og innerst), med resten i den midtre partisjonen.


Som ventet var leseytelsen høyere enn alle disker vi har testet. I grafen sammenligner vi med Western Digitals 250 GB disk som vi har testet tidligere.

Leseytelsen lå på 66,8 MB/sekund på ytterste partisjon og sank til 33,3 på den innerste.


Skriveytelsen var derimot mer på linje med den mindre konkurrenten. Denlå på 52,3 MB/sekund på ytterste partisjon og sank til 29,9 på den innerste.

HD TACH 3.0 viser lignende resultater:


Fakta og konklusjon


Disken er i vanlig 3,5-tommers format og har standard S-ATA tilkobling både for data og strøm. Internt hurtigminne er på 8 MB.

Støy og varmeutvikling er ikke påtagelig, dette avhenger også i stor grad hvordan og i hva slags kabinett disken monteres.

Prisen på 400 GB er 2.990 kroner inkl mva hos Komplett.

Andre kapasiteter er 250 GB til 1250 kroner og 300 GB til 1750 kroner.

Disken har imponerende kapasitet og leseytelse, og skriveytelsen er heller ikke noe å skamme seg over.

Prisen på den største disken er bare en tier lavere enn om du kjøper både 250 GB og 300 GB utgavene og får til sammen 550 GB, så vi synes 400 GB er litt stivt priset. Men har du plassproblemer, så er det en annen sak...