400 GB harddisk?

Quinta er Seagates datterselskap med magnetooptiske disker som spesialitet. Nylig fikk de et gjennombrudd i laboratoriet som vil gi enorme harddisker til deg og meg.

For bare et par år siden var alle de store harddisk-produsentene bekymret for at diskene ikke ville fortsette å øke i størrelse. Problemet er den super-paramagnetiske grensen. Når tettheten når denne barrieren, vil ikke lenger magnetpartiklene være stabile.

Laser er redningen

 Foto: Erik Andersen
Foto: Erik Andersen Vis mer

OWA, eller Optically Assisted Winchester, er Seagates løsning på dette problemet. Kort fortalt går det ut på at et magnetisk punkt ikke kan skrives til ved vanlig temperatur.

Quinta bruker en laser til å varme opp dette mikroskopiske punktet. Når riktig temperatur er oppnådd, kan skrivehodet endre polariteten til magnetbelegget på bare dette ene punktet.

Med denne teknikken, vil bare dette punktet endre seg uten å påvirke de nærliggende punktene. Magnetismen som brukes til å skrive, kan derfor være mye kraftigere. I tillegg kan avstanden til skrivehodet være mye større. Lesingen som er mye enklere foregår med et konvensjonelt hode ved vanlige temperaturer.

Mediet har også endret karakteristikk. Det ligner nå mer og mer på skrivbar DVD med sin base av mønstret polykarbonat. Mønsteret brukes til å posisjonere hodet på riktig sted.

Høy tetthet

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Seagate har allerede oppnådd en tetthet på hele 36 GB på en dobbeltsidig 5,25-tommers plate. Dagens tetteste disker har 6,8 GB på en 3,5-tommers plate. Her er det altså mye å gå på. Hvis du tar dagens Seagate Barracuda på 50 GB med 11 plater, utvider den til 5,25-tommer, og setter inn OWA-plater, vil du nå 400 GB. Det er rikelig for de aller fleste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

OWA-teknikken er fortsatt så ny at det er mye å hente ut i fremtidige forbedringer. Hvem vet kanskje har vi en harddisk på flere terrabyte (1 TB = 1024 GB) om fem år?